חדש: מעכשיו כל אחד יכול לייצר חשמל בבית
תקנות חדשות של רשות החשמל שנכנסו לתוקף מאפשרות למי שיתקין מערכת אנרגיה סולארית פרטית למכור את עודפי החשמל שהוא מייצר לחברת החשמל בתעריף מיוחד
רשות החשמל אישרה היום (ג') תקנות חדשות במסגרתן יוכלו כל תושבי ישראל למכור חשמל "ירוק" לחברת החשמל בתעריפים מועדפים.
התקנות החדשות נועדו לעודד התקנת מערכות סולאריות ביתיות. עם כניסתן לתוקף יוכל כל אזרח להתקין על גג ביתו פאנלים סולאריים - תאים פוטו-וולטאים - שמייצרים חשמל מאנרגיה השמש. כל מי שיתקין מערכת שכזו יוכל להשתמש בחשמל שהוא מייצר, עד 50 קילוואט, ולמכור את העודפים לחברת החשמל בתעריף מיוחד - 2.10 שקלים עבור כל קילווואט שעה (לעומת כחצי שקל שאנו משלמים לחברת החשמל עבור כל קוט"ש שאנו צורכים). בעזרת התימחור הזה יוכל מי שהשקיע ורכש מערכת סולארית ביתית להחזיר את ההשקעה תוך כ-7 עד 10 שנים.
עוד בנושא:
- התוכנית: תחנה סולארית כל שנה עד 2020
- יש חדש תחת השמש
- דריג'את: בחוץ טאבון וכבשים; על הגג פאנלים סולאריים
- מסביב לעולם, החשמל זורם ברחובות
ככה זה נראה בארה"ב
עם יישום התקנות החדשות מצטרפת ישראל למדינות אחרות בעולם שמאפשרות ייצור חשמל ביתי. בגרמניה, יפן, איטליה, ספרד וארה"ב מעודדת הממשלה את הצרכנים הביתיים לייצר את החשמל שלהם באופן פרטי באמצעים לא מזהמים כמו פאנלים סולאריים או טורבינות רוח, ולמכור את העודפים לחברת החשמל המקומית, תוך שימוש בתעריפים מתמרצים. בכך מעודדות הממשלות גם ייצור חשמל נקי ולא מזהם, וגם חיסכון בחשמל ברמה הביתית.
ככה זה נראה בבריטניה
לא רק צרכנים פרטיים ינצלו את השמש לייצור חשמל. לאחרונה הודיע שר התשתיות בנימין בן-אליעזר על תוכנית מקיפה להרחבת השימוש באנרגיה סולארית במסגרתה תקים ישראל 10 תחנות כוח סולאריות - אחת בכל שנה עד 2020.
יעדים שאפתניים
נכון להיום רק כ-2 אחוזים ממשק החשמל בישראל מקורו באנרגיה מתחדשת. משרד התשתיות הציב בעבר יעד לפיו תפיק ישראל 5 אחוזים של חשמל ממקורות מתחדשים - אך לא עמד בו. בהמשך הודיע השר על יעד של 10 אחוז ניצול של אנרגיות מתחדשות עד 2020. על פי התוכנית החדשה רוצה פואד להרחיב ל-20 אחוז את שיעור ניצול האנרגיות המתחדשות במשק החשמל הישראלי.
ככה זה נראה בכפר דריג'את בנגב (צילום: שרון ברוורמן)
במסגרת התוכנית כבר פורסמו מכרזים להקמת שתי תחנות כוח סולאריות באשלים שבנגב - האחת בטכנולוגיה תרמו-סולארית בהספק של 250 מגהוואט והשניה בטכנולוגיה פוטו-וולטאית בהספק של 30 מגהוואט. בנוסף מתכנן המשרד להקים תחנת כוח סולארית גם בחבל אילות, בהספק של 250 מגהוואט.
אך מהפכת החשמל הביתית לא תסתיים באנרגיית השמש. לאחרונה הודיע בן-אליעזר כי בעזרת המנגנון המאפשר ייצור ביתי של חשמל ומכירתו לספק הארצי, יאפשר לצרכנים פרטיים להקים לעצמם טורבינות רוח, ולמכור את החשמל שהם מייצרים לחברת החשמל. בנוסף מתכוון משרד התשתיות להקים תחנת כוח מאנרגיית רוח שתספק 300 מגה-וואט עד לשנת 2011.