ימים נוראים אונליין
מי שרגיל לבלות את חגי תשרי בבית הכנסת מוצא עצמו בשנת הקורונה מתלבט. האם אפשר לשמור על ריחוק חברתי ועדיין להינות משגרת תפילות וחגיגות לצד הקהילה? בית כנסת אחד באפר איסט סייד מוכיח שזה אפשרי
אחד מאתגרי הקורונה המשמעותיים הוא הסגירה של בתי התפילה ובראשם בתי הכנסת. בעוד ברחבי העולם היהודי נסגרו ועדיין סגורים בתי כנסת, בית הכנסת של 'פארק אבניו' נשאר פתוח על מנת לשרת את חברי הקהילה שלו באופן וירטואלי, והפך למוקד מרכזי של פעילות ומקור לשידורים חיים יומיומיים של תפילות, כיתות לימוד ומפגשי תמיכה וייעוץ. ביום יום מהווה בית הכנסת 'פארק אבניו' את הקהילה הקונסרבטיבית הגדולה ביותר בניו יורק עוד משנת 1882. היא כוללת משפחות, אנשי עסקים וכלכלה לצד אנשי רוח ותרבות מוכרים בניו יורק.
"בית הכנסת שלנו מציג סיפור שהוא קצת הפוך", אומר החזן הראשי, עזי שוורץ. "דווקא בתקופת הקורונה אנחנו חווים תקופה של צמיחה והתחדשות. אמנם נסגרנו באופן פיזי, אבל אנחנו מקיימים שידורים אונליין של התפילות שלנו ברמה טלוויזיונית. הרבה יהודים בעולם מצאו אותנו כבית שלהם בתקופה הזו", הוא טוען. "זה לא היה עוד 'זום', אלא ממש שידור מבית הכנסת", אומר שוורץ בהתרגשות. "באופן אירוני בדיוק סיימנו לגייס סכום של כ-90 מיליון דולר כדי לבנות מבנה נוסף לבית הכנסת. המבנה החדש אמנם נשאר דומם, אך אנחנו החלטנו להפיח בו חיים. בשידור הראשון בתקופת הקורונה ישבנו במרחק זה מזה מספר נגנים, שידרנו את התפילה, ופשוט בכינו מרוב התרגשות״.
הזרם הקונסרבטיבי כאמור, דוגל במציאת פתרונות שיתאימו את היהדות לרוח התקופה: "אנחנו משדרים את התפילות בשבתות ובחגים; את הרבנים שלנו העלנו לשידורים מהבתים שלהם; את טקסי בר המצווה אנו עורכים במתכונת שבה רק המשפחה המצומצמת מגיעה לאולם תפילה נפרד, ובאופן הזה חגגנו כבר עד היום כעשר חגיגות בר ובת מצווה, בשידורים חיים; בנינו סטודיו המחבר את ההיכל הראשי שלנו להיכל נוסף; וכל האורחים צופים מהבתים שלהם בשידור דרך הזום, ממש כמו בטלוויזיה", הוא מסביר. "רבני הקהילה אף אישרו לנו הלכתית קיום "מנין וירטואלי" המאפשר לקחת חלק בכל דבר שבקדושה: החל מאמירת 'קדיש' ועד לעליה לתורה והכשרת השימוש במחשבים בשבת, כדי לשדר ולצפות בתפילות אונליין. זה בעצם נותן מענה לצרכים היהודיים שהתעצמו. לדתיים מצד שני זה קצת חורה, כי זו לא המסורת, אבל בסופו של דבר אנשים מתרגלים ואוהבים וזה נורא משפיע. זה נותן בית רוחני. זו הייתה פריצת דרך שבה הצלחנו לקרב את חברי הקהילה בתקופה מאתגרת שכזו".
הוא מתאר את התחושה של חברי הקהילה: "החוויה של התפילה אצלנו זה משהו שאין בשום מקום אחר בעולם. מעבר לכך שהיא מאוד מושקעת, באמת מרגש. השידור נתן לאלפי יהודים את התחושה של הבית שהם כל כך כמהים לה. זה ערוץ חדש לקהילה. "החדירה" לבתים של הרבנים דרך השידורים הישירים יצרה תחושה של "הכנסת אורחים אונליין", ונתנה מענה לגעגוע הרב לחיי הקהילה. המיקום שבו הצבנו את המצלמות בבית הכנסת מאפשר קלוז אפ לפרטי היודאיקה שבהיכל, לחלונות הזכוכית, לויטראז'ים המרהיבים הבנויים בסגנון "מורי", ולקשתות הפנימיות המרשימות", הוא מסביר.
שיא של 300 אלף צפיות
לתקופת הקורונה בבית הכנסת כבר הגיעו מתורגלים אחרי שהחלו להעביר שידורים חיים כבר לפני כחמש שנים: "למעשה כבר היינו ערוכים לזה, רק השתדרגנו מבחינת היכולות; הצבנו מצלמות מקצועיות בכל רחבי בית הכנסת, תאורה, מיקרופונים, ממש כמו בסטודיו ועשינו כל דבר שיאפשר לחווית התפילה להיות הכי מושקעת וקרובה שיש״.
נתוני הצפיות שלהם אונליין מצביעים על כ-300 אלף צופים בלייב בתפילות השבת, המצטברות לכמיליוני צפיות בחודש. החזן הפופולרי של בית הכנסת, עזי שוורץ, יליד ישראל, משתתף גם בימים אלה כזמר בפרויקטים מוזיקאליים בין דתיים והוצאת אלבום משותף עם כוכבי גוספל ופופ אמריקני. זאת בהמשך להופעותיו עד פרוץ הקורונה גם באולמות יוקרתיים בניו יורק, מקרנגי הול ועד אצטדיון מדיסון סקוור גרדן. ערוץ היוטיוב של החזן שוורץ עם הלהיט "אדון עולם", אף עקף בכמות הצפיות שלו להיטים מהמחזמר המילטון, ובתור חובבת הז'אנר, אוכל להעיד כי מדובר בהישג מרשים.
ומאיפה בעולם צופים בהם? "קודם כל מכל רחבי ארה"ב", אומר שוורץ. בדרום אמריקה יש קהילה קונסרבטיבית גדולה במדינות כמו ברזיל ארגנטינה. בין היתר גם צופים בנו מקנדה, ישראל וגרמניה. פה בארה"ב זה באמת קהל מאוד גדול. יש לנו למעלה מ- 300 אלף צופים בלייב ומיליון של צפיות לאחר מכן״.
כיום רצף התפילות אונליין התרחב לשלוש תפילות יומיות, שבעה ימים בשבוע. "פרט לכך הורחבו גם המסגרות של גמילות החסד, תמיכה בחלשים ועידוד אלה שמצבם התערער עקב הקורונה בייעוץ ומתן בסתר. בריתות, ולהבדיל מכך, הלוויות וימי שבעה, מועברים אף הם אונליין אך במסגרת זום, למסגרות מצומצמות בלבד, לפי בקשת המשפחות״.
חגי תשרי בלחיצת כפתור
"לאחרונה דברים בעיר קצת נפתחו, אז בחג הזה לראשונה כל הרבנים והמשתתפים האקטיביים בתפילה ייכנסו לבית הכנסת. פרט לכך שקדנו על תכנית מיוחדת לתפילה שתתאים למצב: קריאה בתורה דרך הבית בזום, ותקיעה בשופר בכל מיני מוקדים בשכונה. אנו צופים המון משתתפים. מעבר לכך גם בנינו אתר חדש שיאפשר למשתתפים ליצור יותר אינטראקציה כמו לשלוח שמות של אהובים לתפילת זכרון ולברכות השונות. אנו אף נארח תזמורת של 30 נגנים, כולם חברים בתזמורת 'המטרופוליטן אופרה', שנותרה מושבתת בימים אלה", הוא מספר. "בסוכות זה יהיה יותר קל, כי החג מתרחש בחוץ. נקים סוכה שפתוחה לקהל הרחב על בסיס הרשמה מראש, אבל ראש השנה ויום כיפור הם העיקר״.
הקהל הרחב מוזמן להצטרף לתפילות בשידור חי, המשודרות חינם באתר בית הכנסת, ובערוצי היוטוב והפייסבוק של בית הכנסת:
ערב ראש השנה, יום ו, 18 בספטמבר, 6 בערב
יום א׳ של ראש השנה בשבת, 19 בספטמבר, 9:45 בבוקר
יום ב של ראש השנה בשבת, 20 בספטמבר, 9:45 בבוקר (תקיעת שופר ב10:30)
כל נדרי, יום א, 27 בספטמבר, 6:30 בערב יום כיפור
יום ב, 28 בספטמבר, 9:45 בבוקר. תפילת יזכור בשעה 1 בצהריים.
נעילה ב- 5:30 ותקיעת השופר המסיימת ב- 7:22 בערב