הכירו את Venn
סטארטאפ השבוע שלנו הוא Venn, חברה המציעה מודל ייחודי לגיבוש קהילות משגשגות באיזורים אורבניים מתפתחים וקידום שכונות אורבניות בנות-השגה, חיוניות ותוססות לא פחות ממרכזי הערים. הישראלים שמאחורי הרעיון השלימו רק השבוע גיוס של 40 מיליון דולר וענו על השאלון שלנו
תעודת זהות:
מייסדים: אור בוקובזה, דוד שרז, חן אבני.
שנת הקמה: 2016
שנות עבודה בניו יורק: שנה ראשונה
מספר עובדים בניו יורק: כרגע 10 עובדים והתוכנית היא להכפיל את הצוות עד סוף השנה.
Venn שהוקמה ב 2016 על ידי מייסדים שגדלו בעיר הגדולה ובקהילות שיתופיות, היא תנועה חדשה של חיים אורבניים שמשפיעה על עשרות אלפי אנשים בשלוש ערים מרכזיות (תל אביב, ברוקלין וברלין) וצפויה להתרחב לערים מרכזיות נוספות כבר בשנה הבאה.
*הראיון מתקיים עם חן אבני - מייסד שותף ומנהל תחום האקספיריאנס שמוביל כיום את הפעילות בניו יורק.
איך נולד הרעיון?
אור, דוד ואני שירתנו יחד ביחידה צבאית מובחרת, הפכנו לחברים טובים וחלקנו חלום לעבור לגור יחד ולגדל משפחות ביחד. אור גדל במושב חקלאי שיתופי ודוד גדל בסביבה העירונית של תל אביב. אני גדלתי בקיבוץ. לכולנו היה את אותו חזון של חיי קהילה אבל רצינו גם להנות מחיי העיר הגדולה. לא הצלחנו למצוא בתל אביב אפשרויות שיצליחו לקיים את שני הדברים הללו יחד וגם לא הצלחנו לדמיין את עצמנו גרים במקום אחר, אז החלטנו לייצר את זה בעצמנו. גילינו את שכונת שפירא בדרום תל אביב והתחלנו להקים את הקהילה הקטנה שלנו שם. זו היתה ההתחלה של מה שלימים הפך ל Venn.
מה היו הצעדים הראשונים שהפכו רעיון טוב להקמת סטראטאפ?
תוך כדי תנועה הבנו שהאתגרים שאנחנו חווים עם החיים בעיר: יוקר המחייה, מרחבים מצומצמים והעדר תחושת קהילה, הם קשיים של דור שלם של צעירים בכל העולם. הפעילות שלנו בשפירא, שכונה מתפתחת בדרום תל אביב, משכה במהירות מאות תושבים, עסקים מקומיים, יזמים ובעלי נכסים שהתחברו לצורת השכנות החדשה ש Venn הציעה. תוך זמן קצר היתה לנו רשימת המתנה של למעלה מ 400 אנשים שחיכו לשכור חדר ואלפי אנשים שהשתתפו באירועי הקהילה שלנו. הבנו שחווית החיים והפלטפורמה הדיגיטלית שבנינו בשפירא למעשה משמשים כפיילוט למודל שיכול להיות משוכלל ומועתק למאות שכונות ברחבי העולם. הפעילות שלנו היום בניו יורק וברלין אכן מוכיחה לנו שצעירים בכל העולם צמאים לחויה העירונית הייחודית ש Venn מקדמת.
לו הייתם מתחילים מהתחלה, מה הייתם עושים אחרת?
מתוך הניסיון שלנו לייצר בעצמנו את חווית החיים שלנו בשפירא וההבנה שצעירים בכל העולם מזדהים עם אותם האתגרים של חיים בעיר הגדולה, תחילה חשבנו ״אם נבנה את זה - הם יגיעו״. מאוחר יותר הבנו שזו גישה מיושנת לפיתוח שכונות וקהילות ועדכנו את הפילוסופיה שלנו ל ״אם הם יבנו את זה, הם ישארו״. הפלטפורמה של Venn נותנת לחברי קהילה את הכלים שהם זקוקים להם כדי לעצב את השכונות שלהם. במקום לכפות את הרעיונות שלנו לגבי איך שכונה צריכה להראות, אנחנו מאפשרים ליוזמות לפרוח מתוך הקהילה ומייצרים מודל שידע לתמוך ולעודד השתתפות ועשייה חברתית מצד התושבים.
מה הייתה נקודת המפנה, המהלך שאחריו החלה הנסיקה האמיתית?
ההבנה שאנחנו מסוגלים לאתגר את האופן שבו נדל״ן מנוהל מסורתית. אחרי שנה של פעילות בתל אביב, Venn הוכיחה שאנשים לא רק מחפשים בית שהוא ארבע קירות, הם רוצים להרגיש חלק מקהילה והם רוצים להשפיע על השכונה שלהם. עבדנו יחד עם קרן ברידג׳ס לפיתוח מודל שמודד את שורת הרווח הכפולה – השינוי החיובי ש Venn מייצרת בחיי התושבים לצד התשואה העסקית של החברה. גילינו שהפלטפורמה של Venn הגבירה את רמות ההתנדבות בשכונות ל 40% (ביחס לממוצע העירוני של 14%), הפחיתה את תחושת הבדידות של חברי הקהילה ב 33% תוך שישה חודשים ואיפשרה ליותר מ 500 יוזמות תושבים להתקיים ולמשוך אליהן מעל 10,000 איש. מעבר לכך Venn תמכה ב 35 עסקים מקומיים ויצירה של 66 מקומות עבודה, שאלו הישגים שאנחנו מאד גאים בהם. פרסמנו את הנתונים האלה בדו״ח אימפקט שמסכם את ההשפעה החברתית של הפעילות שלנו בשנת 2018.
מדוע בחרתם להעתיק את הלוקיישן דווקא לניו יורק?
צעירים רבים עוברים לעיר ולא יכולים לעצמם לגור ב downtown וככה מסיימים בשכונות ״מעגל שני״ שחסרות מגורים איכותיים, משאבים, שירותים וחיי חברה, מה שמייצר תחושת תלישות ופוגע באטרקטיביות של האזורים האלו. זה נכון במיוחד לגבי ניו יורק שבה יוקר המחייה מאלץ אנשים לעזוב את העיר. זה הופך את ניו יורק למיקום אידיאלי להציג את הפלטפורמה שלנו לפיתוח שכונות אורבניות בנות-השגה, שיהיו אטרקטיביות לצעירים לא פחות ממרכז העיר. ניו יורק היא עיר של שכונות ועשירה בהזדמנויות לייצר שיתופי פעולה עם עסקים מקומיים, בעלי נכסים ותושבים נלהבים שרוצים ליזום. אנחנו כבר רואים איך הפלטפורמה של Venn מושכת רבים משום שהיא מהווה שדרוג באיכות החיים, דרך חללי עבודה ויצירה ואירועי קהילה שמטרתם לקרב את כל השכונה לעודד השתתפות בחיים הקהילתיים.
מתי להערכתכם הוא הטיימינג הנכון להגיע לעיר?
אתמול. לראשונה בהיסטוריה, יותר אנשים חיים בערים מאשר באיזורים כפריים. 3 מיליון אנשים עוברים לערים ברחבי העולם מדי שבוע ובשנה שעברה 260,000 איש עברו לניו יורק. האנשים האלה מחפשים מקומות איכותיים לגור ולעבוד בהם, מחפשים קשרים אנושיים אמיתיים ותחושת קהילה שהופכת את החיים בעיר לכדאיים. אבל פתרונות דיור ראויים הם נדירים, תחושת הבדידות העירונית גבוהה והרבה אנשים מרגישים תלושים. מודל חדש של חיים עירוניים הוא מאוד נחוץ ו Venn היא החברה שמציעה את המודל הזה ותיצור את השכונות של העתיד.
כמה גייסתם?
השלמנו גיוס של 40 מיליון (הוכרז רשמית השבוע!)
האם מחפשים עובדים?
כן, חפשו ב: https://venn.city
מפת הסטארטאפים הישראלים בניו יורק הוקמה ב-2013 על ידי גיא פרנקלין, מנהל SOSA NYC.
www.IsraelMappedinny.com