שתף קטע נבחר
 

דיפלומטיה מזווית אחרת

בשבוע שעבר התקיים האירוע השלישי והאחרון בסדרת הקונסוליה הישראלית בשיתוף הועד היהודי האמריקאי (AJC ) במערב התיכון בנושא " דילמות ואתגריים מוסריים ומשפטיים העומדים בפני ישראל בלוחמה אסימטרית", בניצוחו של דניאל אשהיים, קונסול לדיפלומטיה ציבורית. כמאה משפטנים בכירים, ראשי ארגונים ומנכ"לי פדרציות השתתפו באירוע בהנחיית אביטל ליבוביץ, מנכל"ית הועד היהודי-אמריקני (AJC) בישראל בנושא ה"סיקור המוטה של התקשורת הבינלאומית בכל הנוגע לאתגריה המוסריים של ישראלית במאבקה בטרור". "ישראל היא מדינה שתמיד סוקרה בהרחבה בתקשורת הבינלאומית", פתח אשהיים את הדיון. "ישראל מרתקת את המדיה ברחבי העולם. לצד הסיקור האובייקטיבי, לעתים קרובות מדי, גופי תקשורת מסקרים את הנעשה בישראל באופן מוטה ובלתי מאוזן. ראינו זאת בעבר ולצערנו אנו חוזים בזאת גם בהווה".

 

"אם בעבר התקשורת הועברה באמצעות יוני דואר, היום מהירות, מכתיבה את הפרסום ברשתות החברתיות טוויטר ואינסטגרם". פתחה את דבריה אביטל ליבוביץ'. "התקשורת אינה בודקת את אמיתות העובדות, כידוע תמונה מרשימה שווה אלף מילים". ליבוביץ' הראתה למשל תמונה קורעת לב של נער ערבי פצוע קשה ובערבית נכתב "סבל ילדי עזה מעריצות ישראל". בפועל, מדובר בנער סורי שנפגע מהמלחמה ארוכת השנים בארצו. במלחמת לבנון השנייה ב-2006 ציינה ליבוביץ' את הביום התיאטרלי של התמונות בגבול הצפוני שכתבים בוחרים להציג. בלבנון, חיזבאללה קנה בובות חדשות והציב אותם בבניינים הרוסים שתחתם הוסתרו חומרי נפץ להעצים את ההיסטריה במותם ללא עת של ילדות שרק בובותיהן שרדו את התופת. המראה השקרי הפך לוויראלי ושבר לבבות.

 

גכעכגגכ ()
אביטל ליבוביץ, מנכל"ית הועד היהודי-אמריקני (AJC) בישראל

 

במבצע האחרון בעזה, החליטו מנהיגי החמס לערוך את התדרוך היומי של מסיבת העיתונאים מחוץ לחדר המיון של בית חולים שיפה לאור מספררם הרב של האמבולנסים הנכנסים ויוצאים כל הזמן בלא יכולת אבחנה מי הגיע בשל סיבה בריאותית ומי נפצע מחיילי צה"ל". "במסגרת תפקידי הצבאי התמודדתי עם ביקורת בלתי אובייקטיבית בתקשורת וברשתות החברתיות", ספרה ליבוביץ'. "בדרך כלל, התקשרתי למערכת, הסבתי לתשומת לבם את התמונה המבוימת שלרוב שהוסרה מיד והבעיה נפתרה. גם כיום בתפקידי העכשווי המידע השגוי ממשיך להתפרסם. כלי התקשורת אינם לוקחים אחריות ומספקים את המידע על פי האג'נדה שלהם הנשענת על קמפיין אותו מובילים ארגוני זכויות אדם הממצבים את הפלשתינאים כדוד ואת ישראל כגוליית. לדוגמא: בראיון CNN לאחרונה הכתבת כריסטיאן אמנפור ראיינה את גדעון סער בנושא הקורונה. שאלותיה לא נסובו על הצלחת ישראל בחיסון אוכלוסייתה בזמן קצר. אמנפור שאלה בכל זמן הריאיון שאלות ביקורתיות לגבי אי חיסון הפלשתינאים ברשות ולא אפשרה לסער לסטות מהנושא ולהציג את העובדות הנכונות שישראל סיפקה חיסונים לרשות.

 

לדבריה, בעבר הלא רחוק הציגה אמנפור תוכנית בשם "הישראלים" בו מתנחל על הגבעות וניצול שואה המתכחש ליהדותו ייצגו את ישראל. נכון שישנם אנשים כאלו בישראל אך האם הם מייצגים את כולנו? אביטל ליבוביץ' הינה אישה מרשימה ואיכותית מעין כמוה. " 22 שנות שירותי הצבאי היו מרתקות ביותר" ספרה לי ליבוביץ, מנכ"לית השלוחה הישראלית של ארגון הוועד היהודי האמריקאי (AJC ). "במסגרת תפקידיי בקשרי החוץ ובדוברות צה"ל הצגתי לארגונים, אנשי ממשל, כלי תקשורת בינלאומיים, גופי או"ם את פעילות צה"ל בשגרה ובחירום. בתפקידי האחרון יצרתי פלטפורמה דיגיטלית של צה"ל ברשת החברתית בשש שפות: עברית, ערבית, אנגלית, ספרדית, צרפתית ורוסית. לפני שש שנים, במאי 2014 קבלה הצעה למנכ"ל את הועד האמריקאי היהודי (AJC) בירושלים. חזון הארגון ומטרותיו להוות קול גלובלי לקהילות היהודיות ברחבי העולם במגוון נושאים החל במיגור אנטישמיות וצמצום פשעי שנאה, תמיכה עזה בישראל קסמו לה. היא החליטה לעבוד במקום בו תוכל להשקיע את כל מאמציה לטובת מדינת ישראל בהעברת מסרים של שלום פנים אל פנים. הוועד היהודי האמריקאי בהובלת ליבוביץ' פועל באמצעות דיפלומטיה קלסית. "אנו מקיימים פגישות עם אנשי ממשל מכל העולם לקידום נושאים בעייתיים. למשל, בנושאי אנטישמיות נקיים פגישות עם גורמים האחראים על חוק וסדר במדינות בהם מקרי השנאה עולים וגואים ונגבה אותם בדו"חות סטטיסטיים. נציע תוכנית למיגור האנטישמיות- חקיקה שתכלול את הגדרת האנטישמיות וכן תקצה משאבים לעקירתה.

 

בעזרת חקיקה זו ניתן יהיה לראות שיפור בנושאי ההרתעה ובתחושת הבטחון האישי של הקהילות היהודיות בתפוצות. פעולה נוספת של הארגון הינה הבאת עשרים וחמש משלחות של מקבלי החלטות ואנשי ממשל מחמשת יבשות העולם בשנה. המשלחות יכולות להתרשם ממראה עיניהם ולא מדיווחי התקשורת ולקבל תמונה מאוזנת ואמיתית. במסגרת ביקוריהם יבקרו בישראל וברשות הפלשתינאית. צוות מתכנן לכל קבוצה סמינר לימודי על פי תחומי התעניינותם כשהמטרה המרכזית היא יצירת שיתופי פעולה בין ראשי ערים וראשי אוניברסיטאות. בעת הקורונה פנתה ליבוביץ' למנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית עו"ד אורלי עדס שערכה תדרוך לנציגי מדינות הממשל האמריקאי. ליבוביץ' רואה בתנועת החרמות וחדשות ה"פייק" אתגר לקהילות היהודיות.

 

צר לה מאד על הפער בין יהודי ארה"ב ליהודי ישראל בנוגע למושג הפרדת דת ומדינה. "זה לא הוגן לשפוט את ישראל רק על פי סוגיית הסכסוך הפלשתינאי. היא מודאגת מניתוק הדור הצעיר מישראל. על פי סקרים 50% מיהודי ארה"ב מעולם לא בקרו בישראל. לפני שנתיים נאמה בכנס בוושינגטון בנושא התקשורת. בשלב מסוים התפרצו מפגינים פרו פלשתינאים והניפו כרזות "עזה חופשית" וחילקו לקהל שלטים בהם הציגו אותה כ"רוצחת". "המפגינים הוצאו מהאולם והמשכתי בהרצאתי. אולם כשנשארתי לאחר התוכנית ושוחחתי עם הצעירים היהודים גיליתי אוכלוסייה ביקורתית הקוראת סיסמאות ואינה קשורה לישראל כמובן מאליו". ארגון הועד היהודי האמריקאי הביע ביקורת פומבית לצו שהוצא בממשל טרמפ לאיסור מהגרים משבע מדינות מוסלמיות כמדינות טרור. ליבוביץ' צופה שעם הממשל החדש בארה"ב ייווצרו שתי נקודות חיכוך. נקודה אחת עוסקת בסכסוך הפלשתינאי. הפרדיגמה ארוכת השנים שהפלשתינאים מהווים מעין מכשול לקידום יחסים בין ישראל לעולם הערבי התרסקה לרסיסים ומחייבת כללי משחק חדשים ומקווה שהממשל החדש. נקודה שניה עוסקת בהסכם הגרעין שלדעתה היה בעייתי ומחורר כגבינת שוויצרית. דרוש הסכם משופר יותר הכולל אכיפה.

 

היא מצפה לדיאלוג טוב ומקווה שלא יהיו חילוקי דעות שלא ניתן יהיה לגשר עליהם. האירוע היה מרתק ומעניין, האירוע הזה, בנוסף לשני אירועים הקודמים של הקונסוליה עסק בסוגיות מורכבות של מוסר, אתיקה והדילמות שישראל נאלצת להתמודד עמן בלוחמה א-סטרית. הקהל המגוון שאל שאלות מרתקות. אשהיים מבטיח שנמשיך לעסוק בנושאים אלו בעתיד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אביטל ליבוביץ, מנכל"ית הועד היהודי-אמריקני (AJC) בישראל
מומלצים