יוצאים מעבדות לחירות
ברוח החג, עו"ד שולמי אטש מדווח על בשורות חיוביות למשקיעים ועובדים ישראלים בארה"ב
מאז עליית שלטונו של הנשיא טראמפ, אנחנו חווים שינויים רבים, הקשחת מדיניות והרחבת האתגרים העומדים בפנינו עם בואנו אל רשויות ההגירה. לרבים מהמהגרים או אלו המתכננים להגר, מדובר באתגר כזה שלעיתים נתקל במהמורות רבות, לעיתים עד לדרך ללא מוצא, בלי שנשארות שום אופציות למיקוח.
עניין זה מוביל לתסכול וחוסר אונים בקרב ישראלים רבים שברשותם נסיון תעסוקתי, ידע אקדמאי עשיר, סכומי כסף לא מבוטלים להשקעה – ועדיין, אין בידם את היכולת להגר או אפילו להגיע פיזית למדינה לתקופה מוגבלת לצרכי עבודה זמנית.
נדמה שעבור חלק מאותם מבקשי עבודה, עסקים והשקעה בארה"ב, הגיעה הבשורה לה חיכו זמן כה רב. בשורה המשולה בנסיבות המתוארות ליציאה לחירות של ממש. בחרתי להתמקד דווקא במספר בשורות חיוביות למהגר הישראלי. בשורות שמהוות שינוי חיובי במגמה הכללית.
בשבוע שעבר הוכרז כי לאחר מספר שנים של משא ומתן בין ישראל לארה״ב, לראשונה, תיכנס לתוקף בראשון למאי ויזה מסוג E-2 לפתיחת עסק והשקעה בארה"ב, אשר תהיה זמינה לישראלים.
חשוב לציין, כי האמריקאים מצדם אישרו את התקנות עוד בחודש יוני 2012, אך בשל סחבת בירוקרטית בצד הישראלי
אך קשיים נוספים מהצד האמריקאי, בעיקר מטעמי הדדיות הנוגעות לויזת משקיעים ישראלית לבעלי אזרחות אמריקאית, הויזה לא אושרה סופית.
השלב האחרון לאישור הוויזה אושר על ידי ועדת הפנים של הכנסת בקיץ האחרון, וכאמור הויזה אושרה להגשה על ידי משקיעים ישראלים החל מראשון למאי.
ויזת E-2 מבוססת על אמנה בין ישראל לארה"ב לפיה אזרח ישראלי יוכל להקים עסק בארה"ב ולעבור למדינה יחד עם משפחתו לצורך ניהול העסק וקידומו לתקופה של עד חמש שנים בשלב הראשון, עם אפשרות הארכות נוספות ללא הגבלה, כל עוד העסק קיים ומגשים את מטרותיו, כפי שהוגדרו בתחילת ההליך .
על המבקש להציג תוכנית עסקית עם תחזיות כלכליות וצפי לחמש השנים הבאות, כמו גם תוכנית שיווקית ומבנה ארגוני של החברה, כפי שתיראה בעתיד.
סכום ההשקעה בעסק אינו מוגדר ספציפית בחוק, אלא מוגדר כ"סכום משמעותי". הסכום בעצם נקבע לפי אופי וטיב העסק. הסכום אם כך, יחשב משמעותי או מתאים על פי מהות העסק ומיקומו. כך למשל – חברת הייטק בניו יורק תצטרך להשקיע סכום מסוים בעוד שעסק אחר, כמו חנות קמעונאית בפלורידה למשל, תצטרך להשקיע סכום אחר לצורך העניין. וזאת על פי דרישות העסק והוצאות התפעול שלו במיקום בו הו נמצא.
בפועל, ניתן לומר שהשקעה של 150 אלף דולר או יותר, תחשב לגיטימית ובעלת סיכויים להתקבל (בהתקיים תנאים נוספים כמובן).
יתרה מכך, צריך להראות לרשויות שהעסק לא נועד לקיים רק את בעליו ומשפחתו, אלא בעל אופק מבטיח מבחינה עסקי,כזה שיצדיק למשל, העסקה של מספר עובדים אמריקאים, יניב רווחים בעתיד ויראה אופק התפתחותי של ממש.
היתרון בויזת ה E-2 לעומת ויזות אחרות עבור הישראלים טמון במספר גורמים: ראשית היא לא תלויה במכסה שנתית או בזמנים מסויימים, אין תלות במעסיק מסויים, לא צריך להראות סחר מוכח וכדומה, אלא, על אותו משקיע להראות השקעה מכספו הפרטי, תוכנית עסקית, אופי רווחי, העסקת עובדים כאמור לעיל. בנוסף, בן או בת הזוג של המשקיע/ה יכולים לעבוד במדינה בכפוף לאישור עבודה שצריך לבקש בנפרד.
חשוב להדגיש שהבקשה יכולה להיות מוגשת בקונסוליה האמריקאית בתל אביב או תוך שינוי סטטוס מתוך ארצות הברית.
עד כה משקיעים ישראלים לא יכלו לפעול במסלול זה למעט כאלה בעלי אזרחות כפולה. משקיעים רבים נותרו ללא מענה ולא יכלו לממש את רצונם להתרחב לשוק האמריקאי עקב המחסור בפתרונות מסוג זה. כעת לאחר שהרשויות בארה"ב ובישראל אישרו את התנאים, ועיקרון ההדדיות מתקיים בין שתי המדינות, מדובר בפריצת דרך של ממש שתהווה כלי משמעותי עבור ישראליים שירצו להשקיע בארה"ב ולפתוח עסקים מסוגים שונים בכל רחבי ארצות הברית.
ראינו בעבר תיקים רבים של ויזת E-2 מידי שנה. מדובר בעשרות לקוחות מכל העולם בכללם ישראלים בעלי אזרחות כפולה שניצלו את אזרחותם הנוספת לצורך הויזה המדוברת. בין אלה שקיבלו E-2 על בסיס השקעה – חברות נדל"ן , חברות השקעות, מסעדות, חברות הייטק, חברות תקשורת וייעוץ, כמו גם מספרות, רשתות קמעוניות וחנויות. כאמור בשורה זו מהווה כלי אדיר עבור ישראלים רבים שרוצים להעביר פעילות לארצות הברית ועד כה היו מאוד מוגבלים כאמור לעיל.
בשורה חיובית נוספת התקבלה על ידי רשויות ההגירה בנוגע לויזת H-1B. בקרוב, ניתן יהיה להגיש בקשות לויזה זו בהליך מהיר. מדובר בבקשות חדשות, בבקשות לשינוי מעסיק ובבקשות להארכת ויזה קיימת על ידי אותו מעסיק. מדובר גם כן בבשורה של ממש לישראלים רבים, שכן מאז עליית הנשיא טראמפ לשלטון, שם לו הממשל למטרה להצר את צעדי מבקשי ויזת ה H-1B וויזות אחרות כתולדה מהצו הנשיאותי BUY AMERICAN HIRE AMERICAN (BAHA) . על פי הצו, שנחתם על ידי הנשיא טראמפ מיד בסמוך לבחירתו, תינתן העדפה למוצר אמריקני ועובדים אמריקנים על פני מוצרים ועובדים זרים.
לאור סדר ההעדפות הלאומי החדש, נקבעו כללים חדשים, הוקפאו פריבילגיות, ונוצרה תחילתה של מדיניות הגירה חדשה שעמה אנחנו עדיין מתמודדים.
סנקציה מרכזית שהשפיעה על רבים היא הקפאת ההליך המהיר ללמחזיקי או למבקשים חדשים של ויזת ה H1Bמשרד ההגירה האמריקאי (USCIS) לאחרונה הודעה לפיה מוקפא למשך חצי שנה המסלול המהיר לקבלת ויזת H-1B וזאת כלפי בקשות חדשות, בקשות להחלפת מעסיק ובקשות להארכת סטטוס.
המשמעות של ההנחיה היתה עיכוב הליכים של קבלת אישור עבודה של כמה מאות אלפי עובדים בשנה, הכוללים 85,000 עובדים חדשים, ואחרים המאריכים את האשרה או מחליפים מעסיק. על פי הרשויות נמסר כי צעד זה בא במטרה להקל על העומס שנוצר במסלולים השונים של ויזת ה H1B וליעל את השירות. בפועל, הצעד גרם לעיכובים רבים שגררו חוסר וודאות נוסף שהתווסף לאוירת הבלבול והחוסר אונים שהיתה קיימת ממילא. כעת, כאמור, גזירה זו מבוטלת ומגישי בהקשות שבים ויכולים להגיש את הבקשה בהליך מהיר החל מלפני מספר שבועות.
ויזת H-1B מתאימה לעובדים בעלי תואר ראשון ומעלה המגיעים לארה״ב על מנת לעבוד עבור מעסיק מסויים. הדרישה הבסיסית מאותם עובדים היא שתהיה להם רמת מומחיות מקצועית ספציפית ברמה גבוהה - "Specialty Occupations". התואר צריך להתאים למקצוע הנדרש.
בכל שנה ישנה מכסה של 65,000 ויזות לבעלי תואר ראשון ומכסה נוספת של 20,000 לבעלי תואר שני ומעלה. ניתן להגיש את הבקשה לויזה בראשון לאפריל בכל שנה, וכאשר היא מאושרת תחילת העבודה תהיה באוקטובר באותה שנה.
האשרה ניתנת להארכה ועובד שמבקש להאריך את הויזה לא זקוק לעמוד בתנאי הזמנים שצוינו לעיל או למגבלות המכסה, אלא רק במועד פקיעת התוקף של האשרה הנוכחית.
יתרון נוסף שיש לויזה טמון בכך שניתן לעבור בין מעסיקים בלי הגבלה ובלבד שהמעסיק החדש יעמוד בתנאים.
משך התהליך הממוצע של אישור בקשת האשרה הוא בערך בין ארבעה חודשים לשמונה חודשים בעוד שבאמצעות ההליך המהיר, ההליך התקצר לחמישה עשר ימי עבודה.
ניתן לומר שהשינויים האחרונים הם חיובים ומשמעותיים, בפרט לעובדים ואנשי עסקים ישראלים. מסקרן יהיה לראות באם השינויים יובילו תחילתו של מהפך בו ירגישו כל אותם מהגרים בתחושות השחרור כאותם עבדים בארץ מצרים או שמא מדובר במקריות ונחזור ונשמע על גזירות חדשות.
ימים יגידו.
עו"ד שלומי אטש, מומחה לדיני הגירה: shlomi@atashlaw.com