התקשורת נדהמה מהנובל: "ברכה שקללה בצדה"
אחרי שמנהיגי העולם מיהרו לטלפן לנשיא ארצות הברית ולברך אותו על ההישג, התיישבו מיטב הפרשנים בעולם וכתבו את דעתם על הבחירה. ב"ניו-יורק טיימס" טענו כי הנובל לשלום מדגיש את הפער בין שאיפות אובמה להישגיו. באינדונזיה קיוו כי אובמה ימשיך לפעול לשלום, למרות המהמורות שבדרך
זכייה כנגד כל הציפיות - כותרות אחרונות ב-ynet:
- מומחים על זכיית אובמה: "מפתיע, מגוחך, פוליטי"
- ברכות בעולם: "הנובל - תמריץ לשלום במזה"ת"
- פרשנות: פרס הניחומים של אובמה
- אובמה לא קיבל הודעה: "לא נהוג להעיר נשיא"
ב"וושינגטון פוסט" נדהמו לנוכח הזכייה. הפרשן הפוליטי, דן בלץ, נימק את
הפליאה בכך שאת הפרס יקבל נשיא בשנת כהונתו הראשונה, ללא הישגים בינלאומיים. "התגובות הנרחבות לפרס, מהבעת סיפוק ועד ביטול בבוז, מדגישות את המחלוקות בנוגע למדיניות אובמה ומחדדות את ההתרשמות ממנהיגותו", כתב בלץ.
העיתון "ניו-יורק טיימס" כינה את ההודעה "ברכה שקללה בצדה", שמדגישה את הפער בין שאיפותיו והבטחותיו לבין הישגיו. לטענתם, הפרס מוכיח שאובמה עדיין נתפש כ"אנטי-בוש" בעוד שבפועל המדיניות שלו, בעיקר בתחום הביטחון הלאומי, עדיין לא השתנתה מימי הממשל הקודם.
התקשורת בהודו: תקווה לעולם כולו
העיתון השמרני "וול סטריט ג'ורנל" כינה את הזכייה "מביכה", אך ה"דיילי טלגרף" הלונדוני הגדיל לעשות ותיאר אותה כ"אחד הזעזועים הגדולים שוועדת הפרס שחררה מאז ומעולם". העיתון מזכיר שהבחירה הזאת פוליטית במיוחד, מאחר שרשימת המועמדים נסגרה רק 12 ימים לאחר שאובמה הושבע לנשיאות.
בהודו תפסו הכותרות על הזכייה את העמודים הראשיים בכל העיתונים הגדולים. "אובמה הוא עושה השלום של נובל", הכריז ה"טריביון" ההודי, בעוד ה"טיימס" קבע כי "הטירון אובמה קיבל פרס של חיים שלמים". עיתון אחר במדינה קבע כי "הפרס נותן תקווה לעולם כולו".
התקשורת ביפן טענה כי הפרס יגדיל את הציפיות מהממשל האמריקני, ובסין קבעה התקשורת הלא ממסדית כי הפרס הוא תמריץ לעתיד. באינדונזיה הגדיר העיתון הנפוץ במדינה את אובמה כ"אישיות יוצאת מהכלל". מאמר המערכת של ה"ג'קרטה גלוב" הביע תקווה כי "הפרס יעודד אותו להמשיך לפעול לשלום, לא משנה עד כמה קשה הדרך שלפניו".
מייקל מור: צא מאפגניסטן או החזר את הפרס
הבמאי האמריקני מייקל מור, שתקף בשעתו את הנשיא ג'ורג' בוש, פרסם מאמר דעה בעיתון האינטרנט "הפינגטון פוסט", שבו בירך את הנשיא אובמה, אך קרא לו לעמוד בהתחייבויותיו. "אתה יכול להקשיב לגנרלים ולהרחיב את המלחמה באפגניסטן או להכריז שהמלחמות של בוש תמו ולהחזיר את כל החיילים הביתה. עכשיו. זה מה שאיש שלום אמיתי היה עושה", כתב מור.
"אין דבר פסול בניסיון שלך לעשות את מה שקודמך נכשל בו,
לתפוס את האדם שאחראי לרצח ההמוני של כ-3,000 בני אדם ב-11 בספטמבר, אך אינך יכול לעשות זאת עם טנקים וחיילים", טען מור שביים סרט ביקורתי על פעולות הממשל הקודם בעקבות פיגועי הטרור. "אתה רודף אחרי פושע, לא צבא. אינך יכול להשתמש בדינמיט כדי להיפטר מעכבר".
מור הוסיף, כי אם אובמה לא יעצור את המלחמה באפגניסטן, לא תהיה לו ברירה אלא להחזיר את הפרס לאוסלו. הוא מתח ביקורת על יריביו הפוליטיים של אובמה, שתקפו אותו אחרי ההודעה על הפרס, וטען כי "העובדה שהלכת בשדה מוקשים של שנאה, בניסיון לתקן את נזקי הנשיא הקודם הוא מעשה אמיץ. על כך קיבלת את הפרס".