הנהגה צופית
מחנה השכבה הבוגרת של הצופים בארה"ב ומחנה ההדרכה לחניכי כיתה ט' התקיים השנה בהיקף שאין לו תקדים עם למעלה מ-1,000 חניכים בקליפורניה.
בכל שנה יוצאים חניכי תנועת הצופים בארה"ב וקנדה למחנה בקליפורניה שם הם פוגשים את חבריהם המדריכים והפעילים מכל השבטים ברחבי היבשת. כמות החניכים בתנועת הצופים ביבשת אמריקה הצפונית גדלה בהתמדה באחוזים גבוהים, והביקוש למסגרת עם אופי ישראלי, דובר עברית, גדלה והולכת בקרב המשפחות הישראליות החיות מעבר לים. החיפוש אחר הזהות, לעיתים משולשת, יהודית-ישראלית-אמריקאית יוצרת צרכים שתנועת הצופים, הנהגת צבר בצפון אמריקה נותנת להם מענה.
בצפון אמריקה 25 שבטים. בשנה האחרונה נפתחו 4 שבטים חדשים, 'ברק' במיאמי, 'אגם' באורלנדו, 'רמון' ביוסטון ו'אלון' בקליבלנד. השבטים מקיימים פעילות שבועית בימי ראשון אותה מובילה השכבה הבוגרת (שכב"ג), חניכי כיתות י'-י"ב שמדריכים את חבריהם הצעירים מהם. בחלק מהשבטים הפעילות מתחילה בכיתה ג' ובחלקם בכיתה ד'. ישנם שבטים שמקיימים פעילות חודשית לקטנטנים בכיתות נמוכות יותר.
תנועת הצופים העיבריים בישראל נוסדה בשנת 1919 כתנועת הנוער העברית הראשונה שקמה בארץ ישראל. הצופים הינה תנועה ממלכתית, בלתי מפלגתית המחנכת לערכים החברתיים והלאומיים אשר באים לידי ביטוי בחוקי החינוך של המדינה הן בזרם הכללי והן בזרם הדתי. תנועת הצופים הינה התנועה היחידה אשר פעילותה מוגנת על ידי חוק מדינה "פקודת הצופים" תשל"ח 1978. התנועה מובילה את העשייה המרכזית של החינוך הא-פורמאלי בישראל.
בסופ"ש האחרון התקיימו כאמור שני המחנות. מחנה ההדרכה שהתקיים במליבו לשכבת כיתה ט', שמהווה את אחד משיאי קורס ההדרכה שלהם לפני שיהפכו לשכב"גיסטים מן המיניין וידריכו את הצעירים. הם עוברים פעולות וסדנאות, לומדים מתודות ומקבלים ארגז כלים לעבודה שלהם שתחל בכיתה י' על פי התוכנית "המסע בצופים". התוכנית החדשה יחסית מאפשרת למדריך לעסוק בהדרכה ומביטה על הפעולה כתבנית מודולרית שמטרתה להעצים את יכולותיו של המדריך. מחנה השכבה הבוגרת התקיים באוהיי (Ojai) שם מחולקים כל השבטים לאחוות מעורבות ועוברים פעולות, דיונים וחשיפות לנושאים שונים.
"אחת המטרות של מחנה שכב"ג הוא מפגש של בני נוער בשפה העיברית, היכרות עם חברים חדשים ויצירת קשרים סביב נושאים של ציונות, ישראליות וערכים" מדגיש שי טל, מנכ"ל העמותה היושב בניו יורק ומנהל תחתיו את כל השבטים בצפון אמריקה, גרעין צבר, תוכנית 'חץ וקשת' ותוכניות נוספות תחת הארגון. "במחנה שכב"ג עוסקת כל שכבה בנושא מרכזי. השאלה המרכזית שהובילה את התוכן של שכבת י' היתה כיצד משפיעה מורכבות הזהות שלי עלי, על הקהילה שלי ועל הסביבה שלי. שכבת י"א עסקה בשאלה 'מה ביני, השבט שלי, ישראל ומנהיגות ושכבת י"ב עסקה בדמות הצופה הבוגר של הנהגת צבר, ביום שאחרי הצופים. הם שוחחו על הצפוי להם בקולג' והדמות שהם ייצגו בתור בוגרי התנועה ברמה הערכית והצופית".
במסגרת המחנה התנהלו פעילויות לכלל החניכים ופעילויות יעודיות לקבוצות לפי שבטים או חתכי גיל. היום החל במסדר בוקר של כל החניכים שעמדו לפי שבטים על האביזרים שמייצגים אותם, המוראלים ששאגו והכל בצבעים שמייחדים את כל אחד מהשבטים. בהמשך הם התפזרו לאחוות שלהם ולפעולות יעודיות. ביום שישי בערב התקיימה קבלת שבת, ארבע שכבגיסטיות משבט אלמוג השוכן במיאמי הדליקו 17 נרות זכרון לזכר הנרצחים בבית הספר יום לפני היציאה למחנה שבו לומדים רבים מחניכי שבט 'אלמוג'. במוצ"ש התקיים טקס הבדלה מרגש על המדשאה הגדולה של המחנה לאחריו התכנסו כולם ל"ערב צבבה" שהוא מופע עם אופי תחרותי בו מופיעים כל השבטים בפני חבריהם לפי נושא שנבחר מראש. ביום האחרון, לפני טקס הסיום, התקיים יום ספורט תחרותי בין השבטים.
מוקדם יותר יצאו חניכי י"ב לטיול השמיניסטים המפורסם בסופו התקיים טקס מרגש בו הם מקבלים את הסיכה, חבריהם מספרים את סיפור המסע האישי שלהם בצופים, החניכים מקבלים מכתבים מרגשים מהוריהם וברגע הזה הם מתחילים להבין שהם צועדים לקראת סוף המסלול שלהם בתור מדריכים ופעילים בתנועה, ולעבר בגרותם. במסגרת הטקס השנה נאמו רוני בז'רנו ומרינה קפלון בפני החניכים. הראשונה ראש שבט 'מצדה' השבט הגדול בניו ג'רזי השוכן בטנפליי ומונה כ-320 חניכים. השבט שלח לשני המחנות 87 חניכים בראשות המרכזת הבוגרת שחר פירן. קפלון עומדת בראש השבט הקטן של ניו ג'רזי 'ערבה' השוכן במטרו-ווסט ושלח 16 חניכים מתוך 70 חניכיו לשני המחנות יחד עם שני הש"שינים (שנת שירות) דניאל בן ארי ושקד שנרך. השבט הבינוני בגודלו שוכן בפיירלון, ומונה כ-120 חניכים שהגיעו יחד עם המרכזת הבוגרת שלהם שיר בן דוד. "השביל הזה מתחיל כאן, לא סלול, לא תמיד מסומן, לכו עליו, עלו עליו עכשיו, ואנחנו תמיד נלווה את צעדיכם" סיכמה בז'רנו בדמעות של התרגשות את המסר שלה לבוגרים (בקרוב) של השבט, ובינהם בנה הפרטי נמרוד "רוצה שתפרשו כנפיים אל החיים, אבל רוצה אתכם עוד קצת איתי, שתישארו עוד קצת ילדים שלי" וזכתה לחיבוק חם מקפלון ושתיהן קיבלו מחיאות כפיים רועמות.
בראש העמותה עומד כאמור שי טל, שהחליף השנה את אלעד סנדרוביץ' המשמש כיום כמזכ"ל צבר העולמי. טל הגיעה עם משפחתו והתיישב בצפון ניו ג'רזי עם אשתו לי ושלוש בנותיו בנות 6, 4 ושנה. הוא בוגר שבט 'מכבים' נווה מונוסון וריכז בעבר את 'יובל' מודיעין ו'מכבים' נווה מונוסון. בהמשך היה לרכז הדרכה של הנהגת מרכז וצפון וכן ריכז את הנהגת תל אביב-יפו שמנתה 9,000 חניכים שהגיעו ל-19 שבטים. במסגרת עמותת 'אור ירוק' הנאבקת להצלת חיים ולצמצום הקטל בכבישים הוא שימש מנהל מחלקת נוער וצעירים ומנהל תחום חינוך בקהילה. "את ההחלטה לבוא לארה"ב ולעמוד בראש העמותה קיבלתי יחד עם אשתי. ראינו בזה חוויה משפחתית, אפשרות להתקדמות והתפתחות מקצועית, וכמובן את השליחות הציונית במסגרת תנועת הצופים בצפון אמריקה" הוא חולק "הילדים נמצאים במסגרות אמריקאיות, ויש להם מקום אחד ישראלי מובהק להגיע אליו והוא שבט הצופים שם הם יכולים לדבר ב'ישראלית' ולהיות קבוצה של ילדים שווים מבחינת הרקע ממנו הם מגיעים. לתנועת נוער יש משמעות בבנייה של הקהילה. אנשים שבוחרים לעשות מעבר לחיים מחוץ למדינה, ויש להם ילדים, פעמים רבות מבררים היכן מתקיימים שבטי צופים כדי להחליט על מקום מגוריהם, דבר המעיד על החשיבות של הפעילות שלנו".
במסגרת הפעילות השנתית של השבטים מתקיימים מפעלים מרכזיים ובינהם 'יום צופה', מחנה חורף ומחנה אביב המיועדים לחניכי התנועה. התנועה מציינת ימים מרכזיים בהיסטוריה של מדינת ישראל בינהם טקס לזכרו של ראש הממשלה לשעבר יצחק רבין, טקס יום השואה וטקס יום הזכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה. החגים גם הם מקבלים ביטוי ולא נעדרים ארועים כ'פסטיחנוכה', פורימון ועוד. התנועה לוקחת חלק גם בפעילויות כלל עולמיות כ'יום המעשים הטובים' שיזמה הבנקאית שרי אריסון, מפגשים עם ניצולי שואה ופעילויות קהילתיות מקומיות.