הליצן שהביך את אחמדי-נג'אד: "הוועידה - קרקס"
שלושה סטודנטים יהודים-צרפתים התחפשו לליצנים וצעקו לעבר נשיא איראן שנאם בז'נבה. "רצינו להראות שהכל בדיחה", סיפר אחד מהם ל-ynet. גם ישראלים שהיו באולם הצואו בכוח אחרי צעקות: "הקהל מחא כפיים"
ליצן מול הגזען: לפני שנאומו של נשיא איראן בוועידת האו"ם נגד גזענות בז'נבה ננטש על-ידי נציגי 23 מדינות, היו שלושה צעירים יהודים-צרפתים שהציגו לראווה מחאה עממית, צבעונית ומשעשעת יותר. אחד מהם סיפר ל-ynet לאחר ההופעה: "רצינו להראות שזו בדיחה גדולה, כמו נשף מסיכות".
אתמול, בארוחת צהריים, החליטו רפאל חדד, ג'ונתן חיון וג'רמי כהן, שלושה סטודנטים מאגודת הסטודנטים היהודים בצרפת (uesj), שלא לעמוד מנגד בעת נאומו של הנשיא האיראני האנטי-ישראלי. הרעיון שגיבשו: להתחפש לליצנים ולהפריע לנאום.
"רפאל התמקם במרכז האולם ואני וג'ונתן עמדנו על המרפסות", סיפר כהן, נשיא אגודת הסטודנטים היהודים באוניברסיטת סורבון.
"חיכינו להזדמנות, התחפושת הייתה עלינו - שלפנו את הפאה מהכיס וקראנו לו גזען.
"רצינו לעשות משהו משמעותי וניצלנו את הנאום של אחמדי-נג'אד. התחפשנו לליצנים כי רצינו להראות שהנאום הזה והוועידה כולה הם קרקס. שמחנו מאוד שרבים עזבו את המקום לאחר מכן", סיכם הצעיר היהודי, שפונה במהירות על ידי אנשי הביטחון.
רפאל חדד. השלושה שוחררו אחרי זמן קצר (צילום: רויטרס)
שלושת הסטודנטים הצליחו להיכנס לאולם הוועידה מאחר שהיו רשומים כמשתתפים מטעם ארגונים לא ממשלתיים. לאחר זמן קצר שיחררו אותם אנשי האבטחה של האו"ם.
כמעט עימות ישראלי-איראני
למרות החרם - גם ישראלים היו באולם, והשמיעו את קולם. יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, בועז טופורובסקי, ושתי סטודנטיות נוספות הצליחו להיכנס, וכאשר נשיא איראן החל לתקוף את "המשטר הציוני הגזעני" - צעקו מהיציע קריאות "גזען", עד שהוצאו.
טופורובסקי סיפר ל-ynet על המחאה הקולנית: "בהתחלה לא נתנו לנו להיכנס, אך הצלחנו להסתנן פנימה ליציע, חשבנו תחילה להניף דגל ישראל, אולם החלטנו שעדיף שישראל לא תהיה ב'פרונט' ולכן הסתפקנו בקריאות".
והיה גם קשר עין. "הוא הפסיק את נאומו והסתכל עלינו, המשכנו לצעוק וכל הקהל מחא לנו כפיים. כשהוציאו אותנו מהאולם המשכנו בקריאות לכיוונו,
ואחר-כך הוציאו אותנו מהבניין ולקחו לנו גם את האישור להיכנס לאו"ם", הוסיף טופורובסקי.
יו"ר הנהלת ויצ"ו העולמית, הלנה גלזנר, באה אף היא למחות בוועידה - וראתה את נאום אחמדי-נג'אד בווידאו, מאולם סמוך. "גם שם התעוררה מהומה כי נאלצנו לראות הכל בלי תרגום ולא יכולנו להגיב על הדברים שלו, סיפרה ל-ynet. "כמחאה, נכנסנו גם אנחנו לאולם המרכזי וברגע שהמדינות האירופאיות קמו בהפגנתיות קמנו גם אנחנו, כדי ליצור אפקט מחאה. עמדנו ליד דלת המליאה וצעקנו נגדו בקול רם, עד שהוציאו אותנו".