כשחסרון הופך ליתרון
כשאיתן הופמן, סטודנט בקולומביה, מצא את עצמו מבודד בימי הקורונה, הוא התפנה ללמוד עם סבתא שלו בישול דרך הזום. כשהבין כמה שניהם הרוויחו, החליט להקים חברה מיוחדת שמספקת מסלולי לימודים מיוחדים לילדים ומסלולי הוראה לבני הגיל השלישי
ימי הקורונה הופכים מאתגרים יותר ויותר. המציאות המשוגעת שכולנו מתורגלים בה כבר, נראית שמתקבעת ולכולנו קשה להשלים עם זה. מי שבאמת עלול לשלם מחיר יקר הם התלמידים שבינינו. למידה מרחוק, למידה מהזום, יום כזה ויום כזה, הם חווים את טירוף המערכות הזה מדי יום ומתקשים להתקדם בקצב שכולנו מייחלים לו.
במקום שבו המסגרות המקובלות לא מצליחות לספק מענה, יוזמות חדשות מנסות לספק את הפתרון. 'סקילז', מיזם התנדבותי חדש נולד בכדי לספק לילדים דוברי עברית תכנים מגוונים שיעשירו אותם ויעוררו את סקרנותם, במחירים סמליים דרך הזום.
אמנם לא מדובר בסטארטאפ, אך מאחר ומדובר ביוזמה של הייטקיסטים ישראלים, רוח החדשנות מרחפת מעל הרעיון. בניגוד לפלטפורמות לימודיות אחרות, במערכת שבנו לא תמצאו רק שיעורי מתמטיקה, ספרות או אנגלית. לצד כל אלה, מציע האתר גם שורה של שיעורים בתחומים שונים ומגוונים שאינם בהכרח אקדמיים, ביניהם, מוזיקה, משחק, ריקוד, קרב מגע, יוגה, בישול, אפייה, ניווטים, שחמט, עמידה מול קהל, היכרות עם עולם האפליקציות לגיל השלישי ועוד.
חבורת הצעירים הישראלים הקימו את Skillzteam.com, חברה ללא מטרות רווח למען, הם מספרים, קירוב השיח הבינאישי במיוחד בתקופה מאתגרת שכזו, אף מספקת מקור הכנסה סימלי עבור כל אותם הצעירים המשמשים כמדריכים ונפגעו מן הקורונה.
איתן הופמן, סטודנט באוניברסיטת קולומביה, מצא את עצמו חוזר לארץ בסגר הקודם בעיצומם של הלימודים: "הייתי בבידוד, ומטבע הדברים ביליתי המון שעות בבית. מצאתי את עצמי משוחח עם סבתי רבות בטלפון. בשיחותינו, סבתי גילתה מצוקה גדולה בעקבות המצב. היא העידה שהיא מרגישה חסרת משמעות. בתור נכד זה היה נורא לשמוע את זה, וחשבתי כיצד אוכל לסייע לה", הוא מספר. "כל החיים הייתה לנו בדיחה שסבתא חייבת ללמד אותי לבשל, והנה כעת צצה ההזדמנות. התחלנו לעשות שיחות וידאו על בסיס יומיומי בהן אני הייתי מבשל והיא הייתה מנחה אותי מה לעשות. נוכחתי לראות כיצד הבילוי החדש המשותף שלנו, על אף שהוא מתרחש בשלט רחוק, מצליח ומשפיע עליה לחיוב. ממש חשתי זאת באנרגיות שלה," הוא מספר בשמחה. "במקביל גם לאבי יש ילד בן שלוש שמצא את עצמו סגור בבית, בלי גן ובלי מסגרת, בעוד שלאבי מנגד הייתה הרבה עבודה. השילוב הזה הוא מטבע הדברים מאוד קשה ומסורבל. בעקבות הצורך שזיהינו גם אצל סבתי וגם אצל אבי, עלה הרעיון שאפשר להקים פלטפורמה שתענה בדיוק על הצרכים הללו״.
הופמן הבין שהגבול בין מי שצריך שירות ומי שיכול להינות ממנו דק, וכולם יכולים להינות מכל העולמות. ״אספנו כמה חברים, כאשר כל אחד תורם מהכישרון שלו, היכולות שלו וביחד הקמנו את סקילז.
הפלטפורמה שהקים הופמן עם חבריו מספקת שירותים והעשרה שאנשים מהעבר השני יכולים לספק בשיעורים פרטיים או בקבוצות בכל מיני תחומים, גם כמה מפתיעים: מקרב מגע, כושר, יוגה, מתמטיקה, אנגלית, ריקוד, ואפילו עמידת ראש, עמידת ידיים, פיתוח קול וכישורי קובייה הונגרית, אם אי פעם קיוויתם ללמוד. ״הרכבנו תכנים שיכולים להיות חיוניים או מעניינים עבור ילדים בגילאי בית ספר שמחפשים תוכן משמעותי. מעבר לעניין עבור הילדים, המיזם סיפק גם עזרה משמעותית עבור ההורים, הנקרעים בין הצורך לפרנס לבין לשמור על הילדים נטולי המסגרות בבית. בנוסף, הפלטפורמה מסייעת גם לאנשים מבוגרים שמרגישים שהם רוצים להיות חלק ממסגרת, או סתם לשוחח עם מישהו״.
סבתו של איתן, יעל, מתגוררת בעפולה. בהשראתה, כאמור, החל כל הפרויקט, והיא שמחה לספר כמה התרגשה לקחת בו חלק: ״עבדתי 30 שנה עם ילדים בגיל הרך, ניהלתי מעון ויצאתי לגמלאות. כשיצאתי לגמלאות התחלתי ללמוד הרבה דברים: הייתי הולכת לחוג ציור, למדתי צורפות, עשיתי דברים שעושים לי טוב על הלב. מאז הקורונה התחיל להיות לי מאוד קשה בבית״, היא מתמצתת זאת במשפט אחד: "אני לא מעבירה את היום, הוא עובר״.
בעבר הייתה לה מטפלת, אך העקבות הקורונה היא כבר לא מגיעה: "אין לי עזרה והכל נופל עליי ועל בעלי שיהיה בריא״. מהבית היא ובעלה לא יצאו כבר מספר שבועות ושיעורי הציור שכה אהבה, גם כן לא מתקיימים בתקופה הזו. ״המיזם נהדר״, היא מתארת. ״כשלימדתי את איתן לבשל, הרגשתי פתאום שיש לי בשביל מה לקום בבוקר. הבישולים שלנו היו נהדרים: הכנו יחד שניצלים, קציצות, פסטות עם רוטב, לימדתי אותו איך מקלפים בצל בלי לבכות. הוא היה עושה את הכל, ואני הייתי מתקנת אותו. יצא מזה משהו נפלא״.
המיזם כאמור, החל בהתנדבות, אך כיום מציע עבור הילדים שיעורים שונים במחירים סימליים, שגם מספקים פרנסה לאותם המדריכים. עבור הפעילויות בגיל השלישי, המדריכים עושים זאת בהתנדבות. "המחירים עבור הילדים מאוד נגישים ומסתכמים ב-40 שקלים לשעה״.
עברית עד הבית
יתרון נוסף של פלטפורמה בשלט רחוק, כפי שכולנו כבר למדנו להכיר מקרוב, הוא שמיזם נהדר כזה, יכול להגיע עד אלינו באמריקה. המיזם מיועד לאנשים בכל העולם: "המיזם יכול לסייע למשל בחיבור בין ישראלים לקהילה היהודית בארה"ב״, טוען הופמן. ״המיזם מיועד לאלה שרוצים לחזק הן את האנגלית שלהם והן את העברית שלהם; למשל משפחה יהודית-ישראלית הנמצאת בניו יורק ורוצה שילדיה יקבלו תוכן איכותי בעברית עם אנשים מהארץ, או ילד ישראלי שרוצה לשפר את האנגלית שלו, יכול לעבור שיעור יחד עם ילדים בני גילו שמתגוררים בארה"ב. אני למשל״, הוא מוסיף, ״מעביר שיעורי קרב מגע באנגלית. ש לנו בצוות אפילו שחקן מאוד מוכר של סדרות ילדים ונוער בארץ, זאק פקיאל. הוא ישראלי צרפתי ומלמד בצרפתית. יש לנו אפילו מדריכים שמלמדים פורטוגזית״, הוא שמח לספר.
אורן שדיאן, נער בן 18, שעלה לישראל מארה"ב, מספר שהקשר עם היוזמה סייע לו בהכנתו לקראת הגיוס לצה"ל: "ההורים שלי ישראלים, אבל אני גדלתי בניו יורק. הגעתי לארץ יחד עם המשפחה במרץ והחלטנו לעשות עליה כדי שאוכל להתגייס. למיזם הזה הגעתי דרך הפייסבוק. ראיתי שאיתן מדריך קרב מגע ומעביר שיעורים בזום. איתן סייע לי רבות בכל תהליך ההכנה לקראת הגיוס״, הוא מספר. ״מהכנות פיזיות של קרב מגע ועד להכנה מנטלית; מלהבין מה זאת המסגרת הצבאית, ועד לתזונה, רושם ראשוני, חשיבה יצירתית ותכנון זמן. אנחנו מדברים בתדירות שבועית וממש עושים אימונים ביחד״, הכל כמובן, אונליין. ״קרב מגע, כח, אינטרוולים, אירובי. אני רוצה להגיע ליחידה מובחרת ואיתן סייע לי לשפר את הכושר פלאים. הכרתי כך אנשים מדהימים שמחפשים בזמן שהוא קשה לעשות טוב. גם היחס שלהם חם ומרגיש חברי ממש״.
איתן מסכם: "בתקופה כזו מאתגרת, בה מורגש הפילוג בכל מקום בארץ, המטרה של המיזם היא להקל על אנשים וגם לאחד״. המיזם מתכנן להתרחב בפעילותו גם למחנות הקיץ של הקהילה היהודית בארצות הברית. המיזם הוקם ע"י איתן הופמן בשיתוף עם אחיו החורג איתי כהן, ועם בת זוגו, נעם מילשטיין.
המיזם מיועד לילדים בגילאים 8 עד 14 במחיר סמלי של 40 שקלים להשתתפות בשיעור, ולבני הגיל השלישי בחינם.
את רשימת השיעורים ניתן למצוא באתר- SkillzTeam.com.