מגבלות ההגירה החדשות
צו נשיאותי חדש מבקש לסייע לכלכלה ולתעדף עובדים אמריקנים בחיפוש עבודה ככל שהכלכלה יוצאת ממשבר וירוס הקורונה. כיצד זה ישפיע עלינו?
הנשיא טראמפ חתם בתחילת השבוע על צו נשיאותי המרחיב באופן משמעותי את המגבלות על ההגירה החוקית לארה״ב על ידי כך שהורה על הגבלת מספר ויזות עבודה. על פי הממשל הצו בא לסייע לכלכלה ולתעדף עובדים אמריקנים בחיפוש עבודה ככל שהכלכלה יוצאת ממשבר וירוס הקורונה.
המגבלות הבאות יחולו מיד ויהיו בתוקף עד ל 31 בדצמבר 2020.
על פי הצו יוטלו המגבלות בויזות הבאות:
1. ויזת H-1B ובני ובנות זוגם.ויזה זו מאפשרת למעסיקים אמריקאים להעסיק עובדים זרים אקדמאים בעלי תואר רגשון ומעלה ובעלי ידע מיוחד.
2. ויזת L-1ו בני ובנות זוגם. ויזה זו מאפשרת לחברות בין לאומיות להעביר מנהלים ובכירים, כמו גם עובדים בעלי ידע מיוחד ממקום מושבם לסניף החברה בארה״ב ולאפשר להם בעצם הליך של רילוקיישן.
3. ויזות J-1 ובני ובנות זוגם - בקטגוריות מסויימות בלבד וביניהן - מתמחים, מורים, מדריכים, ועוד.
4. ויזת H-2B, עובדים זמניים׳ ובני ובנות זוגם.
הצו יחול על מי שנמצא מחוץ למדינה ואין לו או לה ויזה בתוקף או אישור כניסה אחר שהוא לא ויזה (פרול למשל).
הצו לא יחול על המקרים הבאים:
1. מי שיש לו כבר ויזה בפספורט אלא רק על כאלה שטרם הונפקה להם ויזה. כלומר מחזיקי ויזה שבארץ ורוצים לחזור לא יפגעו.
2. בעלי גרין קארד לא יפגעו.
3. על פי הצו מחזיקי ויזה או סטטוס הנמצאים בתוך ארצות הברית לא יפגעו.
4. בני זוג וילדים של אזרחים אמריקאים לא יפגעו.
5. הצו פוטר את כל אותם המשרתים את האינטרס הלאומי האמריקאי.
לצורך כך הסמיך הנשיא את שר העבודה והשר האחראי על בטחון המולדת לקבוע את הסטנדרטים המתאימים לסעיף זה ויכללו בין השאר את:
• כל מי שקשור לשמירה על החוק, הסדר והדיפלומטיה האמריקאית.
• עובדי שירותי בריאות הקשורים ישירות ל- COVID-19, הכוללים חוקרים ורופאים.
• חולים במגיפה המאושפזים בבתי חולים.
• כאלה המסיעים לשיקום הכלכלה האמריקאית ויסייעו לה לצאת מהמשבר הכבד אשר פוקד אותה מאז התפרצות המגיפה.
המשמעות המיידית של צו זה היא הגבלה של עשרות אלפים מהגרים חוקיים מרחבי העולם, בתוכם גם אלפי ישראלים, שעמדו בפני הליך הרילוקיישן (בשלב זה או אחר) ולמעשה נאלצים להקפיא או לבטל את תוכניותיהם לעבור לארה״ב במסגרתו.
הצו החדש למעשה מאריך את הצו שנחתם ב-22 באפריל השנה, על פיו הוקפא ההליך של מבקשי גרין קארד בהליך קונסולרי לשישים יום, ובסופו הנחה הנשיא את ראשי המשרדים הרלבנטיים לחזור אליו עם המלצות לגבי ויזות עבודה והגבלתן. הצו הנוכחי הוא תולדה של המלצות אלה.
הצו מורה לראשי המשרדים הרלבנטיים - עבודה, חוץ, משפטים, בטחון לאומי - להגיע אל הנשיא בכל שישים ימים עם המלצות רלבנטיות לגבי ויזות עבודה אלה - להסיר או להגביר את המגבלות שנקבעו בצו זה.
הצו מקנה לקונסולים בקונסוליות האמריקאיות השונות ברחבי העולם להפעיל את שיקול דעתם ולהחליט על חריגים להנחיות הנ״ל על פי מקרים ספציפיים שעולים בקנה אחד עם רוח הצו ועם הנחיות משרד החוץ, והמשרד לבטחון לאומי.
הנשיא מוסיף ומנחה את ראשי משרד העבודה והמשרד להגנת המולדת לבחון האם מחזיקי ויזת H-1Bומועמדים לגרין קארד בקטגוריות EB-2 ו EB-3 פוגעים באיזושהי דרך ברוח הצו ומסכלים סיכויים של עובדים אמריקאים במציאת עבודה בימים אלה, ולחזור לנשיא עם המלצות להגבלת קטגוריות אלה, על ידי שינויי חקיקה.
בנוסף מורה הנשיא לשר הבריאות להמליץ על צמצום החשיפה לנגיף הקורונה מזרים, ככל הנראה על ידי הנחייה כי על מבקרים המגיעים למדינה לעבור בדיקה בטרם כניסה.
יש להניח כי בימים הקרובים יוגש ערעור על הצו בבתי המשפט הפדרלים מה שיגרום להקפאתו לפחות באופן זמני.
מעבר לך חשוב להדגיש כי ישנן אפשרויות הגירה וויזות נוספות מעבר לאלה שהוקפאו, באמצעותן ניתן יהיה להמשיך ולהגיעלארה״ב למטרת עבודה, השקעה, לימודים או ביקור.
אנחנו נמשיך לעקוב ולעדכן.
עו"ד שלומי אטש הנו מומחה לדיני הגירה לארה"ב ובעלים של משרד מוביל במנהטן
www.atashlaw.com