שתף קטע נבחר

 

ואף על פי כן?

מדוע הנשיא בוש מוטרד פתאום מהמחקר המדעי בתאי הגזע העובריים, בעוד שסוגיות אחרות, דחופות ובוערות יותר, נמצאות על סדר יומה של ארצות-הברית? לא מדובר בשאלה של מוסר או אתיקה, אלא דווקא באינטרסים פוליטיים, אידיאולוגיים ודתיים שאסור שיעמדו בדרכו של המדע

הנשיא ג'ורג' בוש מודאג, מאוד מודאג, עד כדי כך שהוא שוקל להשתמש, בפעם הראשונה, בזכות הווטו שלו על הסנאט האמריקני שנוטה לאשר תוכנית להגבלת המשאבים למחקר תאי הגזע העובריים בארצות-הברית. מדוע דווקא הנושא הזה מטריד את הנשיא, בעוד שסוגיות אחרות, דחופות ובוערות יותר, נמצאות על סדר יומה של האומה האמריקנית? מה גורם לבוש להטיל את מלא כובד משקלו ולהתערב בצורה חד-משמעית ונחרצת כל כך בתחום שהוא אינו מכיר ואינו מבין?

 

התשובה איננה קשורה כהוא זה למדע. אלפי ביולוגים, רופאים ומהנדסים העוסקים במחקר בתאי גזע עובריים יום-יום ומתמחים בנושא, מסכימים ביניהם כי יש לפקח על המחקר - אבל אסור להגבילו בצורה גורפת כל כך. אבל הנשיא בוש, המחזיק בידיו סמכויות עצומות בכל הקשור למדיניות המחקר והמדע של ארצות-הברית ויתר מדינות העולם ההולכות בעקבותיה, בטוח שהוא יודע משהו שאותם חוקרים אינם יודעים.

 

הטענה העיקרית שמשמיעים דוברים בבית הלבן נגד המחקר בתאי הגזע העובריים נוגעת לשאלת השימוש שנעשה בעוברים אנושיים חיים, שיכולים להפוך, בתיאוריה, ליצור אנושי חי ונושם. אתמול (ג') פרסמו אנשי הנשיא הצהרה לפיה הממשל מתנגד בתוקף למה שהם מכנים "שימוש בכספי המיסים שמשלם הציבור האמריקני, כדי לתמוך ולעודד הרס של חיי אדם בשם המחקר המדעי".

 

החוקרים דווקא מעוניינים בפיקוח

 

בפועל, מדובר בקבוצת תאים משוללת יכולת קיום עצמאית מחוץ למעבדה, תאים שממילא היו מושלכים להשמדה אלמלא היו משמשים למחקר המדעי והרפואי. ה"שאלות האתיות" הקשות שממשל בוש מעלה כל הזמן, לא נוגעות למדע ואפילו לא לאתיקה. הן מתחילות, ונגמרות, בשאלות של אמונה דתית ותפיסות מיושנות שלא צריכות היו כלל לעלות על הפרק במאה ה-21.

 

אף אחד מהחוקרים מעולם לא העלה על דעתו לדרוש להפסיק את הפיקוח על המחקר בתאי גזע עובריים. נהפוך הוא - האינטרס הברור של מכוני המחקר הוא לזכות באישורים הדרושים לביצוע המחקרים, כדי לנתץ את התדמית כאילו ומדובר במדענים מטורפים היוצרים יצורי כלאיים מאיימים דוגמת פרנקשטיין ושאר הזיות פרנואידיות.

 

האמת היא, שבוש מוטרד מהבעיה בעיקר משום שהזרמים התומכים בו - שמרנים ואנשי דת - מוטרדים ממנה. אלו המשלשלים לכספי המפלגה הרפובליקנית סכומי כסף לא מבוטלים מצליחים להשפיע על המחקר המדעי בעולם כולו. מחקר תאי הגזע מטריד אותם משום שהוא מתחיל במרכזים רפואיים, בהם מתקיימות הפלות מלאכותיות על-ידי נשים שנכנסו להריון ואינן מעוניינות לשמור את העובר. בוש וחבר מרעיו, המתנגדים בתוקף לאותן הפלות ומרגישים חופש מוחלט לשלוח ידם אל רחמן של הנשים האמריקניות, קושרים את המחקר הרפואי והמדעי בקשר אמיץ, אם כי וירטואלי בלבד, לנושא ההפלות.

 

בוש מעולם לא היסס כשבחר להשתמש בכספי המיסים לפעולות שספק אם משלם המיסים האמריקני היה מאשר, כדי להוציא אל הפועל אידיאולוגיות ותפיסות שנויות במחלוקת. מחקר תאי הגזע העובריים מתוקצב בסכום זעום, שמהווה חלקיק קטן בתקציב שנדרש להשארת הכוחות האמריקנים ב"איזורי סכסוך" בעולם ולשימון מכונת המלחמה האמריקנית ש"נלחמת בטרור" ועל הדרך גם משתלטת באופן שיטתי על מדינות שונות, המחזיקות אוצרות טבע ומשאבים שונים, כמו נפט, למשל.

 

מחקר תאי הגזע העובריים יכול להוות, עם התמיכה המתאימה מצד הרשויות והציבור גם יחד, את אחת מזירותיה החשובות של הרפואה המודרנית. מעט מאוד ידוע לנו על אותם תאים מופלאים, המסוגלים להפוך לכל סוג של תא, רקמה ואולי גם איבר. החוקרים מקווים כי ניתן יהיה לרפא באמצעותם מחלות חשוכות מרפא כיום, לפתח איברים הדרושים להשתלה ולתת תקווה חדשה לזוגות חשוכי מרפא.

 

גליליאו לא לבד

 

כמעט כל תחומי המחקר נתקלו בשלב זה או אחר בהתנגדות מצד אנשי הדת שהוטרדו פתאום מהאיום החדש שצץ בפניהם: הם התעקשו לטעון שכדור-הארץ הוא מרכז העולם והשמש מקיפה אותו, שהאבולוציה היא פרי מוחו הקודח של דארווין ושהעולם נברא בשישה ימים, שכל החוקרים והרופאים הם לא יותר מאשר כופרים שדינם למות בייסורים ועכשיו "זוכה" מחקר תאי-הגזע ההולך וצובר תאוצה למתקפה חסרת תקדים, שמגובה באינטרסים כלכליים ופוליטיים גם יחד.

 

ההתערבות הדתית ההולכת וגוברת במחקר המדעי, באצטלה של "מוסר" ו"צדק", היא מגמה כלל-עולמית מסוכנת שעל האנושות לדחות בשאט נפש. חששם של אנשי הדת ברור ומובן: ככל שהמדע יתפוס חלק נכבד יותר בתרבות האנושית, כך יידחקו הצידה האפילה ואי-הוודאות, המסייעות לעליית כוחן של האמונות הדתיות. מעטים הדוברים הדתיים המבינים כי אין שום קשר בין דת לבין מדע, וכך צריך להיות. רובם עסוקים בניהול מלחמות חורמה, ולמרבה הצער בהצלחה מרובה, בניסיון להבין את העולם בו אנו חיים, ולעשות בידע הזה שימוש מושכל כדי להציל חיים ולרפא מחלות.

 

המאבק של הממסד המדעי והמחקרי בנשיא בוש הוא מאבק גדול יותר, של נאורות והשכלה, בניסיון לשמר את הכוח ההגמוני של הדת ולשפר את אחיזתה בכל תחומי החיים. את המחיר משלמים לא רק אזרחי ארצות-הברית, אלא כל בני האדם. אבל בוש לא מתעניין בהצלת חיים, בידע עצום שנצבר ובסיכוי העצום שמבטיחים תאי הגזע. הוא הרי עסוק מאוד בשאלות פילוסופיות של מוסר ואתיקה.

פורסם לראשונה 19/07/2006 00:30

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ג'ורג' בוש. התעניינות פתאומית בשאלות פילוסופיות
צילום: רויטרס
מומלצים