הברית עם ארה”ב חזקה מתמיד
לכבוד השנה החדשה, קונסול ישראל דני דיין במאמר מיוחד על היחסים החשובים עם יהודי ארה"ב שחזר השנה לכותרות וחשיבות שימור הקשר גם בתשע"ט
בחגיגות פתיחתה של השנה העברית החדשה, אנו מציינים בגאווה את כברת הדרך שהמדינה עברה ואת הידוק היחסים עם ידידתנו הטובה ביותר, ארה"ב. שנה זו הייתה רצופת תמורות ונעה בין החלטה אחת לאחרת שהטיבו עם ישראל. אם בעבר נהנתה המערכת הדו-מפלגתית בארה"ב מאזורי שיתוף פעולה, הרי שהעידן הנוכחי מביא עמו אתגר, כשכל מפלגה מתרחקת מהאחרת ואזורי שיתוף הפעולה מצטמצמים – המטרה היא לשמור על ישראל כקונצנזוס. ניתן לומר שבשנה זו הצלחנו להתקדם אל עבר מימוש מטרה זו.
ב-14 במאי 2018 התרחש יום שייחרת בזיכרוננו הלאומי לדורות, צעד שחולל שינוי היסטורי לקראת שנת החמישים לאיחוד ירושלים - מעבר שגרירות ארה"ב בישראל לעיר בירתנו ירושלים. מעבר שעבורנו נראה טבעי, שהרי זו היא בירתנו בה מצויים מוסדות המדינה: בית הנשיא, הכנסת, משרדי הממשלה וכו', אך מעבר זה מציין עליית מדרגה ביחסים עם ארה"ב. העברת השגרירות לירושלים מסמלת את הקשר ההיסטורי בין מדינת ישראל לירושלים, וקשר זה מקבל משנה תוקף מהמדינה החזקה בעולם, ארה"ב, שהחליטה לגבות את הנרטיב ההיסטורי הזה. נוכחות השגרירות בירושלים משדרת מסר למערכת הבינלאומית על תפקידהּ המרכזי של ירושלים בחתירה לשלום, לשוויון ולאחווה.
היחסים הקרובים עם ארה"ב אף באו לידי ביטוי בתחום האסטרטגי: ההחלטה על פרישת ארה״ב מהסכם הגרעין עם איראן ה-JCPOA, צעד זה מראה אולי יותר מכל כי היחסים עם ארה"ב אינם רק מדיניים, מדובר ביחסים עמוקים שמתבטאים אף בנושאים האסטרטגים הרגישים ביותר.
לא ניתן שלא להתייחס לקהילה היהודית כשעוסקים בהתחממות היחסים בין ישראל לארה"ב, קהילה חזקה ומשפיעה שפועלת בצורה לא מתפשרת לקידום טובתה של מדינת ישראל. לאחר שנתיים בתפקיד, אני עדיין מתרגש לראות בכל בית כנסת, בכל אירוע ובכל מפגש עם יהודים את דגל ישראל, זאת בעצם ההוכחה להזדהות העמוקה והאמתית שיש לקהילה היהודית עם ישראל. במצב המקוטב והפוליטי בארה"ב, לשמור על ישראל כנושא דו מפלגתי שחשוב לכולם, זה אתגר – וללא התמיכה של הקהילה היהודית הדרך הייתה מאתגרת הרבה יותר. למרות המחלוקות הפוליטיות מתבלטת התמיכה בישראל, תמיכה שמובילה את ישראל למעמד על – מפלגתי, קונצנזוס שעומד מבעד למחלוקות פוליטיות.
השנה זכינו לשמוע ולראות שוב ושוב את הברית הבלתי ניתנת להתרה בין ארצות הברית וישראל, על שותפות הערכים, על היסטוריה של תמיכה איתנה ועמידה נחושה לצדנו של בעלת בריתנו הגדולה והחשובה, ולעתים היחידה. אך בחלקו, משפט זה מייצג תפיסה נאיבית, הקשר בהחלט ניתן להתרה ואסור לנו לקחת אותו כמובן מאליו. אך אנו, אנשי שירות החוץ של מדינת ישראל, נמשיך לעבוד לילות כימים במטרה לשמור על קשר ייחודי זה.