70 שעות של חגיגות וגם מחלוקות
בעוד פחות משבועיים תחגוג ישראל 70 שנות עצמאות. הטקסים יהיו גרנדיוזיים מתמיד, ולמרבה הצער גם פוליטיים מתמיד. למרות זאת, גם בארץ וגם באמריקה ינסו לשים את הפילוג בצד ולחגוג את הנס של מדינת ישראל. הנה כל מה שצפוי לקרות
גם מכאן, הרחק מאור הזרקורים שניצת במלוא העוצמה מעבר לים לקראת יום העצמאות הישראלי, קשה לנו לשכוח שחגיגות ה-70 של ישראל בפתח. כאן בצפון אמריקה, מנסים ישראלים ויהודים לחגוג את התאריך החשוב עם מופעים, מסיבות פרטיות יותר ופחות, וכל מה שמזכיר לנו את ציון הדרך המשמעותי כל כך של 70 שנות עצמאות למדינה שכל רגע בה איננו מובן מאליו.
בישראל, בחודשים האחרונים, כל אירוע וכל ועידה, שיר או מסיבה נחגגים בסימן 70 שנה. מוועידות כמו ׳ישראל סיפור הצלחה׳, ועד קוללולם בשיר מיוחד. מצעדת ה-70 לטראק מיוחד של סקאזי ליום העצמאות, נראה שחגיגות השבעים מספקות מעטפת אקטואלית לכל דבר בימים אלו.
חגיגות ה-70 למדינת ישראל, יימשכו 70 שעות ויכללו מגוון אירועים המוניים, בהם מופע זיקוקים ארצי רחב היקף, פי עשר מהרגיל, מסיבות חוף, שלל הופעות ומצעדים מסורתיים שיהיו השנה קצת יותר מושקעים. החגיגות יחלו בטקס הדלקת המשואות בערב יום העצמאות ביום רביעי, 18 באפריל, ויימשכו עד יום שישי, בטקס קבלת שבת המוני.
טקס הדלקת המשואות צפוי להיות הטקס הגדול, המרשים והיקר ביותר בתולדות המדינה ולמעשה הוא מורכב משני טקסים שונים. שיר חגיגות ה-70 "הללויה", בתוספת הבית החדש שחיברה שמרית אור, יבוצע באירוע ובעוד 20 אתרים בארץ וגם אצלנו. הצופים בבית יוכלו לראות את כל 20 הביצועים בו-זמנית על מסכי ענק.
יותר מ-1,500 בני אדם ישתתפו בטקס, החל מהמנחים יעל אבקסיס ודני קושמרו, דרך אמנים מוכרים, ביניהם שרית חדד, אורנה ומשה דץ, חיים משה, מיקי גבריאלוב, אמיר דדון, הנציגה לאירוויזיון נטע ברזילי, חיים משה, ישי לוי, התקווה 6 ועוד. גם אביב גפן אמור היה להופיע לצידה של שרית חדד, אך לטענתו, מסיבות פוליטיות, השתתפותו בוטלה. לצדם של האמנים יופיעו 150 נגנים, 400 חברי מקהלה, 350 רקדנים ועוד מאות דגלנים, ניצבים וסדרנים.
"טקס המשואות השנה פותח שיא נוסף של חגיגות המפארות את התרבות והעוצמה של ישראל״, אמרה שרת התרבות והספורט מירי רגב, שמשרדה אחראי על אירועי יום העצמאות. ״טקס המשואות מציג השנה עושר תרבותי כמו שטרם נראה, מזרח ומערב יחד, תזמורת אומה שלמה. בטקס נציג גם את החדשנות וגם את המורשת של עם ישראל כמו גם את התרומה של העם היהודי ומדינת ישראל לעולם כולו. זו תהיה חגיגה גדולה שעושה כבוד לרוח והתרבות הישראלית". הטקס יהיה ארוך בחצי שעה מהטקס הרגיל.
המופע האמנותי, כך מבטיחים, יספר את סיפורם של עם ישראל ומדינת ישראל מהקמת המדינה ועד ימינו, בעזרת פירוטכניקה, ריקוד, וידאו-ארט ומוזיקה. במופע, מספרים המפיקים, ישולבו אפקטים שמוכרים מטקסי פתיחה של אולימפיאדות, לצד עשרה מגדלי פירוטכניקה שיקיפו את הקהל, ייצרו אש לאורך המופע בתזמון מהודק עם המוזיקה. בטקס ישולבו גם רחפנים שייצרו ציורי אור על רקע חומות העיר העתיקה.
"פנים ושמות", שירו של דני רובס, יפתח את הטקס וילווה במיצג וידיאו-ארט מרגש שבמהלכו יוקרנו פניהם ושמותיהם של כל 23,545 חללי מלחמות ישראל מתש"ח ועד ימינו.
השנה, גם טקס ממלכתי וחגיגי המהווה קונצנזוס אולטימטיבי בתרבות הישראלית, לא עבר בלי מחלוקת וטונים צורמים והמתח עדיין בשיאו. "בימים האחרונים עלתה מחדש ההצעה של יו"ר הוועדה לסמלים וטקסים, השרה מירי רגב, לבצע שינויים מהותיים בטקס המסורתי המתקיים בהר הרצל", כתב יו״ר הכנסת יולי אדלשטיין לחברי הכנסת כשהוא מאיים באי השתתפות שלו ושל הכנסת כולה. "אם אכן הדבר יתממש, תהיה זו לראשונה מאז קום המדינה פגיעה באירוע הממלכתי ביותר על לוח השנה, שבעיני רבים הוא מעין מקדש מעט ישראלי".
אדלשטיין שלח את המכתב בעקבות התנגדותו להצעה של רגב, שלפיה ראש הממשלה בנימין נתניהו ינאם בטקס. "מעולם לא היה טקס הדלקת המשואות נחלת שבט זה או אחר בחברה הישראלית", כתב אדלשטיין, "הוא אהוב כל כך דווקא מכיוון שהוא מגלה את מה שלפעמים בלהט היומיום נסתר מעינינו: שהחברה שלנו היא רקמה אנושית אחת שהישגיה הכבירים נובעים מרוח הלכידות שנושבת בה. לכן, דווקא כנסת שבה מתאספים נציגיהם של כל איש ואשה בישראל, בה מיוצגת החברה הישראלית על כל מגזריה, עדותיה וגווניה, היא זו שבאופן מסורתי הובילה את הטקס המיוחד הזה - באחדות, בכבוד ובממלכתיות. אין ספק בעיניי כי אם יימחק אופיו הלאומי תצא האש מהמשואות ותלבה את המחלוקות בינינו, המשוועות למנוחה. לכך לא נוכל לתת יד".
"מה מפריע ליו"ר הכנסת שבחגיגות ה-70 למדינה ינאמו נשיא המדינה וראש ממשלת ישראל?", אמרה רגב בתגובה, "לא זוכרת שיולי אדלשטיין קנה את הר הרצל או רכש את הזכויות של טקס המשואות הממלכתי". רגב הוסיפה: "מאז ומעולם טקס המשואות זה טקס של הממשלה ולא של הכנסת. מי שמנהל את הטקס הזה היא ממשלת ישראל באמצעות מרכז ההסברה ויו"ר מרכז טקסים וסמלים שזו אני. אני אחראית על כל פיפס של הטקס, על ההצלחה שלו וחלילה אם הוא לא יצליח. אין לאף אחד שום אמירה בטקס הזה. הכנסת לא שותפה. הממשלה החליטה לכבד את יו"ר הכנסת בנאום במהלך הטקס, אבל זה לא הופך את הטקס לשלו. אני לא מבינה למי מפריע שבאירוע 70 למדינה, יופיעו ראש הממשלה, הנשיא ויו"ר הכנסת. איך זה פוגע בממלכתיות, ריבונו של עולם? יש משהו ממלכתי יותר מזה? במה זכיתי לקבל כאלה הסתות וביקורות? מדוע מסיתים על ראש ממשלה שהוא לא ממלכתי?
הנשיא ריבלין כבר הודיע שאיננו מתכוון לנאום בטקס והעיניים כעת נשואות לרה״מ נתניהו.
ביום העצמאות עצמו ייפתח גם "שער הדמוקרטיה הישראלית" - מיזם ייחודי של המכון הישראלי לדמוקרטיה בשיתוף עיריית תל אביב. מטרת המיזם לחזק את ההזדהות של הציבור הישראלי עם מגילת העצמאות ועם הערכים שהיא מייצגת.
השער יציע למבקרים מופע אור-קולי ייחודי ומרגש בטכנולוגיית 360 מעלות, שסוקר את האירועים המרכזיים שעיצבו את הדמוקרטיה הישראלית מאז קום המדינה ועד ימינו, ומדגיש את ערכי הליבה שעליהם מושתתים חוקי המדינה ומוסדותיה.
השער מוקף בקשתות שמסמלות את הרב-גוניות של החברה הישראלית, כשעליהן מוטבעים ציטוטים ממגילת העצמאות אשר מבטאים את הערכים של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. מבקרי שער הדמוקרטיה הישראלית יוזמנו לחתום על התחייבות לקיום ערכי מגילת העצמאות ואף לקבל מזכרת בחתימתם.
יו"ר הכנסת יהא הראשון שיחתום מחדש על מגילת העצמאות. "שנת ה-70 למדינה היא הזדמנות מצוינת להיזכר באתגרים שיכולנו להם לאורך השנים״, אמר יוחנן פלסנר, נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה. ״חילופי שלטון מסודרים, רצח רבין, קליטת גלי העלייה, ההתנתקות, והאינתיפאדה השנייה. בכל אחד מהאירועים המשמעותיים הללו ידענו לכבד את החלטות מוסדות המדינה ושלטון החוק, וכך נבנתה חוסנה של הדמוקרטיה הישראלית״, אמר. ״היכולת שלנו לעמוד כחברה אחת שמתמודדת יום-יום עם אתגרים ביטחוניים ופנימיים טמונה בדבקות שלנו להמשיך ולממש את ערכי מגילת העצמאות שאפשרו לנו להגיע להישגים מופלאים במשך 70 שנות קיומה של המדינה".
השער, שימוקם בשדרות רוטשילד 1 בתל אביב, יהיה פתוח לקהל הרחב שבעה ימים בשבוע. הצפייה והשתתפות בפעילות תהיה ללא תשלום. בתום שנת 2018 צפוי המיזם לנדוד בין ערים נוספות בישראל.
לאחר טקס הדלקת המשואות צפוי להיערך אירוע בו ישירו יהודים מרחבי העולם שיר שישודר בסטרימינג. במהלך הלילה יתקיימו גם מסיבות חוף - מחופי אילת, דרך חופי טבריה ועד למספר נקודות בחופי הים התיכון. כמו כן, צפוי מופע בו זמרים ישירו דואטים עם (ככל הנראה) הולוגרמות של זמרים שמתו.
גם כאן אצלנו מתכוונים להציג מחווה מיוחדת לישראל לכבוד שנת ה-70. מלבד המעבר של השגרירות האמריקאית מתל אביב לירושלים, קראו כל 100 חברי הסנאט האמריקני לממשל האמריקני לצרף בהקדם את ישראל לתוכנית "גלובל אנטרי”, שתאפשר לאזרחי ישראל מסלול כניסה מהיר לכל מי שמגיע לארה"ב ובכך לדלג על תורי הכניסה הארוכים לאמריקה.
את המכתב יזמו הסנאטורים מאזי הירונו (דמוקרטית) מהוואי וג'יימס אינהוף (רפובליקני) מאוקלהומה ונשלח למזכירה לביטחון המולדת קריסטן נילסן. הסנאטורים קוראים לשרה לשלב את ישראל בתוכנית גלובל אנטרי כמחווה לרגל חגיגות ה-70 למדינת ישראל ו-70 שנה ליחסים בין ישראל לארה"ב.
במכתב נאמר: "אנחנו מאוד תומכים בצירופה של ישראל לתוכנית ומפצירים בממשל להאיץ את מימוש היעד הזה בהקדם האפשרי, כדי להבטיח את חווית הנסיעה של אזרחי ישראל לארה"ב ובכך לחזק את הקשרים בין שתי הדמוקרטיות הגדולות שלנו. השתתפות של ישראל בתכנית לא רק תספק לנושאי דרכונים ישראליים חוויית ביקור נעימה יותר, אלא גם תתרום לביטחון הלאומי של ארה"ב באמצעות הגברת שיתוף פעולה דו-צדדי של הרשויות לאכיפת החוק בשתי המדינות". בתכנית משתתפות עד היום מדינות כמו ארגנטינה, אוסטרליה, קנדה, קולומביה, גרמניה, הודו, מקסיקו, ניו זילנד, פנמה, סינגפור, דרום קוריאה, שוויץ, טיוואן ובריטניה.
אזרחי המדינה כנראה שיעדיפו להמתין עם השימוש בפריבילגיה המפתיעה, לפחות עד שיסתיימו החגיגות הבלתי נגמרות, חידון התנ״ך, הענקת פרס ישראל, מופעים צבאיים, הופעות עתירות תקציב של אמני ישראל וכמובן, ׳על האש׳ תחת כל עץ ובמרכז כל אי תנועה.