הנגיף שישנה את חברות הטכנולוגיה
מהן השפעות COVID-19 על עולם ההעסקה בחברות טכנולוגיה שישארו גם אחרי? ניתוח מיוחד
חודשים לאחר התפרצות COVID-19 ושבועות לאחר ההתפשטות המואצת במערב ובארה"ב בפרט, ההשפעה המיידית על עולם העבודה כבר ברורה ומוטמעת בשטח. תוכן רב כבר נכתב אודות השינויים שהעולם העסקי והטכנולוגי מאמץ. בשלב זה, מעניין יותר לבחון את ההשלכות העתידיות של המשבר על עולם העבודה: אילו מהשינויים יהפכו למגמות הבאות בעולם ההעסקה? אילו מהפכות מתחילות להיווצר מתחת לפני השטח? אילו זרמים תת-קרקעיים נוצרים ממש עכשיו ויגרמו לתפיסות העסקה חדשות בחברות טכנולוגיה וסטרט-אפ?
הדרך בה חברות מתמודדות עם צונאמי ה- COVID-19 מספרת לנו קצת על הבאות.
האצה משמעותית לטרנדים קיימים בעולם ההעסקה
עם החזרה לשגרה מרבית הסטארטאפים יחזרו ודאי לסביבת העבודה הרגילה, אולם חברות לא מעטות כבר הבינו את היתרונות הפוטנציאליים שכפה השינוי ולכן ישכילו לאמץ אותם גם לטווח הארוך.
אנחנו צופים שטרנדים אשר קיימים כבר שנים רבות ומעולם לא אומצו לגמרי על-ידי החברות, יקבלו כעת דחיפה אדירה.
על-פי אתר FlexJobs בחמש השנים האחרונות חל גידול של 44% בעבודה מהבית בארה"ב. עבודה מהבית אינה דבר חדש וברור שלא נולדה בעידן הקורונה, בוודאי שלא בעולם הסטארט-אפים וחברות הטכנולוגיה. רוב החברות הללו הינן חברות בעלות אופי גלובלי ומבוזר ומעסיקות כח אדם איכותי, מחוייב ומתוחכם. לפיכך, עבודה מהבית מוטמעת עמוק בתרבות הארגונית של חברות אלו אבל עדיין כאפשרות ולא כברירת מחדל.
סיילספורס ויוניליבר למשל, שניים מהמעסיקים המובילים במשק האמריקאי אשר נבחרים על בסיס קבוע לרשימות "המעסיקים הכי מבוקשים" אשר מתפרסמות מפעם לפעם, מתגאות מאד בגישה החדשנית שלהן בתכנון משרדיהן בעולם (Flexible Seating, שיטה בה אין עמדת עבודה לכל עובד אלא אחוז מסויים של עמדות שיתופיות). זוהי אכן גישה חדשנית אשר מייצרת יתרונות רבים, אך אפילו זה עדיין אינו מעבר מלא לתרבות של עבודה מהבית.
היתרונות בעבודה מהבית ידועים ואינם בגדר חדשות: חיסכון בזמן (אין פקקים!), יעילות, חיסכון בתקורות - כולם יתרונות המעודדים תרבות זו. השינוי שהביא עימו הוירוס הוא שעכשיו, יותר מאי-פעם, חברות נאלצו להתגבר על המכשול התפישתי ולנסות את המודל הזה בפועל. חברות אלו חוות עכשיו מציאות שבה עבודה מהבית מתגלה כבעייתית הרבה פחות משציפו. אל מול האתגרים שעולים בכל זאת, כגון מדידת יעילות, ניהול עובדים ושימור תרבות ארגונית - מאמצות החברות כלים ושיטות עבודה אשר מתגלים אפקטיביים.
האם אנחנו יכולים לצפות כי "המשרד" יהפוך יותר ויותר לחלל המיועד עבור פגישות ומפגשים חברתיים, כאשר שולחן העבודה האישי יהיה בביתו של כל עובד? ימים יגידו, אבל ייתכן שהם יגיעו מוקדם יותר ממה שציפינו.
תרבות העבודה מהבית עשויה לתת דחיפה למגמות נוספות בעולם ההעסקה. אלו לרוב הינן תולדה של דור העובדים החדש הדורש, יותר מהדורות אשר קדמו לו, תרבות של שוויון הזדמנויות וסביבת עבודה תומכת ומכילה. "המצב הנוכחי מייצר אצל חברות וסטרט-אפים בפרט פרספקטיבה חדשה לגמרי לגבי האיזון בין עבודה להורות", אומרת עינת גואז, פאונדרית ומנכ"לית של פאפאיה גלובל, סטרט-אפ בצמיחה מהירה אשר מגדיר מחדש את עולם ניהול העובדים הגלובלי. "הדבר יגרום לשינוי משמעותי במתן הזדמנויות ובאופן בו נתפשות אמהות עובדות והורים עובדים באופן כללי".
שיפור באיזון בין המשרד לבית, תרבות עבודה מהבית, שינוי בתפישת המשרד, ניהול זמן אישי ואפילו פתיחות כלפי עובדים המחזיקים במספר משרות - כל אלו הינן מגמות קיימות אשר צפויות לקבל דחיפה משמעותית כאשר כולנו נניח את המשבר הנוכחי מאחורינו ונתחיל להטמיע את מה שלמדנו ממנו.
שיפור יעילות הצוותים באמצעות אמון ומדידת ביצועים
"מבלי משים, אנחנו הופכים לארגון יעיל המבוסס על אמון", אומרת מאיה קומורוב, פאונדרית ומנכל"ית של הסטרט-אפ האורבני Cinch. "עבודה מהבית מאלצת אותנו להעריך יותר ולתכנן טוב יותר את הזמן". חברות צריכות לתאם ציפיות עם עובדים טוב יותר מבעבר ולסמוך עליהם לקחת אחריות מלאה ולהביא לתוצאות, זאת מתוך הבנה כי המנהלים לא נמצאים לצידם בכל רגע על מנת לענות על שאלות. מתודולוגיות עבודה של עדכונים שבועיים נתפשות לפתע מיושנות, זאת לאחר מספר שבועות של עבודה מרחוק, בהן למדו כולם להעדיף על פניהן ישיבות עדכון זריזות של 10 דקות המהוות דרך מצויינת לסנכרון של הצוות.
הריחוק החברתי ייצר נקודת מבט חדשה לגבי נושאים אשר נתפסו בעבר כמובנים מאליהם. העובדים דווקא מעריכים יותר את הצורך בקשרים חברתיים ולמעשה מבינים כי שעות המשרד הארוכות נובעות במקרים מסוימים יותר מצורך חברתי מאשר מצורך עסקי. "השינוי עוזר להבין את הדברים בהקשר הנכון", מוסיפה מאיה, "אנחנו יכולים להיות יעילים ולהשלים את המשימות שלנו במהירות רבה יותר ובמקביל לאפשר להיבט החברתי את המקום והזמן הייעודי המגיע לו בתוך הימים העמוסים של כולנו".
אחד האתגרים המרכזיים אשר מעלים עובדים בשנים האחרונות הוא הזמן המבוזבז בפגישות מרובות. יותר מדי פגישות עם יותר מדי אנשים והרבה זמן מבוזבז בטרם מגיעים לקבלת החלטה מעשית. עבור מנהלים רבים ברור כי זימונים לפגישתו של חצי שעה או שעה כברירת מחדל הם פשוט בזבוז זמן יקר, בעוד שיחת וידאו קצרה של רבע שעה עשויה להיות לעיתים דרך יעילה יותר לקדם את המשימות שעל הפרק.
"כולנו מבינים כי הכפר הגלובלי הוא יותר קטן ממה שנדמה לנו ושיש דרכים טובות יותר לאזן בין העבודה לחיי המשפחה" אומרת נועה קולפ, מנהלת חטיבת ההיי-טק בבנק דיסקונט ארה"ב. "דור המילניום דוחף לכיוון הזה כבר מספר שנים ונראה כי יותר מעסיקים יהיו פתוחים לכך בהינתן אפקט הקורונה". הטכנולוגיה מאפשרת לנו להיות עצמאיים ואנחנו צפויים לראות עוד ועוד עובדים המאמצים את "מודל Fiverr", בו אתה יכול לייצר עבודה משמעותית ולהביא לתוצאות משמעותיות במקביל לשימור דרגת גמישות וחופש גבוהה. "חברות בעידן שאחרי COVID-19 תהיינה גמישות יותר בכל הקשור לעבודה מרחוק, תוך התמקדות מוגברת בעבודה מונחית תוצאות בניגוד לנוכחות מנדטורית במשרד בשעות העבודה המקובלות", אומרת ענבר חכם, מנהלת שותפה בקרן ההון סיכון INCapital Ventures.
ימי ה- COVID-19 מאלצים חברות לעבור באופן מלא ממודלי העסקה המבוססים על זמן למודלים של מדידת ביצועים יחד עם מתודות ניהול המבוססות על אמון. זהו שינוי אשר יישאר גם לאחר שוך הסערה כיוון שסטרט-אפים וחברות שתורגלו ליישם זאת באופן חלקי, נאלצו לחזק את השרירים הארגוניים הללו וייתכן מאד כי יטמיעו אותם באופן מלא עבור ובתוך כלל הצוותים. השינוי הוא חיובי ויתקבל בברכה אצל דור העובדים הנוכחי, אשר דוחף לכיוונים הללו ממילא.
אופן ההעסקה ושיטות הניהול ייתפתחו לכיוונים חדשים
"השינוי המרכזי בסביבת העבודה אשר תתפתח תהיה בעיניי בניתוח של החברות לגבי אילו משרות מתאימות לעבודה מרחוק", אמר לנו ירון גלאי, פאונדר ומנכ"ל חברת Outbrain. "בעוד חברות רבות כבר מתנהלות באופן מבוזר, כולל צוותים המתנהלים במדינות ואף ביבשות שונות, רבות מהן עדיין מעדיפות למקם צוותים באותו משרד, מה שמייצר לחץ לגייס בריכוזים של טאלנט טכנולוגי כגון ניו-יורק, סאן-פרנסיסקו, אוסטין ותל-אביב".
בטווח הקצר נראה ככל הנראה יותר חברות המאפשרות לעובדיהן לעבוד מרחוק אבל השינוי המרכזי יקרה כאשר חברות יבחרו להקים ולגיוס צוותים מרוחקים מהתחלה, ובעידן שאחרי הקורונה יותר חברות יבינו כי זו גישה אפשרית. גיוס צוותי פיתוח מסביב לעולם, הקמת צוותי תמיכה המתנהלים רק באמצעות צ'אט ווידאו או בניית מחלקת כספים "מרחוק" יהיו כולם פשוטים יותר לביצוע כאשר מנהלים יבינו שזו הדרך. השינוי המתואר יהפוך את העולם לשטוח עוד יותר ממה שהוא כבר, יאפשר גיוס מהיר יותר לחברות הצומחות במהירות, יאיץ את הצמיחה ויאפשר יותר גמישות כלפי עובדים מבוקשים (Talent).
בשנים האחרונות, יותר ויותר עובדים בעולמות הטכנולוגיה נקשרים ליותר ממעסיק אחד בו זמנית. שילוב מגמה זו יחד עם המשבר הכלכלי ועם תרבות ההעסקה אשר נוצרה בעקבות "כלכלת פייבר ואובר" בה אנשים מספקים שירות, ידע או מוצרים למספר מעסיקים במקביל תוך שמירה על סדר יום גמיש ועצמאי, יגרום ליותר ויותר עובדים להצטרף למהפכה זו. התפישה המאפשרת חופש העסקה אצל מספר מעסיקים במקביל תתרחב והיא כאן על מנת להישאר.
נקודה נוספת ששווה להסתכל עליה היא האופן בו פועלים מנהלים בארגון אל מול הצוותים שלהם שגם הוא עשוי להשתנות לחלוטין. מנהלים אשר הצטיינו בניהול צמוד (Micro Management), אשר צוותיהם התרגלו לאישור עבור כל פעולה והחלטה ואשר היו לעיתים הכוכבים בשדרת הניהול של הארגונים - ייאלצו לשנות את דרכי הניהול שלהם או שיהפכו לאפקטיביים הרבה פחות ולמעשה ימנעו מהצוותים שלהם להתקדם בקצב שבו היו רגילים. מצד שני, מנהלים בעלי גישת ניהול המבוסס על אמון ועל וידוא ביצוע (Trust and Verify) ואשר ייתכן כי נחשבו בעבר למנהלים "רכים" מדי, יקבלו את ההזדמנות לפרוח ולייצר מצויינות, כיוון שהצוותים שלהם מורגלים בעצמאות מלאה ויוכלו להמשיך להתנהל באופן אפקטיבי.
הדרך בה אנו חושבים על שימור עובדים עומדת להתחדד. סביר להניח שאנו צפויים לחזות בערכים ארגוניים כגון אמון וגמישות שהופכים סוף-סוף להיות כלי השימור המרכזיים, בעוד ההטבות והפינוקים שתעשיית ההיי-טק הרגילה אותנו אליהן כגון שולחן פינג-פונג, חדר משחקים ומשרד נוצץ יאבדו מעט מהזוהר שלהם.
ארגונים ומנהלים יהיו חייבים להשתנות וללמוד את העוצמה הטמונה בשינוי. עובדים ירצו להשתייך לחברה שמפגינה יותר אכפתיות לאיזון בין הפן המקצועי לחייהם האישיים, מנהלים יצטרכו לגלות רגישות ולהרחיב את יכולות הניהול שלהם, והארגונים החזקים יהיו אלו שיצליחו להתגמש ולהתאים את עצמם במהירות למציאות החדשה.
עומרי תמיר הינו Advisor לחברות סטרט-אפ ישראליות בניו-יורק ופאונדר של קהילת הסטרט-אפים ScaleUp NY. הוא משמש כ- COO בחברת הסייבר CHEQ ולשעבר בכיר בחברת Datorama, a Salesforce Company.
ארנון סובול הינו Advisor לחברות סטרט-אפ ישראליות בניו-יורק ופאונדר של קהילת הסטרט-אפים ScaleUp NY. הוא משמש כ- COO בסטרט-אפ האורבני Cinch ולשעבר בכיר בחברת Outbrain.