כרטיס אדום לשנאה
גזענות ואנטישמיות הן חלק בלתי נפרש כמעט מכל משחק כדורגל, במיוחד באירופה אבל לא רק. הקונגרס היהודי העולמי, בשיתוף מועדון הכדורגל צ’לסי, השיקו בניו יורק יוזמה להילחם בתופעה
רגע לפני הצום,השיק נשיא הקונגרס היהודי העולמי, רונאלד לאודר, בביתו שבאפר איסט סייד, את פרויקט "כרטיס אדום לשנאה"למיגור האנטישמיות והגזענות בספורט, ביוזמת הקונגרס ובשיתוף עם מועדון הכדורגל המפואר, צ’לסי.
הכדורגל, במיוחד באירופה, נגוע מזה שנים רבות גם באנטישמיות וגזענות. האוהדים קוראים קריאות אנטישמיות, שוזרים קללות ואיזכורים של תאי הגזים הנאצים, משחררים קריאות קשות נגד אפריקאים ושחקנים שחורים, משמיעים קולות קופים ואמירות פוגעניות למכביר. לאודר והקונגרס מבקשים לעשות לתופעה המתרחבת סוף.
לפני חודשיים החל השלב הראשון של הפרויקט, "Pitch for hope", קול קורא לצעירים בארה"ב, ישראל, בריטניה ומדינות נוספות לתחרות ליצירת רעיונות אפקטיביים לפרויקט המוקדש למאבק באפליה, גזענות ואנטישמיות נגד ארגונים יהודים ומוסלמים, מוסדות חינוך וקבוצות כדורגל. בישראל לוקחות בתחרות חלק קבוצות מגוונות מכלל המגזרים - יהודים, נוצרים, מוסלמים ודרוזים.
הקבוצות השונות יצרו קמפיין של סרטונים להעלאת המודעות בכל הנוגע להשפעות הממשיות של אנטישמיות ואפליה. הקמפיינים יעלו במהלך עונת הכדורגל 2018-2019, הן במשחקים והן על פלטפורמות מדיה חברתית.
בטקס החגיגי הושק השלב הבא של הפרויקט במסגרתו יוקם פורום עולמי של בכירי הספורט, למאבק באנטישמיות וגזענות בספורט.
"היום אנחנו מוכנים לפרוש את החזון שלנו לפסגה בינלאומית ייחודית שמטרתה לשחרר את ענפי הספורט של שנאה, גזענות, אפליה ואנטישמיות, כדי להבטיח שרוח הספורט תתחבר לגשרים ולא לפילוג”, אמר לאודר,"מועדון צ'לסי והקונגרס היהודי העולמי פועלים יחדיו כדי להוביל את המאמץ הקריטי הזה, אבל איננו יכולים לעשות את זה לבד. זו חייבת להיות יוזמה עולמית, ולכן אנחנו קוראים לשרי ספורט ברחבי העולם להתאחד בדיאלוג ובשיתוף פעולה כדי להפוך את החלום למציאות".
ברוס באק, יו"ר צ'לסי שנכח באירוע, הוסיף ואמר, "אנו מקווים כי יוזמה זו תעודד מועדונים נוספים ליצור פרויקטים משלהם, כמו גם לשתף עימנו פעולה בנושא. שינוי לא קורה בן לילה, זה לוקח זמן, חינוך והפנמה. אנו מקווים כי פסגה זו יכולה לסייע לנו בהצבת הזרקור על כמה מהדוגמאות האפקטיביות ביותר של פרויקטים אשר צלחו את המאבק באפליה ומוכיחים כיצד הספורט יכול לתרום לשינוי חיובי”.
בפסגה ישתפו פעולה שרי ספורט ואנשי ממשל מרחבי העולם, לצד ראשי התאחדות הכדורגל הלאומית, ראשי מועדוני הכדורגל הגדולים, שחקני כדורגל, נציגי האו"ם ונציגי ארגונים שונים. ביחד, יבחנו את דרכי העבודה האופטימליות למאבק באפליה ויעבדו למען דיאלוג ושיתוף פעולה סביב הנושא.
"מדובר באירוע חשוב מאין כמותו", מדגיש הקונסול הכללי של ישראל בניו יורק, דני דיין. "בימים בהם האנטישמיות גוברת ומגיעה לאוניברסיטאות, לאולמי הספורט ולשיח היומיומי יש לפעול על מנת לעצור אותה. רק לפני שנה התרחש האירוע הנוראי בשארלוטסוויל ועלינו לעשות הכול כדי לוודא שאירועים מסוג זה לא יחזרו על עצמם. אני מאמין שפרויקט חשוב זה בהחלט יוכל לעשות את השינוי הנחוץ”.
רוברט זינגר, מנכ"ל הקונגרס היהודי העולמי, סיכם והוסיף: "אנטישמיות בעולם הספורט מסוכנת לא פחות מבחברה האזרחית, ושניהם גדלים בשיעורים מדאיגים. מחובתנו, כאוהדים וכצוותים, לעבוד יחד כדי לשים קץ לתופעה זו. הקונגרס היהודי העולמי ומועדון הכדורגל צ'לסי מחויבים לשלוח מסר ברור כי רוח הספורט חייבת להיות סובלנות ומכובדת, ללא שנאה. אנו מצפים לראות את ההצעות היצירתיות שהוגשו על ידי המשתתפים שלנו, ואנו בטוחים כי בעבודה משותפת אנחנו נוכל ליצור שינוי”.