בוער בגבולות, לוהט באו”ם
המצב הבטחוני הנפיץ בגבולות עם סוריה ועם עזה הגיע השבוע לדיום במועצת הביטחון. כמו תמיד, הצדדים התחלקו לישראל וארה”ב מול כל היתר. אחרי החלפות מלים חריפות, לא השתנה כלום. עד הפעם הבאה
אחרי ימים סוערים בגבולות ישראל, התכנסה השבוע מועצת הביטחון של האו"ם לדון בנושא. ניקולאי מלדנוב, השליח המיוחד של האו"ם לעזה, הצטרף לדיון בשיחת וידאו וטען כי המצב מחמיר במהירות וכי נדרש מאמץ דיפלומטי גדול על-מנת למנוע עימות הרסני בין ישראל לחמאס. "היינו דקות מעימות קשה", קרא, ”במשך ארבע שנים הפסקת האש השברירה נלקחה כמובנת מאליה והיחסים לא השתפרו. כעת", הוסיף, "רק בעזרת מאמץ דיפלומטי, הצלחנו למנוע אסון גדול".
שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, הגיע עם מסר ברור. "מוקדם יותר היום ישראל ירטה מטוס קרב סורי שחדר לשטחה האווירי, ישראל לא תסבול כל הפרה של ריבונותה, לא מסוריה, לא מעזה ולא מאף אויב אחר המאיים על ביטחון אזרחיה”, אמר דנון והוסיף: "בסוף השבוע האחרון, חייל צה"ל נהרג על ידי הטרוריסטים של החמאס בזמן שחמאס שיגר למעלה ממאתיים טילים אל עבר אזרחי ישראל. בחודשים האחרונים, חמאס שרף למעלה מ-30 אלף דונם בשטח ישראל, שטח הזהה בגודלו למחצית משטחה של מנהטן. רק דמיינו", הוסיף, "אם חצי ממנהטן הייתה עולה בלהבות כתוצאה מטרור”.
"ישראל הורגת פלסטינים וממשיכה לעשות את זה. הכיבוש לא נרתע", קרא השגריר הפלסטיני ריאד מנסור. "בזמן שאנו חוגגים מאה שנה לנלסון מנדלה, זו העת שישראל מחוקקת את חוק הלאום, ששינה את המצב דה-פקטו של אפרטהייד למצב של אפרטהייד בחוק. הממשלה הישראלית היא ממשלה של מתנחלים ולמען מתנחלים". דנון ביטל את הטענות ואמר:"יותר מדי אנשים בבניין הזה שכחו מיהו החמאס, ארגון טרור רצחני שמפעיל טרור נגד ישראל ומחזיק בתושבי עזה כבני ערובה. חמאס הוא בעיה בינלאומית. הגיע הזמן שמועצת הביטחון תכיר בכך שחמאס לא שונה מאל-קאעידה או מדאע”ש. עליכם להכיר בחמאס כארגון טרור”.
השגריר אף התייחס להתבססות החמאס בלבנון בתמיכת אירן: "בחודשים האחרונים חמאס הרחיב את שיתוף הפעולה עם חיזבאללה והגביר את הפעילות שלו בלבנון. הוא חלק מאופרציה בינלאומית חוצת גבולות העוברת מתורכיה, דרך לבנון וסוריה ומסתיימת באירן. באמצעות הרשת הזו, בחסות ובמימון אירן, חמאס הקים מפעלים לייצור טילים ומחנות אימונים בדרום לבנון. בתמיכת אירן, חמאס הופך לאיום אזורי ובינלאומי”.
כפי שעשתה עוד פעמים רבות מאז הגיעה לתפקידה כשגרירת ארה"ב באו"ם, תמכה ניקי היילי בדבריו של דנון ותקפה את המדינות הערביות: "איפה הן כשזה נוגע לשלום? אם באמת היה להן אכפת מהעם הפלסטיני, הן היו מגנות את הקיצוניים. הן היו אומרות למנהיגות הפלסטינית כמה מטופשת היא נראית שדוחים תוכנית שלום שעדיין לא ראו. מנהיגים ערביים"הוסיפה, "מפחדים להגיד לפלסטינים את האמת".
משחקי המילים ונסיוות הגינוי שהונהגו עד כה בין כותלי האו"ם השתנו כששדנון הכריז כי מעתה החלטות אנטי-ישראליות ייענו בהצעות נגדיות. "אם האו"ם שכח את ייעודו", אמר, "אנחנו נזכיר אותו. הארגון צריך להתמקד בפשעי הטרור במקום הכפשות נגד ישראל".
לדברי דנון, הרקע להחלטה הוא הדו"ח השנתי שמוגש לוועדה הכלכלית-חברתית של האו"ם בעניין ההשלכות הכלכליות והחברתיות של הכיבוש הישראלי על מצב הפלסטינים. השנה הדו"ח עוסק גם בגופות המחבלים שישראל מחזיקה לאחר פיגועים מחשש לעידוד טרור במהלך הלוויותיהם. דנון הגיש הצעה לתיקון הדו"ח ובה ציין כי ישראל קוראת לשחרורם של החיילים והאזרחים המוחזקים בעזה על-ידי תנועת החמאס. את ההצעה הגיש ביחד עם ניקי היילי. "במשך ארבע שנים, חמאס מחזיק באכזריות אזרחים וגופות חיילים ישראליים ומונע ממשפחותיהם כל מידע על מצבם בניגוד לחוק הבינלאומי. על האו"ם לגנות את פשעיו של ארגון הטרור חמאס ולקרוא לשחרור מיידי של גופות חיילים והאזרחים המוחזקים בעזה”.