סופה של אגדה
סנטור ג’ון מקיין, אחד המיתוסים הגדולים של אמריקה, הלך בסוף השבוע שעבר לעולמו. וגם זה, אפילו זה, לא עבר בלי שערוריה שייצר דונלד טראמפ. לא פלא שהוא התבקש לא להגיע להלוויה
מקיין נולד פטריוט. בכל זאת, כבן ונכד לאדמירלים מעוטרים בחיל הים, הדרך שלו נסללה מראש. לא מעט פעמים צחק ותיאר את ההצלחה המפוקפקת שלו בצבא, והודה שהיה בין החיילים הפחות טובים לאורך הדרך. כל זה השתנה אחרי שהוחזק במשך יותר מחמש שנים בשבי במלחמת וייטנאם.
אחרי שירות כטייס בחיל הים במשך 23 שנה, כמעט ואיבד את חייו במלחמה כאשר טיל התפוצץ על ספינה עליה הוצב ולצידו נהרגו למעלה ממאה חיילים. כשמטוסו הופל מעל וייטנאם, הוא שבר את שתי ידיו ורגלו, וכך גם נלכד בשבי, שם סבל מעינויים קשים ביותר. לנצח יזכר מקיין כמי שעשה שם בכלא, את המעשה ההירואי ביותר. כבן למפקד בכיר יכול היה מקיין להשתחרר מהשבי כמה שנים קודם, אך הוא סירב לעשות כן, והשתחרר רק עם כל השבויים האחרים. כך הפך מקיין לגיבור מלחמה עטור שבחים.
אחרי חמש שנים קשות חזר למשפחתו וגילה כי קרול אשתו, עברה תאונה קשה. כמה שנים מאוחר יותר השניים התגרשו ומקיין נישא לסינדי, בת למשפחה מיוחסת שצעירה ממנו ב-17 שנים. ביחד עם שלושת ילדיו מנישואיו הראשונים וילדה שאימצו הזוג מקיין כמה שנים מאוחר יותר, לסנטור המנוח יש שבעה ילדים.
המשפחה השתקעה באריזונה ועם שחרורו מהצבא בשנת 1981, הפך מקיין לאיש פוליטי כסנטור של אריזונה. אחרי שהפסיד בפרימריז לנשיאות בשנת 2000 לג'ורג' בוש ניסה שוב את מזלו ב-2008. בעצרות שקיים במהלך התמודדותו נגד אובמה, זכה לאהדה גדולה בעקבות הממלכתיו שהציג. כשבאחת העצרות שארגן פנתה אליו אשה שאענה כי איננה סומכת על אובמה משום "שהוא ערבי". מקיין, מיהר לקחת מידיה את המיקרופון ולענות: "לא גברת. הוא איש משפחה ישר ואזרח שאני פשוט לא מסכים איתו על נושאים בסיסיים".
הנשיא אובמה ורעייתו מיהרו להתייחס למותו: "מעטים עמדו בניסיון כמו ג'ון או נאלצו להפגין אומץ כמוהו, אבל כולנו יכולים לשאוף לאומץ לשים את טובת הכלל מעל טובתנו האישית". מקיין היה ידוע כמי שלא מפחד לעבוד למען העקרונות שלו גם עם חברי המפלגה המתחרה ועשה זאת לא מעט. הוא יצא נגד מפלגתו בנוגע למדיניות הגירה, הכשיל את הניסיונות לבטל את רפורמת ביטוח הבריאות של הנשיא אובמה ועוד. היה זה רק שבועיים לאחר שאובחן בסרטן המוח, והוא חזר לוושינגטון במיוחד בשביל ההצבעה הדרמטית.
אחד המבקרים הגדולים ביותר של מקיין, אולי היחיד, היה הנשיא טראמפ. בעבר מתח טראמפ ביקורת קשה על מקיין כשטען כי "הוא גיבור מלחמה משום שהוא נתפס", וכי הוא "מעריך אנשים שלא נלקחו בשבי".
עם ההודעה על פטירתו כתב הנשיא: שהסנטור "תמיד היה לוחם"והביע את תנחומיו למשפחה, אבל יום אחרי החזיר את הדגל בבית הלבן לראש התורן, בניגוד לנוהל לפיו הדגל אמור להישאר בחצי התורן עד ההלווייה. אחרי סערה גדולה הורה טראמפ להוריד את הדגלים בבית הלבן לחצי התורן בשנית.
לפני מותו, השאיר מקיין מכתב שהותיר רבים בשבוע האחרון ברגשות מעורבים. "זהותנו לא מצטמצמת כשאנו משרתים מטרות גדולות יותר", אמר. "להיות מחובר למטרותיה של אמריקה - החירות, שוויון בפני הצדק, כבוד לאדם באשר הוא אדם - זהו דבר המסב אושר עילאי יותר מכל תענוגות החיים החולפים. זהותנו ותחושת הערך העצמי שלנו לא מצטמצמות", טען, "אלא מורחבות כשאנו משרתים מטרות גדולות יותר מאשר את עצמנו".
מקיין גם הזהיר את האמריקנים במכתבו: "סייענו בשחרורם של עמים רבים מרודנות ומעוני ורכשנו עקב כך עוצמה ועושר רבים. אך אנו מחלישים את גדולתנו כשאנו מבלבלים בין אהבת המולדת לבין יריבויות שבטיות שזרעו טינה, שנאה ואלימות בכל קצווי תבל. כשאנו מתחבאים מאחורי חומות במקום להסיר אותן. כשאנו מטילים ספק בכוחם של ערכינו במקום לבטוח בהם שישמשו עבורנו כוח גדול לשינוי, כפי שהיו מאז ומעולם".
הוא מסכם ואומר: "אם רק נזכור זאת ונזקוף לזכות חברינו את ההנחה שהם אוהבים את המדינה הזו, נוכל לעבור את הזמנים הקשים הללו", טען ברמיזה עבה אל עבר הבית הלבן. "נוכל לצאת חזקים יותר מאי פעם. כפי שעשינו מאז ומעולם. לכן אל לנו להתייאש מהקשיים הנוכחיים, עלינו להאמין בגדולתה של אמריקה ובהבטחה שהיא נושאת עמה”.
טקס ההלוויה הממלכתי של מקיין יתקיים בשבת בקתדרלה בוושינגטון. את ההספדים ישאו הנשיאים לשעבר ג’ורג’ בוש וברק אובמה. דונלד טראמפ התבקש בפירוש לא להגיע.