שתף קטע נבחר
 

מתקרבים לאפס: הריבית ירדה ב-0.25%

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הוריד את הריבית ל-0.75%. גם הפעם נעשה הצעד בשל נתונים על התכווצות המשק, פיטורים, ירידת המחירים ותחזיות למיתון ב-2009. עם זאת, אנליסטים רבים מפקפקים ביעילות הורדות הריבית ברמות הנוכחיות

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הוריד הערב (יום ב') את הריבית ב-0.25% ל-0.75%, רמת שפל חדשה. רוב האנליסטים העריכו שהריבית תופחת  ב-0.5%, אם כי חלקם נתנו סבירות משמעותית להורדה של 0.25% בלבד. גם הפעם נעשה הצעד על רקע המשבר הכלכלי הגלובלי והמקומי, ובצל נתונים על התכווצות המשק ברבעון הרביעי אשתקד.

 

הפיטורים במשק, נתוני הצמיחה השליליים, ירידת הביקושים והמחירים, והתחזיות לכך שב-2009 תתכווץ הכלכלה ב-0.2%, הכריעו את הכף בעד הורדה נוספת בריבית. ההחלטה על הקיצוץ התקבלה למרות שרבים מהאנליסטים מפקפקים ביעילות המשך הקיצוצים ברמת הריבית הנוכחית, ומעריכים שמדובר ברצונו של הנגיד לאותת לשווקים כי הוא מטפל במשבר.


הריבית במשק בשנה האחרונה 

 

גם בבנק ישראל התעוררו ספקות לגבי האפקטיביות של קיצוץ נוסף בריבית בתנאים הנוכחיים. טרם ההחלטה הנוכחית על ההפחתה נערכה בחינה תיאורטית של השפעת קיצוצים נוספים.

 

לקראת רכישת אג"ח קונצרני?

בד בבד, נערכים בבנק ישראל לשימוש בכלים אחרים. ביום שלישי האחרון הוציא הבנק המרכזי לפועל תוכנית לרכישת אג"ח ממשלתי (לטווח ארוך), בניסיון להוריד את הריבית ארוכת הטווח. כלי נוסף לעידוד מתן האשראי במשק, שהוזכר בעבר על ידי בנק ישראל, הוא רכישת אג"ח קונצרני.

 

המנכ"ל המשותף בקבוצת היזמות הפיננסית אקספרט פיננסים, רמי אורדן, אמר כי הוא "מאמין שיש לנגיד עוד דרכי התמודדות עם מחנק האשראי מלבד כלי הריבית. עד כה הוא הצליח להפתיע את השווקים - וזה טוב וחשוב". אורדן הוסיף כי "אין משמעות כלכלית של ממש לקיצוצים נוספים בריבית. מדובר יותר בעניין של סנטימנט ומורל".

 

החלטת הריבית הנוכחית באה לאחר שני קיצוצי ריבית עוקבים של 0.75% כל אחד. מאז אוקטובר אשתקד קיצץ הנגיד את הריבית במשק ב-3.5% לרמתה הנמוכה אי פעם, ואף רמז כי הורדת הריבית לרמה של 0% היא אפשרית. בארה"ב עומדת הריבית כיום על טווח של 0%-0.25%.

 

תגובות להחלטה

נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, מסר בתגובה להחלטת הנגיד כי, "הפחתת הריבית היא צעד שמיצה את עצמו. הוא גם מהווה פגיעה באלה שיש להם חסכונות והמחזיקים את כספיהם בפיקדונות בבנקים" עוד הוסיף לין כי "המאבק האמיתי הוא על הרחבת היצע האשראי במשק, על ידי העמדת מקורות מימון מבנק ישראל גם לגופי מימון חוץ בנקאיים, כפי שמקבלת המערכת הבנקאית".

  

יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, אורי יהודאי, אמר אף הוא כי "כלי הריבית מתקרב למיצוי בישראל כמו בכל העולם". יהודאי קרא לממשלה החדשה (שתקום) ביחד עם בנק ישראל לפעול על מנת  "להגדיל את היצע האשראי למגזר העסקי, תוך הנעה מחדש של שוק האשראי החוץ בנקאי והפחתת הלחץ על המערכת הבנקאית".  

 

ההערכות טרם ההחלטה

במיטב בית השקעות העריכו שהריבית לחודש מרס תופחת ב-0.5%. עוד העריכו במיטב כי בהחלטה הבאה עשוי הנגיד להפחית את הריבית ב-0.25% בלבד, ובכך, "ככל הנראה, תסתיים תקופת ההקלה המוניטרית ה"סטנדרטית" (הורדת הריבית, ג.ק.) לתקופה ארוכה מאוד". גם בחברת המסחר המקוון פינוטק ובבנק UBS העריכו שהנגיד יפחית את הריבית ב-0.5%, לנוכח הגידול באבטלה וההאטה בצמיחת המשק.

 

 

טרם להחלטה העריך המנכ"ל המשותף באקסיומה, יאיר אלק, שהנגיד יקצץ את הריבית ב-0.5%, אם כי "יטב אם יוריד ב-0.25% בלבד - על מנת לתמוך בדולר ולסייע לענף הייצוא". לדברי אלק, אין השפעה של ממש להורדות, "משום שממילא הבנקים אינם מגלגלים את הריבית בתקופה האחרונה ללווים".

 

בגאון בית השקעות ציינו שרוב ההערכות הן כי פישר יוריד את הריבית ב-0.5%. עם זאת, מעריכים בגאון כי פישר יוריד את הריבית ב-0.25%, או שיותירה ללא שינוי על רמה של 1%. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצליח להפתיע. נגיד בנק ישראל
צילום: רויטרס
החל לרכוש אג"ח ממשלתי ארוך טווח
מומלצים