להיכנס לראש של החגים
לחגי העם היהודי יש, מסתבר, פסיכולוגיה שלמה. הפסיכואנליטית עליזה שרף-בנדב כתבה על כך ספר שלם
הפסיכואנליטית עליזה שרף-בנדב זיהתה כלי נוסף וחשוב שהתורה מעניקה לנו, כלי שלטענתה בנוי כמלאכת מחשבת לאורך השנה ומציע לנו מעין תחנות בדרך, לעצור, לבחון את חיינו וצעדינו ולהמשיך בהתאם. הכלי הזה חבוי בחגים שמלווים אותנו לאורך השנה. על כך כתבה ספר שיצא בימים אלו: A Jewish Holiday Reader; Lessons on Healing from a Psychotherapist's Perspective.
כעת, אחרי שהגיעו חגי תשרי לסיומם, אנחנו יכולים לבדוק האם באמת ידענו לאמץ את הכלים שהם מציעים לנו וכיצד נוכל למהר ולהתחמש בהם לקראת השנה החדשה. "זה מדריך”, מסבירה לנו בנדב,"לא רק ספר. כל אחד מאיתנו יכול לערוך ניתוח לעצמו ולבדוק מה הוא יכול לעשות כדי לקחת מהחג משהו לדרך".
הספר נשען על עקרונות החגים יהודיים. "לפי השקפתי החגים מדגימים עקרונות של תהליכי ריפוי וצמיחה. בכל יום נתון יש לנו הזדמנויות לחשוב על דברים שונים. השנים שלנו בנויות מעונות ומעגלים שונים שמאפשרים לנו להתייחס לדברים אחרת, לבחון אותם. עונות השנה למשל. בחורף אנחנו מתכנסים, באביב מתחילים לצאת, להתחבר. אלו סימנים חיצוניים שמובילים תהליכים אצל כל אחד מאיתנו. כך גם חגים יהודיים. הם מסודרים באופן כזה לפיו לאורך השנה יש לנו את האפשרות לשנות ולהשתנות. לעבור תהליכים פנימיים עמוקים ולצעוד כל אחד מאיתנו, קדימה”.
עליזה חוקרת את היהדות לא מעט שנים. זהו מסע פרטי שלה, כמי שנולדה לאם גיורת וחיפשה כל חייה את המקום שלה בתוך הדת שנבחרה עבורה. "במידה רבה הייתה זו דרך שלאורכה חיפשתי את עצמי. ככל שחיפשתי, במקביל לעבודה שלי בפסיכולוגיה, מצאתי יותר ויותר סיבות לאהבתי לתורה. הבנתי איך אני יכולה להבין אותה בתוך החיים שלי, וכמה היא מספקת לנו כלים לחיים".
היא מאמינה שהחגים היהודיים מספקים תובנות, רוחניות וכוח. "ימי החגים הם הימים לחשוב אחרת. סוכות שהסתיים עכשיו הוא כלי להגיע לאיזורים שבריריים יותר. כאלו שמערערים אותנו, מוציאים אותנו מאיזור הנוחות ומאלצים אותנו להתמודד. להגיע למקומות הרגישים והפחות בטוחים שלנו ולבדוק מה זה אומר בשבילנו. בסוכות אנחנו יכולים לשאול את עצמנו מתי אנחנו יותר לוקחים סיכונים, מתי אנחנו חושפים דברים בעצמנו לאחרים ואפילו לעצמנו. אנחנו רואים את הדברים שקל לנו להסתתר מהם לאורך השנה ומשם גם יכולים להתקדם. בספר", היא מציינת, "אני נותנת את הכלים לבחון את הדברים האלו ולדעת איך להשתמש בהם כדי להתקדם. יום כיפור", היא ממשיכה, "מבטא חמלה עצמית כשבמסגרתו אנחנו מצויים באווירה שדרכה אנחנו הופכים בהירים לעצמנו, שבה אין לנו ברירה אלא להביט באלמנטים השבריריים שלנו דרך מראה של חמלה. כזו שמגנה עלינו ומאפשרת לנו לזהות את הנקודות הרגישות בלי לשפוט את עצמנו”.
עליזה שרף-בנדב זיהתה משהו שלם. מעגל שנתי שעובר אחרי כמה מרכיבים פסיכולוגיים חיוניים להתפתחות של כל אחת ואחד מאיתנו. "יש משהו מאוד מלא במעגל הזה. זה התחיל פסח אחד שבו עשיתי את העבודה שלי ומצאתי את עצמי מלאת השראה ממטופל אחד והתהליך שהוא עבר. כשבחנתי את תהליך ההתגברות שעבר הבנתי מה זה חופש אמיתי. שחרור שראיתי בתובנות ובמסרים של חג הפסח. הבנתי כמה חוכמה הייתה לתהליך ההילינג שמספרים עליו בפסח. הבנתי את זה פתאום לעומק כתרפיסטית ומצאתי כל כך הרבה השראה”.
היא מוסיפה ומציינת שאם נדע לנצל את התהליכים שמציעים לנו החגים לעבור, זה יהפוך להיות תהליך טבעי. "זה לא יהיה כמו החלטות השנה החדשה, תובנות שאנחנו מקווים ליישם לאורך השנה ולא מבינים למה מתפוגגות זמן קצר אחר כך. מדובר בתהליך שמחלחל עמוק. אנחנו לא צריכים שתהיה כוונה ממוקדת והחלטה אלא זה הופך לחלק מאיתנו, טבעי. אנחנו מוצאים שאנחנו יכולים להגיב בצורה חדשה ומכוונת מול המטרות שלנו כי אנחנו מתנהלים חד יותר, עם עינים פקוחות יותר, מגיבים לחיים למציאות שאנחנו רוצים. זו גישה חדשה ועמוקה”.
לטענתה, אלו לא תובנות והבנות שיעלמו עם החזרה לשגרה. "כשאנחנו מגלים כפתור בתוכנו זה לא שאנחנו נתקלים בו פעם אחת ועוזבים אותו אלא אנחנו לעד מודעים לקיומו. ברגע שהאור הזה מתעורר קשה לנו לכבות אותו”.
את התובנות שהיא זיהתה בחגים היהודיים מעבירה בנדב בסמינרים ובטיפולים שהיא מעבירה ברחבי ארה"ב ובטיפולים פרטיים אונליין.
www.alizascharf.com