שתף קטע נבחר

 

התזכורת של קלינטון: חזרה לגבולות 1967

ראש הממשלה קיווה שכינוס השדולה למען ישראל בוושינגטון יכשיר את הקרקע לפגישתו עם מזכירת המדינה. אולם הילרי קלינטון ניצלה את נאומה בכינוס איפא"ק כדי לשרטט את הפתרון האמריקני לסכסוך

ראש הממשלה רק התמקם במלון בוושינגטון וכבר הוא קיבל "דרישת שלום" מהילרי קלינטון בדמות הדרישות האמריקניות מישראל. לקראת הפגישה הצפויה בין השניים הערב (ב') קיווה בנימין נתניהו לראות מפגן כוח בכינוס השנתי של השדולה למען ישראל, אבל מזכירת המדינה הצליחה לסכל זאת בנאומה, כשהציגה את קווי המתאר של ממשל אובמה לפתרון הסכסוך.

 

זה היה רק המשחק המקדים לפגישת קלינטון-נתניהו. הדיפלומטית מס' 1 של ארה"ב נכנסה ללוע הארי, למעוז התמיכה של ישראל בוושינגטון, בימים של מתיחות בין ממשל אובמה לממשלת נתניהו.

 

היא ריגשה וריככה את 7,000 באי הכינוס וזכתה במחיאות כפיים סוערות, רגע לפני שאמרה לתומכי ישראל המושבעים את מה שאף מנהיג אמריקני לא אמר בפורום זה: הסכם שלום המבוסס על חזרה לגבולות 1967, רמזים לניהול בינלאומי של המקומות הקדושים ותביעה לשיפור היחסים בגדה והמצב ההומניטרי בעזה.  


זכתה למחיאות כפיים. קלינטון בכינוס איפא"ק (צילום: רויטרס)

 

אחרי שהתפנה מאישור הרפורמה הבריאות, הגיע רגע האמת של הממשל האמריקני ביחסיו עם ישראל - יממה לפני שראש הממשלה נתניהו מגיע לבית הלבן. בנאומה בכינוס איפא"ק הסבירה קלינטון בכשרון רב שישראל אינה יכולה להמשיך במצב הנוכחי ולהבטיח את ביטחונה, שלא לדבר על ציביונה היהודי והדמוקרטי.

 

אין חדש תחת השמש

מזכירת המדינה דיברה בהרחבה על האיום הדמוגרפי "כתוצאה מהכיבוש הישראלי", שלדבריה "מאיים על העתיד לטווח ארוך של ישראל כמדינה מוגנת יהודית ודמוקרטית". היה זה נאום של מלאכת מחשבת שבו קלינטון לא הותירה ספק לגבי אהבתה לישראל והמחויבות של ממשל אובמה לביטחונה ולשגשוגה של המדינה היהודית.

 

עובדה זו לא מנעה בעדה להשחיל את דרישות ארה"ב מישראל. מיד לאחר שאמרה "לא נכפה פתרון על הצדדים", היא דיברה על "איך אנחנו רואים את הדברים".

 

קלינטון למעשה לא אמרה דבר חדש. כל מי שעוקב אחר הסכסוך פרט לישראלים עצמם, מבין שהפתרון יבוא באמצעות חזרה לגבולות 67' עם חילופי שטחים, ביטול זכות השיבה הפלסטינית, הקמת מדינה פלסטינית מפורזת והשתתת ניהול משותף של המקומות הקדושים. אולם ממשל אובמה בחר להציב את סוגיית הגבולות כנושא הליבה הראשון. גבולות קבע יסיימו את הסיוט הישראלי של הקפאת הבנייה, וממשלת נתניהו תוכל לבנות כרצונה בשטח שייקבע ששייך לה.

 

מסיבה זו לא היססה קלינטון לומר בכינוס איפא"ק את מטרת ארה"ב במסגרת שיחות הקבע - הסדרת הגבולות. בנאום באיפא"ק היא דנה ב"מדינה פלסטינית עצמאית ובת-קיימא המבוססת על קווי 67', עם חילופים מוסכמים". המטרה היא להשאיר את גושי ההתנחלות הגדולים בשטח ישראל ולהעביר לשליטה פלסטינית שטח חלופי.

 

ומה עם ירושלים?

אחרי ששר הפנים, אלי ישי, העלה את ירושלים לכותרות העיתונים ברחבי העולם, הממשל האמריקני לא מתכוונים לרדת מהנושא. קלינטון כבר רמזה על הפתרון שהיא חפצה בו: ניהול משותף של המקומות הקדושים לשלושת הדתות. בניסוח הדיפלומטי של קלינטון: "ארצות הברית מכירה בכך שירושלים חשובה באופן עמוק לישראלים ולפלסטינים, ליהודים, מוסלמים ונוצרים. אנחנו מאמינים שבמשא ומתן יכולים הצדדים להסכים על תוצאה שתבטא את השאיפות של כל הצדדים בירושלים - ולשמור על מעמדה למען האנשים בעולם כולו".

 

הממשל האמריקני קפץ על הודעת הבנייה בירושלים לא בגלל עלבון שנגרם או לנגרם לסגן הנשיא, ג'ו ביידן, וגם לא בגלל שיפוט אמריקני מוקדם על תוצאות המשא ומתן. קלינטון מסבירה כי הסיבה לכך היתה שכל ניסיון לקבוע עובדות מראש בעיקר בנושא רגיש כמו ירושלים פוגע באווירה הטובה ובאמון שחייבים להיבנות בין הצדדים.

 

השאלה שנותרה פתוחה היא מה תגיד קלינטון לנתניהו בפגישתם? "שיחות הקרבה חייבות להיות רציניות ועם תכנים", קבעה קלינטון, והסבירה שיהיה זה צעד ראשון להכשרת הקרקע לחידוש השיחות הישירות. בשיחתה עם ראש הממשלה היא מעוניינת לשרטט שורת צעדים בוני אמון שיחדשו את תהליך השלום, שיפסיקו את הפעילות בהתנחלויות ושיביאו פתרון למשבר ההומניטרי בעזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסר לישראל. קלינטון
AFP
תחת לחץ. נתניהו
צילום: רויטרס
מתנה לארה"ב. ישי
צילום: חגי אהרון
מומלצים