שבוע ישראל בוושינגטון
הכנס הגדול של איפא”ק, הלובי הישראלי החזק בארה”ב, הפך השנה למפגן תמיכה גדול בראש הממשלה נתניהו, וגם לניסיון להציג חזית תמיכה על-מפלגתית בישראל
מדי שנה מחליטים חברי איפא”ק על שלושה נושאים עיקריים בהם תתקמד פעילות החקיקה עליה עומלים באמצעות הלוביסטים שלהם בקונגרס לאורך השנה. השנה, כך הוחלט, יהיה זה הסכם הגרעין עם איראן וקידום חוק להטלת סנקציות על איראן, המאבק בחרם הגובר על ישראל והסיוע הביטחוני של ארה״ב לישראל.
נראה שעם הידוק הקשרים בין טראמפ וראש ממשלת ישראל נתניהו, חשוב היה למארגני הכנס להימנע מהפיכת הכנס והשדולה למפלגתית. נשיא הוועידה מורט פרידמן קרא לחברי הארגון לשמור את הנכס המרכזי ביותר שלו, התמיכה הדו-מפלגתית, בישראל ובארה״ב. ואכן, לכנס הגיעו רפובליקנים ודמוקרטים, אנשי שמאל וימין מישראל, כולם מקווים לנצל את ההזדמנות לייצר תמיכה לצרכים שונים.
״לרבות מנהיגי הרוב והמיעוט, הוכיחו שוב, ללא תנאים מסוימים, שתמיכת ישראל היא מוצקה כתמיד בקונגרס, משני צדי המפה, ובקרב העם האמריקני״, מספרת לנו בטי ארנברג, מנהלת הקונגרס היהודי העולמי צפון אמריקה. ״ראשי ערים, מחוקקים ממלכתיים, כמרים ואנשי סלבריטאים כאחד סיפרו על הרושם העז שעשו עליהם הישראלים בעת ביקורים בישראל ועל הזיקה שחשו כאמריקנים״.
רבים הזכירו בנאומיהם את ההחלטה להכריז על ירושלים כבירת ישראל, אפילו נשיא גואטמלה ג’ימי מוראלס הודיע על ההחלטה להעביר את שגרירות ארצו לירושלים, ועם זאת, כולם דיברו על פתרון שתי המדינות כעובדה מוחלטת.
״הסכם השלום בין ישראל לפלסטינים יחייב פשרה משני הצדדים״, קרא סגן נשיא ארצות הברית, מייק פנס, בנאומו בוועידת איפא"ק. פנס הוסיף ואמר כי ג'רארד קושנר וג'ייסון גרינבלט, עבדו קשה מאוד על הכנת תכנית השלום. ״ממשל טראמפ עדיין רואה את השלום במזרח התיכון בעדיפות גבוהה ויתמוך בפתרון של שתי מדינות אם שני הצדדים יסכימו לכך", סייג. "שלום אמיתי מחייב גם אמירת אמת".
ארנברג מציינת שהחשש מנסיגה במשא ומתן לשלום עלתה לסדר היום בכנס. ״הבענו את חששותינו לגבי תהליך השלום ואיזה כיוון עשוי להתרחש בעתיד הקרוב, אבל זאת לצד החשש ממאמציה של איראן לפתח טילים בליסטיים, להפיץ את השפעתה באזור. הבענו גם תמיכה נמרצת לנציגים נבחרים על המשך התמיכה של ארה"ב בפרויקטים חיוניים כגון "כיפת ברזל" ומערכת "טילי החץ", המהווים משמעות לביטחונה של ישראל, ועסקנו במאבק מול bds.״
שגרירת ארה"ב באו"ם, ניקי היילי, זכתה לתשואות רבות על רקע תמיכתה האיתנה בישראל בחודשים האחרונים. "וושינגטון דוחה את השלום בין ישראלים לפלסטינים על ידי הנצחת "אשליה", כי קיומה של המדינה היהודית גרם לסכסוכים באזור, אמרה, "ישראל לא הולכת לשום מקום. הבנה של הדבר הזה באו"ם היא המפתח לסיום בידודה של ישראל שם". היילי סיפרה גם כי "בשנה שעברה ישראל הייתה היחידה שהצביעה לצד ארצות הברית על ההתנגדות למשטר בקובה. אבל אני תמיד אומרת״, הוסיפה, ״איכות עולה על כמות".
ארנברג מספרת שהאווירה בכנס הייתה מעודדת. ״בזמנים אלו, כאשר אנו שומעים כל כך הרבה ביקורת על ישראל, בין אם מהאקדמיה, מהארגונים הבינלאומיים או ממדינות אחרות, אפשר להתחיל להאמין שיש לישראל רק חסרונות. להיות בין כל כך הרבה אלפי אנשים אשר הריעו בהתלהבות למען ישראל, על ערכיה ועל תרומתה לאנושות, על עזרתה להאיטי ומקסיקו ברעידות אדמה, ועל גאוותם בזהותם היהודית ובישראל, היה מרומם מאוד. זה הזכיר לנו מדוע אנחנו גאים להיות יהודים״, אמרה, ״ואת המזל הגדול לחיות בתקופה שבה יש בישראל משגשגת, חופשית ודמוקרטית, שיכולה לשמש דוגמה לאחרים. בכנס הדגישו גם את ההתקדמות הטכנולוגית הישראלית, ההישגים בתחום הרפואה וביטחון המים, וכיצד הטכנולוגיות הללו משרתות כל כך הרבה מדינות אחרות״.
הנאום המרכזי והמצופה ביותר היה של ראש ממשלת ישראל, שעל רקע החקירות הרבות המתנהלות נגדו בישראל, זכה לתשואות רבות. נתניהו הודה לטראמפ על החלטותיו בעניין ירושלים והוסיף שהוא שמח במיוחד לשהות בבירת ארה"ב לאחר שזו הכירה בבירת ישראל. הוא שיבח גם את שגריר ארה"ב בישראל, דייוויד פרידמן, ואת השגריר הישראלי בוושינגטון, רון דרמר”.
נתניהו התגאה בכך שישראל מעולם לא נהנתה מעוצמה צבאית רבה כל כך, ולא שכח להודות לארה"ב על תרומתה. הוא שיבח את הישגי ישראל וטען שבימים אלו כבר אין שיח שקשור בבידוד של ישראל והיום רבים מוצאים יתרונות בקרבתנו. ״אנחנו חייבים לעצור את איראן - ונעצור את איראן" הוסיף לתשואות הקהל. "כשנאמתי כאן בפעם האחרונה, התרעתי שהסכם הגרעין יאיים על הישרדותה של ישראל, ביטחון האזור ושלום העולם. התרעתי שהסרת סנקציות לא תהפוך את המשטר האיראני למתון יותר או לשוחר שלום, אלא דווקא לקיצוני, תוקפני ומסוכן יותר. זה בדיוק מה שקרה”.
הוא המשיך והציג את החששות הגוברים מהאיום האיראני. ״איראן חותרת להקים בסיסים צבאיים בסוריה כדי שתוכל לתקוף את ישראל מקרוב יותר", טען. "היא פועלת לבנות מפעלים לייצור טילים מדויקים נגד ישראל בסוריה ובלבנון. לא נאפשר לזה לקרות. בשבוע שעבר קראנו את מגילת אסתר, המספרת על הניסיון של הפרסים להשמיד את היהודים. הם נכשלו אז, והם ייכשלו עכשיו. לא ניתן לאיראן לפתח נשק גרעיני. לא עכשיו, לא בעוד עשור, לעולם לא". בהקשר זה הוסיף נתניהו שהוא "מצדיע" לנשיא טראמפ על כוונתו לסגת מהסכם עם איראן אם לא יתוקן”.
״הקהילה היהודית יצאה עם תחושה מחודשת של אנרגיה וגאווה״, מסכמת ארנברג. ״חשוב לזכור זאת תוך המשך פעילותנו בחודשים הקרובים והמאמץ לדחוק בקונגרס להישאר איתן בתמיכתו בחברה הקרובה ביותר במזרח התיכון״.