שתף קטע נבחר

לא ניתנים למדידה

יצאנו לבדוק 26 חנויות בגדים של רשתות גדולות: נחשו בכמה מצאנו תאי הלבשה נגישים לכיסאות גלגלים ולעגלות תינוק

כולם רוכשים בגדים. גם נכים, קשישים, אימהות עם תינוקות בעגלה. נשמע טריוויאלי, לא? בדיקה בשיתוף עמותת נגישות ישראל ב-26 חנויות בגדים ברחבי הארץ מעלה כי קשה עד בלתי אפשרי למצוא תאי הלבשה נגישים לכלל האוכלוסייה.

 

אנשי העמותה יצאו לחנויות וחיפשו תאי מדידה נגישים. הם הצליחו למצוא תאים כאלה רק בשתי חנויות, שתיהן של רשת אקזיט (בקניון איילון ברמת-גן ובקניון רמת-אביב). גם כאן אין אמנם מושב מתאים ומעקה לקימה וישיבה - אבל לפחות חשבו כאן על אימהות שרוצות להיכנס לתא המדידה יחד עם תינוק בעגלה, ובעקיפין איפשרו נגישות גם לאנשים עם כיסאות גלגלים ומוגבלויות אחרות.

 

נכון, עדיין לא מדובר בדרישה חוקית. דרישה כזו תיכנס לתוקף ברגע שיעברו בכנסת תקנות נגישות השירות, המהוות פרק בפני עצמו בחוק השוויון לאנשים בעלי מוגבלות, שעבר בכנסת בשנת 2005. עם זאת, תקן דווקא יש. ת"י 1918 של מכון התקנים מגדיר מהו תא הלבשה נגיש. לפי התקן, בכל חנות חייב להיות לפחות תא מדידה אחד המתאים להחלפת בגדים לכלל האוכלוסייה. התא צריך להיות גדול מספיק כדי לאפשר סיבוב לאנשים המתנייעים בכיסא גלגלים (כלומר שטח רצפה חופשי ללא מכשולים) וכן חייב להיות בו מושב עם משענות יד או מעקות, כדי שניתן יהיה לשבת ולקום בעת המדידה. התקן מפרט במדויק את גודל ואורך המושב ומשענות היד.

 

לא מדובר בהשקעה גדולה. להפך. בעמותת נגישות ישראל לקידום עצמאות הנכים בישראל מסבירים כי ניתן בקלות להנגיש את תאי המדידה. איך? מכינים תא גדול בהתאם לדרישת התקן, וחוצים אותו בווילון או במחיצה כך שמתקבלים שני תאים רגילים. במקרה הצורך פותחים את המחיצה והנה יש תא מדידה תקני.

 

"הנקודה המהותית כאן אינה החובה החוקית אלא היבט השירות", אומר יובל וגנר, יו"ר עמותת נגישות ישראל. "נושא תאי הלבשה נגישים הינו מהותי מבחינה צרכנית ללקוחות המתקשים להתנייד. מצד החנויות מדובר בצעד שיכול להשפיע על היקף הקניות בחנויות, ומכאן גם על הרווח". וגנר ואנשיו מדגישים כי מדובר בעיקר בחוסר מודעות, שכן ניתן בקלות רבה, כאמור, להנגיש את תאי ההלבשה.

 

החנויות שבהן לא נמצא אפילו תא תקני נגיש אחד: המשביר לצרכן בקניון הקריון בקריית-ביאליק ובקניון רמת-אביב; פוקס במיני סנטר ראש-פינה ובקניון רמת-אביב, מרכז ביג בכרמיאל ובקניון איילון ברמת-גן; קסטרו בקניון רמת-אביב, בגן העיר ובקניון עזריאלי בתל-אביב ובקניון קריית-שמונה; תמנון בקריון קריית-ביאליק; H&O במרכז ביג כרמיאל ובאזור התעשייה קריית-שמונה; זארה בקניוני רמת-אביב ואיילון; קרייזי ליין במרכז ביג קריית-אתא ובקניון חולון; פקטורי 54 בנמל תל-אביב ובנתניה; ונדום בקניון רמת-אביב ובגן העיר; ריפליי בקניון רמת-אביב ובנמל תל-אביב.

 

ומה היו הבעיות? בקסטרו בקניון עזריאלי, לדוגמה, כל התאים קטנים ואינם מאפשרים תמרון לכיסאות גלגלים. אין מאחז יד ואין כיסא ישיבה למוגבלים המתקשים בהחלפת בגדים בעמידה. בפוקס בראש-פינה, למשל, התאים קטנטנים, יש אמנם כיסא אך הוא נמוך ואין לו מאחז יד, ולכן לא יכול לשמש מוגבלי הליכה.

 

"אנו פועלים לפי החוק"  

כל הרשתות אליהן פנינו לקבלת תגובה הדגישו את חשיבות הנושא בעיניהן, אך הדגישו כי יפעלו רק על פי החוק. חבל, שכן גם בלי שיני החוק ניתן לבוא לקראת כלל הציבור, ובהזדמנות זו גם להרוויח עוד לקוחות.

 

קסטרו: "אנו רואים חשיבות גבוהה בכל הקשור למתן מענה לצורכי לקוחותינו ופועלים רבות לשיפור הנושא. כמובן שבמידה שייקבעו תקנות חוק חדשות לנושא הנגישות נפעל כדי ליישם אותן".

 

פוקס: "הרשת מכבדת את כל לקוחותיה ועושה את המיטב על-מנת לתת את השירות הטוב ביותר. רוב חנויות הרשת מרווחות ומאפשרות תנועה נוחה ברחבי החנות לכל אדם, לרבות אנשים בכיסאות גלגלים. לקוחות שמרגישים לא בנוח למדוד בגדים בחנות יכולים להחליף או לקבל זיכוי על הפריטים לאחר מדידה בבית".

 

H&0: "אנו מודים לכם על הפניית תשומת הלב לנושא זה. אנו רואים חשיבות רבה בכל תחום השירות ללקוחות הקצה. נבחן את הנתונים לעומק ונבדוק את האפשרויות העומדות בפנינו ליישום ולשיפור מתמיד".

 

המשביר לצרכן: "הרשת מקפידה בליווי יועצים על מצב הנגישות בתאי ההלבשה לאנשים עם מוגבלות. במידה שנמצאה בעיה בסניפי הרשת, היא תיבדק ותיפתר עד תום".

 

זארה: "הרשת מקצה בכל אחת מחנויותיה ברחבי הארץ תא הלבשה מרווח המתאים במידותיו לדרישות עבור אנשים עם מוגבלות. כרגע אין הנחיה מפורשת לתוספות ידיות ו/או מעקה".

 

אינטר ג'ינס, בעלת הזיכיון של ריפליי: "החברה מתחייבת לבדוק את כלל חנויות הרשת ולפעול על-מנת שכל אדם באשר הוא יוכל להיכנס לחנויות, למדוד, לקנות וליהנות ממוצרינו".

 

פקטורי 54: "בסניף הרשת בקניון ארנה בהרצליה עוצבו תאים המותאמים גם לנכים על כיסא גלגלים. בקרוב נעביר את כל הרשת לפורמט דומה כדי לשרת נאמנה את כל האוכלוסייה".

 

ונדום: "בקהל לקוחותיה הקבועים של רשת חנויות ונדום ישנם גם נכים, המקבלים שירות מקצועי מהטובים בארץ. עד כה לא נתקלנו באף תלונה בנושא. במידה והנושא יעבור חקיקה, אנו נפעל על פי חוק".

 

מרשתות קרייזי ליין ותמנון לא התקבלו תגובות עד לסגירת הגיליון.

 

הכתבה התפרסמה היום במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
אפשר להנגיש תאי מדידה בקלות. חנות בגדים
צילום: ablestock
אין חוק ואין רגישות אבל יש תקן. נגישות
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים