ההמצאות הישראליות ששינו את העולם
מטפטפות השקיה, דרך תוכנות צ’אטים ועד כיפת ברזל, הנה שבעה סטרטאפים ישראלים שעשו מהפיכה עולמית ב-70 שנות עצמאות
בישראל יש יותר חברות סטארט אפ וקרנות הון סיכון לאדם מאשר בכל מדינה אחרת בעולם ועוד לפני כעשור לא פחות מ-63 חברות ישראליות נסחרו בנאסד"ק, יותר מכל מדינה זרה אחרת.
אז כן, סביר להניח שבימינו, רובנו חושבים על אימפרית הסטארטאפ הישראלית במונחים של ‘ווייז', עגבניות שרי או 'ווי וורק', אבל חשוב לציין שיש עוד לא מעט חברות ישראליות ששינו את העולם.
גיא פרנקלין, מייסד מפת הסטארטאפים הישראלים ומנכ"ל סוסא ניו יורק, מרכז חדשנות שמחבר בין תאגידים גדולים בארה"ב לטכנולוגיות ישראליות, בחר לכבוד החגיגה, את 7 החברות הישראליות ששינו את העולם. "אין ספק ש'ווייז', צ'ק פוינט או הקופקסון של חברת 'טבע' עשו מהפכה, אבל הן ברובן הגיעו לקרקע שכבר הציעה אלטרנטיבות. לעומת זאת ישנן חברות ישראליות שבאמת הובילו מהפכה ושינו את התחום אליו כיוונו מהיסוד”.
טפטפות השקייה
בסוף שנות החמישים טעות הובילה להמצאה מבריקה. "בעקבות נזילה בצינור השקייה הבחינו וראו שהצמחים באיזור הנזילה צמחו באופן מיטבי. כך החלו לפתח את הטפטפות”. ניסויים ראשונים בטפטפות בישראל נעשו על ידי יעקב מוטס, בגינת ביתו בראשון לציון.הטפטפת ושיטת ההשקיה המבוססת עליה פותחו, יוצרו והופצו על ידי המהנדס הישראלי שמחה בלאס ובנו ישעיהו מסוף שנות ה-50 עד אמצע שנות ה-60, כאשר מערכת ההשקיה הניסיונית הראשונה הותקנה על ידם בשנת 1959.בשנת 1966 הועברו הייצור והמשך הפיתוח וההפצה למפעל נטפים שבקיבוץ חצרים, שהיה בתחילתו בבעלות משותפת של בלאס וחצרים.
עשרות שנים אחרי, נוטלת ישראל חלק מרכזי בפיתוח ובייצור הטפטפות ומערכות ההשקיה בטפטוף מיוצרות על ידי חברות רבות בישראל ובעולם. ההמצאה הובילה למהפכה עולמית בשיטות ההשקיה והדישון בחקלאות, והובילה לחיסכון במים ולהגדלת היבולים.
מזל”ט
כלי טיס בלתי מאוישים (כטב"מים) הפכו לכלי פופולארי במיוחד בצבאות מתקדמים וכבר מאז שנות ה־70 של המאה ה־20 נחשבת מדינת ישראל כמובילה עולמית בתחום. השימוש הראשון בכטב"ם ככלי נשק נעשה על ידי האוסטרים ב-1849, אז שוגרו 200 כדורים פורחים חסרי טייס כנגד ונציה. הבלונים היו חמושים בפצצות ונשלטו על ידי מנגנון זמן. גם בשנות החמישים החלו האמריקאים לפתח סוגים שונים של כלי טייס ללא טייס, אבל התמונה השתנתה עם כניסתה של ישראל לתמונה.
“ב-1976 הושק המזל"ט הישראלי הראשון ומאז נחשבת ישראל לחזקה בתחום. למעשה", מוסיף פרנקלין, "ב-2013 הייתה ישראל יצואנית הכטב"מים הגדולה בעולם, עם מכירות של כ-4.62 מיליארד דולר באותן שנים”.ישראל הובילה cfl להצלחת משימות ריגול, מידע ופגיעה בעורף האויב ללא סיכון חיי אדם.
ICQ
"אם עוסקים בהצלחת הייטק בולטת שרבים זוכרים, קשה שלא לדבר על ICQ כחברה שעיבתה משמעותית את המוניטין של מדינת ישראל כאומת ההיי טק. היא החברה שנחשבה למערכת המהפכנית בעולם ב-1995. היא איפשרה צ'אט אונליין דרך המחשב בימים שבהם הדבר הכי חדיש בסביבה היה דואר אלקטרוני”.ICQ היא תכנת צ'אט שפותחה על ידי חברת מיראביליס הישראלית. הגרסה הראשונה של התוכנה הופצה החל מנובמבר 1996 והייתה הראשונה שסיפקה שירות התכתבות באינטרנט.
מאחוריה עמדו ארבעה ישראלים: יאיר גולדפינגר, ספי ויגיסר, אמנון עמיר ואריק ורדי, בנו של איש העסקים יוסי ורדי. הארבעה הבינו שישנם אנשים רבים המחוברים לרשת האינטרנט וגולשים באמצעות מערכת הפעלה שאינה UNIX, וכי לא קיימת תוכנה שתאפשר חיבור מיידי ביניהם. מה שהיה חסר זו הטכנולוגיה לאיתור ולקישור בין אנשים במערכת ההפעלה "חלונות"של מיקרוסופט.
הטכנולוגיה שפיתחה ICQ נתנה תנופה מחודשת לתחום המסרים המידיים, וזכתה להצלחה, כשהיא מופצת לשימוש בחינם. "קרוב למאה מיליון משתמשים בחרו בה תוך זמן קצר, זהו מספר אדיר ביחס למונחי האינטרנט של אותם ימים”.
הצלחתה הביאה את חברת AOL לרכוש את מיראביליס ב-8 ביוני 1998, תמורת 407 מיליון דולר. עד אותם ימים, היה זה הסכום הגבוה ביותר אי פעם שבו נמכרה חברת היי-טק ישראלית.
דיסק און קי
"ב-1999 שינה הדיסק און קי את העולם", נזכר פרנקלין. "את המכשיר פיתחה לראשונה חברת M-systems הישראלית בראשות דב מורן. הוא הגיע עם ההמצאה הגדולה הזו של התקן חיצוני קטן עם זכרון גדול, הודות לטכנולוגיה שפותרת את בעיית הבלאי המהיר שקיימת בזיכרונות המחשב”.
השם המסחרי שנתנה החברה למוצר הוא "DiskOnKey" ("דיסק כמחזיק מפתחות"), מאחר וזה מרמז על גודלו הזעיר ועל ניידותו. אם יצא לכם לחפש אותו באיזורנו, סביר להניח שאיש לא הכיר את השם, אבל לא במקרה. כאן בארצות אחרות נהוג לקרוא למכשיר גם FlashDrive ,stick ובשמות נוספים.
המוצרים הראשונים הופיעו בשוק בשנת 1999, מאז הלכו והשתכללו. כיום ניתן למצוא החסנים ניידים המשלבים הצפנת מידע, וכן החסנים ניידים המשולבים במכשירים אלקטרוניים קטנים ושונים, כגון נגני מוזיקה, טלפונים סלולריים ועוד. החברה נמכרה למתחרה הכי גדולה שלה באותו זמן SANDISC ב-1.55 מיליארד דולר.
PILLCAM
מוצר שנולד ב-2001. גלולת מצלמה שמדמה את מערכת העיכול. "מדובר בקפסולה שאתה בולע. קפסולת וידאו קטנה המורכבת ממצלמות משני צידיה, פלוס סוללה ומשדר שנועדו בכדי לחסוך בדיקה פולשנית. הגלולה עוברת מהקצה אל הקצה במעי במשך 10 שעות עד שיוצאת בשירותים ומשדרת את הצילומים למקלט קטן שאתה נושא על הגוף. בסיום הבדיקה, הצילומים עוברים לפיענוח ממוחשב”.
החברה הונפקה בנסד"ק עוד באותה השנה וב-2009 מכרה למעלה ממיליון גלולות ברחבי העולם. "לא היה דבר כזה", מוסיף פרנקליו, "בסוף 2014 נמכרה החברה ב-860 מיליון דולר”.
REWALK
חברת ריווק פיתחה שלד לביש לפגועי עמוד שידרה. היא נוסדה על ידי עמית גופר, פגוע עמוד שדרה, המכהן כיום כסמנכ"ל הטכנולוגיות בחברה. "זה סיפור מעורר השראה, מכיון שהם מעניקים את היכולת לאנשים לשוב ולצעוד על רגליהם. בלומברג צפה שערך החברה יהיה שווה מיליארדים וגם אובמה, בביקורו בישראל, בחר לבקר במשרדי החברה בכדי לראות את זה מקרוב”.
החברה נוסדה ב-2001 ובשנים האחרונות נרשמה התקדמות משמעותית. ReWalk החלה להיסחר בנאסד"ק בספטמבר 2014.
יותר מ-80% ממרכזי הטיפול ברחבי העולם עושים כיום שימוש במכשיר של ריווק, כשמחציתם בארה״ב, "רק לפני חודש גייסו 20 מיליון דולר נוספים. הם צופים צמיחה של 30 אחוז ב-2018. החברה גייסה עד היום 62 מיליון דולר. זה לא פשוט אבל רק בשנה האחרונה מכרו בארה"ב 107 מערכות כאלו. היה נסיון ארוך שנים להגיע להסדר עם חברות ביטוח שיעניקו למטופלים כיסוי מאחר ומדובר במכשיר מאוד יקר. ב-2017 התקבלו 44 החלטות של חברות ביטוח לממן את השלד הממונע בארה”ב, גרמניה ועוד”.
כיפת ברזל
מערכת ליירוט רקטות קצרות טווח. אחת ההמצאות החשובות אם לא ה-המצאה. בימים האחרונים, לרגל יום העצמאות וחגיגות 70 שנה למדינת ישראל, ערכו משרד הכלכלה והתעשייה בשיתוף עם -ynet את תחרות ההמצאות והטכנולוגיות הבולטות מאז הקמת המדינה, וכיפת ברזל הגיעה בקלות למקום הראשון. "מי שדחף את פיתוחה הוא עמיר פרץ שהיה באותם ימים שר הביטחון. הוא האמין בחזון שהציגו בפניו מפתחי כיפת ברזל ונלחם אז מול ההתנגדות שהייתה לרעיון".
ימי הפיתוח של כיפת ברזל היו בשיאם בשנת 2004. "למלחמת לבנון הגענו כשאנחנו יודעים שאנחנו חייבים למצוא פתרון לאיומים הבליסטיים, הרקטות והטילים שמגיעים גם מעזה”, הסבירו המייסדים. “היינו חייבים לממש את הפתרונות שהיו לנו אז רק בראש, או על נייר ותוך כדי המלחמה הגלגלים כבר החלו לנוע”. מערכת כיפת ברזל היא אחת המערכות הייחודיות והעוצמתיות שיש בעולם.