שתף קטע נבחר
 

זרם חדש

כנס רב גוניות קהילתית נערך השבוע בישראל בהובלת קרן האני לישראל שמקדמת מנהיגות רוחנית קהילתית רבגונית בישראל ופתיחת אפשרויות רוחניות חדשות עבור הישראלים. גם רבנים אורתודוכסים הגיעו

השבוע נערך בישראל כנס ראשון מסוגו. כנס רב-גוניות קהילתית של קרן האני לישראל , אשר איגד יחדיו מעל 200 רבניות ורבנים, ומנהיגים רוחניים מכל הזרמים והגוונים היהודיים. אנחנו אולי מכירים את הצבעוניות התרבותית דתית בארה"ב מקרוב, אבל גם יודעים שבישראל המציאות הדתית והאפשרויות לחוות את היהדות בדרכים שונות מוגבלות וזוכות לביקורות קשות.

 

קרן האני לישראל פועלת בעת האחרונה בישראל למען הקמת והרחבת קהילות יהודיות פתוחות, מעוררות השראה, רלוונטיות ורבגוניות. בראיון לידיעות אמריקה הם מספרים שתקוותם היא בניית רשת ארצית של מנהיגות רוחנית קהילתית מגוונת בישראל, תוך למידה של ידע חדש ודיון משותף על צרכים, אתגרים, הזדמנויות ומגמות מרכזיות בשדה המנהיגות הרוחנית הקהילתית, יצירת מרחב למפגש ורישות של מנהיגות יהודית ישראלית מגוונת והגברת המוטיבציה לעסוק במנהיגות רוחנית קהילתית באופן מקצועי וכמשימת חיים.

 

את הקרן מובילה משפחת ליפסי מניו ג'רזי. ביל איימי ושרה, עברו לישראל לפני כמה שנים בתקווה לבחון את החיים בציון. "לפני 8 שנים אשתי ואני רצינו לנסוע לישראל לבחון את האפשרות הזו", מספר לנו ביל ליפסי, מייסד הקרן. "זה היה מאוד מורכב להיחשב כמהגר קבוע וזה העניק לי המון הערכה כלפי המהגרים מהמשפחה שלי. הבנתי כמה אתגרים וקשיים כרוכים בהגירה, גם מה שאתה משאיר מאחור, וגם המציאות החדשה שאתה נכנס אליה."

 

משפחת ליפסי התמקמה ברעננה והבינה שעל אף הכמיהה לנהל חיי יהדות עשירים בארץ היהודים, דווקא שם, האפשרויות שעמדו בפניהם היו מוגבלות. "גרנו באיזור דתי ופתוח ברעננה עם רבנים מאוד אקטיבים. לא בכל מקום זה עבר חלק עד שגילינו רב שהתפקיד שלו הוא להוביל את האנשים החדשים לקהילה. זה עשה את כל ההבדל וחיזק אותי להבין שזה ממש לא משהו רגיל בישראל, לאתר מנהיגי קהילה שמקבלים חברים בזרועות פתוחות, שממש עובדים ומשקיעים בזה את כל מה שנדרש כדי שזה יצליח."

 

- ()
ביל ליפסי, איימי ליפסי, שרה ליפסי ברוקמן. צילום: הרשל גוטמן

 

כך הוקמה קרן האני לישראל, מתוך אמונה שלכל ישראלי יש זכות להתקרב למורשת שלו, בדרכו, ולכל ישראלי החופש לביטוי היהודי האישי שלו.

שמה של הקרן אם תהיתם, ניתן לה על שם סב המשפחה, לו קראו כולם "האני". "האני היה ציוני", מספר ביל, "הוא היה מאוד גאה בזה שאנחנו עושים את זה, הוא עצמו ייסד בית כנסת רפורמי בארה"ב, שהוביל תרבות ציונית ואהבת ישראל".

 

החיים על הקו הזה שבין ישראל לארה"ב חידדו אצל ביל והמשפחה את הבעיות מצד אחד, והדרכים לפתור אותן מצד שני. "חשבתי שהריחוק בין ישראל וארה"ב קשור במידה רבה לזרמים הדתיים והשוני שבין אמריקה וישראל בהקשר הזה. בארה"ב אני יהודי וגם אמריקאי. בישראל זה ''אני ישראלי" וזה מספיק. אני מאמין שהריחוק בינינו, בין יהודי ישראל ויהודי ארה"ב, קשור בזה ואני מאמין ששינוי יכול לעזור לכולנו להפוך חלק מקהילה גדולה יותר. אם נעשה את השינוי הזה גם יהודי אמריקה יראו את עצמם בתוך המשוואה הזו ויזהו משהו מוכר וזהה."

 

הוא מוסיף ואומר שכולנו מחפשים משמעות. "יהדות ומסורת מאפשרות כל כך הרבה עושר לענות על היעד הזה, על החיפוש אחר אותה משמעות ועומק בחיינו והתפקיד של המנהיגים שלנו הוא להוביל אותנו לשם. בארה"ב", הוא מדגיש, "יש משמעות רבה להשפעה של מנהיגי קהילה ואנחנו רואים שבישראל הם שם, מנהיגים שרוצים לעשות בדיוק אותו דבר ויש להם את הידע והיכולת אבל הבעיה היא שהם גם מורים, רופאים, אנשי הייטק ועובדים במשרות נוספות, כי לא משלמים להם על העבודה הזו, אלא אם הם ברבנות. מה שאנחנו מנסים לעשות הוא לבנות נטוורק של רבנים. אנחנו מציעים משכורת, העשרה, כלים ופיתוח. אנחנו מציעים להם גם גישה לרבנים אחרים. זה הופך לעבודה אמיתית, לא מהצד".

 

כעת יש עוד 4 משפחות אמריקאיות שהצטרפו למשימה של האני והנטוורק מתרחב. "החלום שלנו הוא שיהיו 500 משפחות שיממנו את הרעיון הזה, אנחנו מאמינים שזה ישנה את פני הארץ."

 

כיום יש כבר 50 רבנים עם 6 נטוורקים. "אני מאמין בשוק פתוח וגישה לבחירה. החלטנו להתרחב מבלי להגביל את עצמנו לגישה דתית כזו או אחרת, כי המטרה היא להביא את כולם לא להתפלל, הלא זה לאלץ אנשים לעשות משהו שהם כבר בחרו שלא לעשות, אבל כן להוביל אותם לראות את היופי של החיבור היהודי ביניהם."

 

אל הכנס בישראל הגיעו רבנים מכל הזרמים, כולל רבנים מהזרם האורתודוכסי בישראל. "אני נפעם מהדרישה הגדולה והמתרחבת בישראל, אנשים שלא ממש יודעים מה אנחנו עושים, מבינים שהם צריכים לדעת יותר, שצריך שינוי."

 

ליפסי מכיר את הביקורת מבית ואת החיבור המתהדק בישראל בין דת ומדינה: "אני לא מאמין שיש סיבות להתנגד לרעיון הזה. אני חוזר לתלמוד, לאוהל של שרה ואברהם שהיה פתוח מארבעת צדדיו. הרעיון היה לקבל את כולם, מכל מקום. הכנסת אורחים כזו היא כל כך יהודית במהותה, היא מי שאנחנו והרעיון שכולם ידחקו לאוהל סגור אחד הוא לא יהודי בעיני."

 

ליפסי שמח להגיע לישראל לכבוד הכנס וסיכם: "אנו פועלים מתוך ערכים יהודים פלורליסטים ליצירת שוק חופשי של יהדות ישראלית עשירה, מגוונת ורלוונטית אשר תשפיע לטובה על החברה הישראלית והעולם היהודי כולו ואני מקווה שהם יאהבו את הביחד."

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביל ליפסי, איימי ליפסי, שרה ליפסי ברוקמן.
מומלצים