גדולים במדים
המודל הישראלי יוצא הדופן של שילוב צעירים בצה"ל מגיע למשמר הלאומי בארה"ב
הקונסול הכללי בשיקגו אביב עזרא פועל למציאת ערוצים לתחומים בהם ישראל יכולה לתרום ולא רק לקבל. באופן זה נמצא שארגון נט"ל ארגון המטפל בנפגעי טראומה בישראל יכול ליישם את עקרונות הטיפול לטראומה לנפגעי פשע בדרום שיקגו ובמילווקי. בסיוע ישראלי/יהודי הוקם מרכז טיפולי רב מקצועי לפגועי טראומה בארה"ב. שיתוף פעולה רפואי נחתם בין בית חולים אסף הרופא ובית החולים הר סיני ובין בית חולים שיבה לארגון רפואי בשיקגו. בתי החולים הישראלים שיתפו את מחקריהם הרפואיים עם עמיתיהם בארה"ב.
ביום רביעי ארח הקונסול הכללי בשיקגו אביב ואשתו עזרא ואשתו ענת במשכנם את יוסי כהנא, מנהל החטיבה למען אנשים עם מוגבלויות ב- JNF ואת מר Chris G. Neely קריס נילי, שמונה על ידי הנשיא דונלד ג'יי טרמפ ב-2018 כיו"ר וועדת הנשיא לאנשים עם מוגבלויות. מר נילי משמש כסנגור נלהב לשילובם המלא של אנשים עם מוגבלויות בכל תחומי החיים באמריקה. במהלך הערב חלק נילי עם הקהל את התרשמותו מהמודל הישראלי יוצא הדופן של שילוב צעירים עם מוגבלויות בצה"ל התוכנית "גדולים במדים" בו צפה בביקורו הראשון בישראל לפני שנה. מר נילי הודה לישראל, לצה"ל ולארגון JNF שפתחו את עיניו לרעיון מופלא של שילוב צעירים עם מוגבלויות בצה"ל -סיפור הצלחה מפתיע! "היה מאד מרגש לצפות בהתרגשות הצעירים ובקבלתם המלאה על ידי החברה. לקראת סוף הביקור דיברתי עם אחד הצעירים על הרצף האוטיסטי שאמר לי: "ברגע שקבלתי את המדים והפכתי לחייל בפעם הראשונה, הרגשתי שאני גבר".
"תשוקתי לאנשים עם מוגבלויות הוא חלק ממסעי האישי שהחל כצופה צעיר בשנת 1983 ועוצב עם לידת בני הצעיר בן הארבע שאובחן כבעל מתסמונת דאון והינו כוח ההשראה מאחורי שדחף אותי לחקר הנושא. במחקרי גיליתי את התוכנית "גדולים במדים" התקשרתי ליוסי כהנא, מנהל הפעילות למען אנשים עם מוגבלויות ב-JNF. דרכו הוזמנתי לבקר בישראל בליווי משלחת צבאית גדולה בישראל ולהכיר את התוכנית מקרוב. שגריר ארה"ב בישראל דויד פרידמן קבל אותי והתלווה לביקורי בלווי הנספח הצבאי של צבא ארה"ב בישראל, נפגשתי עם יו"ר הכנסת ויוזמי התוכנית האלוף גבי אופיר וסא"ל אריאל אלמוג. התרשמתי מעל ומעבר מהתוכנית".
"החלטתי ליישם את המודל הישראלי במשמר הלאומי, בקהילה המקומית במדינות ארה"ב". הצהיר נילי. "רצוני הפטריוטי לתת לכל האנשים בעלי צרכים מיוחדים הזדמנות לחיות כשווים בין שווים לעבוד ולשגשג בקהילה המקומית שלהם במרדף אחר החלום האמריקאי". בחירתו של נילי במדינתו דרום קרוליינה משרתת תכלית אחת. ארגון ראשון באמריקה התומך בשירות כוללני של צעירים עם צרכים מיוחדים בארגוני הצבא והבטחון הציבורי. אנחנו זקוקים לאג'נדה רחבה יותר. המדינה השנייה בה הפרויקט יקרום עור וגידים תהייה אילינוי בזכות הקונסול הכללי אביב עזרא. בביקורו בשיקגו, בין היתר, נפגש מר נילי עם המושל, קצינים מהמשמר הלאומי בשיקגו, יו"ר ארגון קשת לילדים בעלי צרכים מיוחדים ועוד.
"כשחקרתי את הנושא", סיפר נילי "גיליתי שהנשיא ג'ורג' וושינגטון הקים בשנת 1777 יחידה מיוחדת לחיילים בעלי מוגבלויות שנקראו Corp of honor משמר הכבוד. לאחר כמאה שנה הנשיא אברהם לינקולן בשנת 1863 שילב יחידה של צעירים בעלי מוגבלויות וכינה אותם גם כן 'משמר הכבוד'. לאחר בחירתי כיו"ר הועדה וביקורי בישראל ". סיפר מר נילי. "החלטתי לקרוא לתוכנית בשם ההיסטורי "משמר הכבוד".
שאיפתו ליישום התוכנית בקיץ הקרוב בשתי המדינות דרום קרוליינה ואילינוי. הרעיון שצעירים עם מוגבלויות יוכלו להתנדב ביחידות רגילות של המשמר הלאומי, במשטרה, ובמכבי האש על מדים מרומם את הנפש. הם יוכלו להפגין את יכולותיהם בתפקידי שירותים לוגיסטיים ולהפוך לתורמים בקהילה. קבלתם בהווה תסלול את דרכם להשתלב בעבודה ולהשתכר בעתיד. נילי מתכוון בהמשך לפנות לקונגרס בוושינגטון ולערוך טקס רשמי. בינתיים הוא עובד במלוא המרץ ועוסק בבניית תשתיות. ההערכה כרגע שבשנת הפיילוט יירשמו עשרות מתנדבים בבסיס אחד או שניים ובעתיד מספרם יגדל למאות ולאלפים. "אני שירתי בצבא, ביתי הבכורה משרתת בצבא. אני מקווה שגם בני בעל התסמונת דאון יוכל לשרת בצבא ולהרגיש שייכות עם הקהילה".
סיפור ההצלחה החי והבועט של שילוב צעירים עם מוגבלויות בכל מישורי צה"ל. אמר כהנא ונתן סקירה של התוכנית. התוכנית יצאה לדרך במלוא עוצמתה לפני חמש שנים עם יצירת שיתוף הפעולה מול JNF ארה"ב ונכון להיום משרתים בתוכנית "גדולים במדים" כ-חמש מאות חיילים וחיילות מתנדבים ב-32 בסיסים צבאיים ברחבי הארץ. בזכות איכותה הנפלאה של התוכנית, צעירים רבים נוספים שקבלו פטור מהצבא בשל מגבלותיהם בזכות התוכנית נוהרים ללשכות הגיוס ונמצאים ברשימת המתנה ארוכה.
במהלך התוכנית הצעירים המתנדבים עם המוגבלויות משרתים בצבא יחדיו עם חיילים רגילים בעבודות שירותים לוגיסטית מכנית, עבודת הייטק בחיל האויר ועד לביצוע עבודות מורכבות יותר בחיל המודיעין. מטרת התוכנית להתאים להם את התפקיד הטוב ביותר בהתאם לבחירתם, כישוריהם ויכולותיהם במסגרת הצבא המקבל אותם כפי שהם. בנוסף, השילוב לא רק מעניק למתנדבים ביטחון עצמי, מחדיר בהם אמונה בעצמם ונותן להם הרגשת שייכות וכבוד אלא תורם רבות לכל החיילים סביבם הנקשרים, מעריכים ומקבלים את השונה והחריג ומכירים בעובדה שכולנו יציר אלוקים וכולנו יכולים לתרום. השירות המשולב הזה מעלה את המוטיבציה אצל כל החיילים ומעמיד את צה"ל בדרגה גבוהה כצבא היחיד בעולם המפעיל פרויקט כזה.
עלויות השילוב נרחבות וכוללות: הכנה לקראת שירות צבאי על ידי צוות רב מקצועי של עובדים סוציאליים, רופאים ופסיכולוגים הממשיכים ללוות את החייל עם הצרכים המיוחדים לאורך כל שירותם הצבאי. חלקם של המתנדבים זקוקים לליווי צמוד יותר. אחרים עצמאיים יותר ויכולים לשרת ולבצע את היעדים והמטרות שהוצבו לפניהם במחלקות עם חיילים רגילים עדיין חוסים תחת מטרית הארגון. התוכנית לוקחת אחריות מלאה על סיפוק צרכיהם המיוחדים גם בהמשך הדרך. השירות הצבאי משפר את מיומנותן החברתית של כל המתנדבים ומאפשר להם להשתלב במקומות תעסוקה באזרחות.
בין המשולבים צעירים עם אספרגר ועל רצף הספקטרום האוטיסטי בכמה רמות, בעלי תסמונת דאון, בעלי נכויות פיזיות כ- CP, שיתוק מוחין, חרשים ובעתיד בעלי הנכות השקטה- לבעלי נכויות נפשיות. משך השרות שלוש שנים בצבא לבנים ושנתיים לבנות. במהלך השירות מאותרים צעירים המראים יכולות גבוהות של התמדה יומיומית בצבא וזוכים להמלצות חמות ממפקדיהם. לאחר שנה של התנדבות, צעירים אלו מתגייסים והופכים לחיילים מן המניין עם כל האחריות וההטבות. עד עתה התגייסו 64 חיילים בעלי צרכים מיוחדים וזו ממש .
מה החלום שלכם?
שילוב של אנשים בעלי מוגבלויות הינו הדבר הנכון לעשות. כולנו נולדנו בצלם אלוקים וכולנו צריכים לקבל הזדמנות שווה להיות חלק מהחברה. חברה נשפטת על סמך התייחסותה לאחר. חשוב שניה חברה מקבלת ומכלילה שלא שופטת אנשים על פי מראם החיצוני או יכולתם הקוגניטיבית.