יום עצמאות לא נעים
אמריקה חגגה השבוע יום הולדת 242, תחת עננה כבדה של מועקה. מדינה מפולגת ותמונות של ילדים בכלובים נתנו לברביקיו טעם חמצמץ
אמריקה חגגה השבוע את יום העצמאות ה-242 שלה, אבל היה קשה להתחמק מהתחושה החעיקה שליוותה הפעם את האירועים. ארה”ב הגיעה אל יום ההולדת שלה כשהיא מפולגת באופן מדאיג מאוד ורואה תמונות קשות של למעלה מ-2000 ילדים שנלקחו מהוריהם ועדיין לא הוחזרו.
בשבת שעברה, כמה ימים לפני הזיקוקים, צעדו עשרות אלפים ברחבי ארצות הברית במחאה על מדיניות ההגירה של דונלד טראמפ ועל הפרדת ילדי מהגרים ממשפחותיהם בגבול מקסיקו. מאות אירועי מחאה נערכו כשרבים כל כך זועקים כי מדובר בפעולה שמנוגדת לכל מה שמאמינה בו ארה"ב.
טראמפ אמנם חתם על צו לפיו תיפסק ההפרדה של ילדים במסגרת מדיניות ה"אפס סובלנות" עליה הכריז כלפי מבקשי מקלט ומהגרים לא חוקיים. הוא הבטיח "לשמור על המשפחות מאוחדות" במתקני המהגרים, אבל מעט מאוד משפחות אוחדו ורבים טוענים כי הצו עליו חתם כלל לא כולל בתוכו את אלפי הילדים שכבר הופרדו מהוריהם.
המחאה התקיימה בכמה ערים מרכזיות ברחבי המדינה תחת הכותרת #familiesbelongtogether (משפחות צריכות להישאר יחד). "אסור לנו לוותר עכשיו", קראו. ההפגנה העיקרית נערכה בוושינגטון, ובמקביל גם בניו יורק, פילדלפיה, שיקאגו, מיאמי, סן פרנסיסקו ולוס אנג'לס. ההפגנה המרכזית נערכה מול הבית הלבן למרות העובדה שטראמפ ומשפחתו נפשו באותו הזמן במועדון היוקרתי שלהם בניו ג'רזי. הם צעקו קריאות של 'בושה', ונשאו כלובים עם בובות של ילדים. לא מעט סלבריטאים הגיעו להפגנות, ושחקנית הקולנוע סוזן סרנדון אף נעצרה בידי המשטרה.
השחקנית הייתה בין ה-575 נשים שנעצרו בהפגנות אחרי שלהגדרת המשטרה לקחו חלק בצעדה לא חוקית מול בניין הסנאט. לאחר המעצר צייצה סרנדון: "נעצרתי. תשארו חזקות. תמשיכו להילחם. זה היה שווה את זה. יש עוד הפגנות ברחבי הארץ. תמצאו אחת קרובה ותצטרפו".
אחד הסימנים הבולטים יותר בהפגנה היה הכיתוב I really do care, do u, שהפך לתשובה של המפגינים לג'קט שלבשה מלאניה טראמפ כשביקרה שבוע קודם במתקן כליאת הילדים. באותו סופשבוע הגיעה מלאניה בפעם השניה לביקור במתקן כזה, הפעם בטוסון, במטרה "ללמוד בעצמה" את הנושא באמצעות הכוחות האמריקניים במקום, ו"להודות להם על עבודתם שלעתים מסכנת אותם”. אחרי הביקור אמרה מלאניה כי “הנושא מורכב”. דוברת מטעמה הודתה שהגברת הראשונה רוצה לדאוג שהילדים מטופלים כראוי אך בהחלט מאמינה בחוקי הגירה נוקשים.
כומר מטקסס טען כי איוונקה טראמפ תרמה 50 אלף דולר לכנסייה שלו בכדי לסייע לילדים, לאחר שהוא צייץ כי הוא מחפש פיתרון למשבר הילדים מטקסס. "אנחנו כרגע עובדים על מנת לספק פתרונות לטיפול בילדים במהלך משבר ההגירה הנורא הזה", צייץ גרהם. את התרומה של איוונקה הגדיר הכומר כ“יופייה של אמריקה והאנשים בכנסייה".
בהפגנות נראו דמוקרטים רבים אך לא מעט רפובליקנים רשומים שבחרו לצאת, להפגין ולהזדהות כרפובליקנים שמתנגדים למדיניות הקשה. מארגני ההפגנות טענו אמרו כי אין כאן מחלוקות פוליטיות. "זה לא עניין של שמאל וימין, זה עניין של צדק ועוול".
למרות ששופט פדרלי הוציא צו העוצר את מרבית הפרדות של המשפחות בגבול ומורה לאחד את אלו שהופרדו תוך 14 ימים, המפגינים חושדים בכנות כוונת הממשל לציית לצו. "אין באמת תוכנית לאחד אותן מחדש”, אמרו על הבמה בוושינגטון. "זה מתועב".
בין הנואמים היתה לאה, ילדה בת 12, בת למהגרים לא חוקיים, שתיארה את הפחד לאבד את הוריה. "אני לא אוהבת לחיות עם הפחד הזה", תיארה בדמעות. "אני לא יכולה לישון. אני לא יכולה ללמוד. אני במתח כל הזמן. אני מפחדת שייקחו את אמא שלי כשהיא בעבודה, באוטו או בבית. אני לא מבינה למה הממשל לא תומך באמהות שרק רוצות חיים טובים יותר לילדים שלהן".
קשה בימים אלו גם לאוהדי הממשל הקולניים ביותר להצדיק את הצעד של השבועות האחרונים, שיצר תוהו ובוהו בגבולות ובעיקר הציב בפני ארצות הברית של אמריקה מראה מכוערת מאוד “לא שמים ילדים בכלובים", קראה הסנאטורית אליזבת וורן על הבמה. "לא מפרידים תינוקות יונקים מאמהותיהם. זהו רגע של משבר מוסרי עבור האומה שלנו. לא נשתוק. לא נוכל לשתוק. נבנה ארץ שמשקפת את ערכינו. בגלל זה אנחנו כאן".