שתף קטע נבחר
 

מאבק משותף

לכבוד חודש המורשת של הקהילה האפרו אמריקאית בארה"ב, העניקה הקונסוליה בניו יורק פרס מיוחד לסנטורית האמריקאית אפריקאית הראשונה שנבחרה כיושבת ראש בית הנבחרים

בחודש זה מציינים כאן בארה"ב את החודש לזכרון המורשת של הקהילה האפרו אמריקנית בארה"ב. השבוע, הקונסול הכללי של ישראל בניו יורק, דני דיין, העניק את פרס מרטין לותר קינג ליושבת ראש בית הנבחרים של מדינת ניו יורק, הסנטורית אנדראה סטוארט קוסינס. הקונסוליה של ישראל מעניקה מדי שנה את הפרס על שם מרטין לותר קינג לדמות אמריקאית ציבורית המצטיינת בפעילות להידוק הקשרים בין הקהילה היהודית לבין האוכלוסייה הצפון-אפריקאית. הענקת הפרס מתקיימת במסגרת חודש המורשת של הקהילה האפרו-אמריקאית המתקיים בארה"ב.

 

מה אנחנו באמת יודעים על ההיסטוריה האפרו אמריקאית בארה"ב? לכבוד חודש המורשת, הנה כמה עובדות שאסור שנשכח.

בארה"ב חיים כמעט 41 מיליון אמריקאים-אפריקאים, שמהווים כ-12.7% מכלל האוכלוסייה. המאבק האפרו-אמריקני היה ונשאר לפני הכל מאבק לשוויון זכויות.

במקור, במאה ה16 מיליוני בני אדם מאפריקה הובלו לארצות הברית במסגרת סחר העבדים האטלנטי, ונמכרו כעבדים.

 

כפועל יוצא מהיותם עבדים, אפריקאים-אמריקנים היו מופלים ומשוללי זכויות במדינות בהן העבדות הייתה נהוגה.

אחרי יותר מ-200 שנות עבדות, ב-1865 אושר בבית הנבחרים תיקון 13 לחוקת ארצות הברית אשר ביטל את קיומה של עבדות. גם שנים אחרי ביטול העבדות, בעקבות מלחמת האזרחים בארצות הברית, התנגדו רבים מתושבי המדינות שתמכו בעבדות לשילוב מלא ושוויוני של העבדים המשוחררים מבחינה פוליטית, חברתית ותרבותית. בניסיון לאזן בין שחרור העבדים לבין הרצון להמשיך ולהתייחס לאוכלוסייה האפריקאית-אמריקאית באופן מפלה, נחקקו במדינות רבות חוקי ג'ים קרו, אשר מיסדו אפליה והפרדה שיטתית בין האפריקאים האמריקאים לבין התושבים שנחשבו ל"לבנים".

 

- ()
טקס הענקת הפרס בניו יורק.

 

חוקים אלה לא נחקקו רק במדינות הדרום, אשר נלחמו להגנה על העבדות, אלא גם במדינות צפוניות, שהשתתפו במלחמת האזרחים לצד מתנגדי העבדות. כך, בין היתר נאסרו במדינות רבות נישואין או קיום יחסי אישות בין לבנים ושחורים, מולאטים ועוד. תלמידים לבנים הופרדו מתלמידים לא-לבנים במוסדות הלימודים, אמצעים חוקיים הופעלו על מנת להכשיל אמריקאים אפריקאים מלנצל את זכותם להצביע בבחירות, קיום הפרדה פיזית באמצעי תחבורה ציבורית, מסעדות, חנויות, ברזיות, חדרי שירותים ציבוריים, בתי חולים, מגרשי ספורט, גינות משחקים ועוד. כל זה קרה ממש כאן, באמריקה שבה אנחנו חיים היום. אמריקאים אפריקאים הופרדו גם ביחידות צבאיות, על אך שנלחמו לצד אחיהם הלבנים. ההשלכות היו גם כלכליות ותרבותיות כמובן. לאורך השנים גלי אלימות המוניים נגד אמריקאים אפריקאים כמו של הקו קלוקס קלאן ואחרים פרצו כשלעיתים אפילו אנשי משטרה לבנים מקומיים מעורבים באלימות. בשל היותם מיעוט אתני, האפרו-אמריקאיים לא זכו לשוויון חוקי עד 1964.

 

בימים אלו, כשידיעות על אפלייה עדיין בכותרות, ועל רקע הגידול בגילויי אנטישמיות שנרשם בארה"ב, נערך אירוע הענקת הפרס על שם מרטין לותר קינג לפוליטיקאית צפון אפריקאית בכירה ודמות מרכזית בבית הנבחרים של מדינת ניו יורק וקיבל השנה משמעות מיוחדת, בעיקר כשמדובר בסנטורית האפריקאית הראשונה שנבחרה לכהונת יושבת ראש בית הנבחרים של מדינת ניו יורק. "חודש המורשת של הקהילה האפרו אמריקאית מהווה הזדמנות גדולה לחיזוק הקשרים של מדינת ישראל עם קהילה חשובה זו"" אמר הקונסול הכללי של ישראל בניו יורק דני דיין. "אירוע זה הוא דוגמא לפעילויות הקונסוליה לטיפוח קשרים שבימים אלו מקבלים משמעות שונה, במאבק המשותף שלנו כנגד גזענות".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חודש המורשת נחגג בקונסוליה הישראלית.
מומלצים