שתף קטע נבחר
 

בנק ישראל: האינפלציה תתמתן וגם עליית הריבית

דו"ח בנק ישראל קובע שהאינפלציה במשק תעמוד השנה על כ-2.2%. תחזיות אלה הן לרוב מוטעות, אבל הפורום שחיבר את הדו"ח, בראשות הנגיד פישר, מחליט לפי האינפלציה על גובה הריבית. כדי לבלום את האינפלציה, הדו"ח קובע: "הריבית צפוייה לעלות בהדרגה במשך השנה"

"ריבית בנק ישראל צפוייה להמשיך ולהעלות בהדרגה במהלך שנת 2010". זו השורה התחתונה של דו"ח האינפלציה של הבנק, המתפרסם היום (ב').  

 

הדו"ח, המתפרסם מספר פעמים בשנה, עוסק בניתוח מצב האינפלציה ובתחזית על האינפלציה הצפוייה בהמשך השנה. הדו"ח קובע כי האינפלציה תתמתן ותרד במהלך השנה לשיעור שנתי של 2.2%.

 

שיעור האינפלציה מאפריל 2009 עד מרס 2010 היה 3.2%, קרוב לגבול העליון של "יעד האינפלציה" שקבע הבנק. לפי הדו"ח, תרד האינפלציה ותעמוד בתוך יעד האינפלציה.

 

הבנק מנמק את תחזיתו: "האינפלציה תרד בגלל ייסוף השקל (עליית שער השקל מול מטבעות אחרים, ת.ג) ובגלל פער התוצר השלילי (ירידה בייצוא לעומת הייבוא, ת.ג) שנוצר כתוצאה מהמשבר הכלכלי העולמי".

 

הניסיון מראה בעקביות, שמרבית תחזיות האינפלציה הן מוטעות, וששיעור המקרים שבהן הן נכונות אינו גבוה מההסתברות למקריות. למרות זאת, לדו"ח האינפלציה של בנק ישראל יש חשיבות רבה, כיוון שהדו"ח נכתב בידי הפורום המוניטרי הבכיר של הבנק, שבראשו עומד נגיד הבנק, סטנלי פישר, ואותו פורום עצמו מקבל את ההחלטות על רמת ריבית החובה במשק.

 

החלטות הריבית מבוססות בעיקר על הניתוח המעמיק שמבצעים כלכלני הפורום למצב האינפלציה, ולריבית יש השפעה מכרעת על היקף ההשקעות הזרות והמקומיות במשק, סיכויי העסקים לשרוד ולצמוח, התשואה על החסכונות, התשלום על האוברדראפט, גובה המשכנתא, וכן על המחירים עצמם.

 

המחירים עולים, פישר מעלה ריבית

הדו"ח קובע כי "גובה הריבית צפוי לעלות בשיעור שייקבע לפי סביבת האינפלציה, התבססות הצמיחה במשק, שערי החליפין של המטבעות והריבית בעולם". הדו"ח מנמק, לפי הנתונים הללו, מדוע יש להעלות את הריבית, אך מדוע אסור לעשות זאת באופן חד.

 

בין הנימוקים שלא להעלות את הריבית יותר מדי, מציין הדו"ח כי "רוב הבנקים המרכזיים במדינות המפותחות שומרים על ריבית נמוכה". בין הנימוקים בעד העלאת ריבית, מציין הדו"ח כי: "עליית מחירי המניות בישראל היא במידה רבה תולדה של שיעורי הריבית הנמוכים, וכך גם לגבי עליית מחירי הדירות", ומזכיר כי גם מחירי הדירות בישראל וגם מחירי המניות בבורסה בתל-אביב עלו השנה הרבה יותר מהר מאשר במרבית העולם.

 

במלים אחרות: הבנק מתכוון להעלות ריבית כדי למנוע היווצרות בועה בבורסה ובועת נדל"ן, אך לא יעלה את הריבית באופן חד מדי, כדי לשמור על התיאום עם העולם, שעדיין שרוי במשבר כלכלי ושומר על רמות ריבית נמוכות וזהירות.

 

"מדד המחירים לצרכן ירד ברבעון הראשון של 2010 בשיעור מצטבר של 0.9%", מציין הדו"ח, "זאת, בשל ירידות מחירים עונתיות, וגם מפעולות של הממשלה - הפחתת המע"מ וביטול היטל הבצורת, הוזלת תעריפי החשמל וירידת מחירי הדיור והאנרגיה.

 

"במהלך התקופה התמתן קצב האינפלציה השנתי, ובמרס עמד שיעורו על 3.2% - סמוך לגבול העליון של יעד האינפלציה. זאת, לאחר עלייה חדה במחירים בשנת 2009, שנבעה מעליית מחירי האנרגיה והדיור ועליות המחירים שנבעו מהתערבות ממשלתית". במלים אחרות: האינפלציה עלתה בשנת 2009 בגלל שהממשלה העלתה את כל המסים העקיפים, ונבלמה בתחילת 2010 לאחר שהממשלה הורידה אותם.

 

חששות להמשך הצמיחה בעולם

בקשר למצב הכלכלי בעולם, נכתב בדו"ח כי: "התאוששות הכלכלה העולמית נמשכת. במדינות המפותחות הצמיחה חלשה, ועוצמתה עדיין אינה ודאית, בעיקר בגלל שהיא מבוססת על התערבות מוניטרית וממשלתית מסיבית.

 

"במדינות המתפתחות הצמיחה יציבה ומואצת יותר, בהיותה מונעת בעיקר על ידי ביקושים מקומיים גוברים ועלייה במחירי הסחורות. החובות הציבוריים הכבדים במדינות מסוימות, חששות מהאטה בצמיחה, וסיכונים ליציבות הפיננסית במספר מדינות באירופה עדיין מעיבים על החזרה לצמיחה עולמית נורמלית".

 

בקשר למצב בישראל, מציין הדו"ח: "ברבעון הרביעי של 2009 הואצה הצמיחה והאבטלה הוסיפה לרדת. הצמיחה נשענה על הצריכה הפרטית וגידול בייצוא על רקע התרחבות הסחר העולמי. מחירי הנכסים הפיננסיים (מניות ואג"ח) בארץ הוסיפו לעלות, וקצב עלייתם אף הוגבר, בהמשך למגמה החיובית שהחלה לאחר השפל של סוף 2008 וראשית 2009. זאת במקביל לעלייתם בעולם, ובעיקר בשווקים המתפתחים, ועל רקע צפי להמשך התגברות הפעילות הכלכלית והריבית הנמוכה של בנק ישראל.

 

"מגמת הייסוף של השקל נמשכה, על רקע העודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים ופער הריביות בין ישראל למדינות אחרות. בנק ישראל פעל בשוק מטבע החוץ במצבים של התחזקות חריגה של השקל, ורכש בינואר מטבע חוץ בהיקף של 1.573 מיליארד דולר, בפברואר 200 מיליוני דולר ובמרס חצי מיליארד דולר".

 

בהתאם לנתונים הללו, מציין הדו"ח את תחזיות הצמיחה של הבנק, לפיה הצמיחה הכלכלית בישראל תסתכם השנה ב-3.7% ושיעור האבטלה ירד ל-7% בממוצע.

 

ובשורה התחתונה, מציין הדו"ח: "במהלך הרבעון הראשון של השנה המשיך בנק ישראל בתהליך ההדרגתי של העלאת הריבית לרמה נורמלית, התואמת את התנאים החדשים של המשק, עם התפוגגותן של השפעות המשבר העולמי.

 

"במהלך החודשים דצמבר 2009 וינואר עד אפריל 2010 העלה בנק ישראל את הריבית ב-0.25%, מרמה של 0.5% לרמה של 1.5%. את הריבית לחודש מאי הותיר הבנק ללא שינוי. העלאת הריבית התאפשרה על רקע היחלשות הסיכונים להמשך המיתון, התבססות הצמיחה ויציבות המערכת הפיננסית, ושיעור אינפלציה גבוה מהגבול העליון של יעד האינפלציה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים