חיל הים קרא ל"רייצ'ל קורי", שסירבה לעצור
כמו מול ספינות המשט בתחילת השבוע, צה"ל הזהיר את הספינה האירית לבל תמשיך לאזור שנמצא במצור. אנשיה העדיפו להתעלם, ולהמשיך לכיוון עזה. "אם לא תהיה ברירה, נעלה על הספינה", אמרו בצה"ל. אתמול דחו הפעילים הצעת פשרה - העברת הסיוע דרך אשדוד בפיקוח
הפעם זה ייגמר על מי מנוחות? ספינות חיל הים התקרבו הבוקר (שבת) לאונייה האירית "רייצ'ל קורי", המתקרבת לחופי רצועת עזה. הם הזהירו אותה מהתקרבות לעזה והציעו לפרוק את מטען הסיוע באשדוד ולהעבירו בפיקוח - אך נענו בשלילה. זה בדיוק מה שעשו שש ספינות המשט בתחילת השבוע, לפני שלוחמי השייטת השתלטו עליהן.
גלי ההדף מה"מרמרה" - דיווחים אחרונים ב-ynet
- דיווח: 9 ההרוגים במשט נורו 30 פעם מטווח קצר
- "אקונומיסט" צולב את ישראל: יורה ואז שואלת
- ארדואן: לא מבינים? אגיד בעברית - "לא תרצח"
- אנשי המשט לחיילים בקשר: "תחזרו לאושוויץ"
מדובר צה"ל נמסר כי לאונייה השביעית במשט הפרובוקציה הועברה הודעה בקשר הימי בזו הלשון: "כאן חיל-הים הישראלי. הינכם מתקדמים לעבר אזור עוין הנמצא תחת סגר ימי. אזור עזה, חוף עזה ונמל עזה הינם סוגרים לכל תנועה ימית. ישראל מזמינה אתכם להיכנס לנמל אשדוד להעביר את הציוד ההומניטרי בתאום עם הרשויות הישראליות דרך מעברי הגבול הרשמיים היבשתיים ותחת פיקוח שלכם, לאחר מכן תוכל לחזור לנמלי המוצא על האוניות שאיתן הגעתם לנמל אשדוד".
האזינו לקריאה ברשת הקשר
אנשי הספינה, נמסר מצה"ל, בחרו להתעלם מההודעה שנמסרה להם כ-55 קילומטרים מהחוף - מחוץ למים הטריטוריאליים של ישראל - ולהמשיך במסלול לעבר חופי עזה. גם קריאות נוספות לא נענו. "אם לא תהיה לנו ברירה, ניאלץ לעלות על הספינה", אמרו בדובר צה"ל. על הסיפון נמתח דגל ענק של פלסטין.
בעזה ממתינים ל"רייצ'ל קורי", ומוקדם יותר נמסר מ"ועדת הקבלה" כי חיל הים עצר אותה. גם ברשת "אל ג'זירה" דיווחו על עצירת הספינה, מבלי שאיש השתלט עליה בינתיים.
"כמה ספינות ישראליות הקיפו את הספינה ומנעו ממנה להגיע לעזה", אמר דובר הוועדה, אמג'ד אל-שאווה, ששוחח עם צוות הספינה זמן קצר לפני שהתקשורת איתה נותקה. רמי עבדו, מתאם הוועדה, טען כי מדובר בשיבוש ישראלי מכוון של אמצעי הקשר. עבדו ציין כי על הספינה בכירים מלזים, ביניהם חברי פרלמנט.
הפעילים שעל הסיפון דיווחו קודם כי שלוש ספינות ישראליות החלו לעקוב אחריה לפנות בוקר. "לא היינו בקשר עם הספינה שעה וחצי", אמרה ל-ynet גרטה ברלין מארגון Free Gaza, שעומד מאוחרי המשטים. "לפני שעה וחצי (בסביבות 7:00) הם היו בדרך מאזור מצרים לכיוון עזה".
מוכנים לפיקוח או"ם. פעילים על ה"רייצ'ל קורי" (צילום: AFP)
קודם לכן צוטטה ברלין בסוכנויות הידיעות כמי שטוענת שחיל הים השתלט על הספינה, אך חזרה בה. "לא עלו על הספינות, עוקבים אחריהן", אמרה.
מוכנים לפקחי או"ם - על הספינה
עוד קודם פרסם ארגון מלזי שאנשיו נמצאים על הספינה הודעה מטעם כל הפעילים שעל כלי השיט. לפי ההודעה, הם מוכנים שפקחים עצמאיים, בעדיפות פקחי או"ם, יעלו על הסיפון כדי לוודא שהמטען אינו מכיל נשק, אלא סיוע הומניטרי בלבד.
במסמך שפורסם באתר האינטרנט של הארגון "פרדאנה - שלום עולמי" נכתב כי ההחלטה התקבלה כדי להקל על דאגותיהן של הרשויות בישראל. כמו כן נכתב, כי הפעילים הכריזו כי כל נוסעי הספינה הם אזרחים בלתי חמושים וכי אין כלל נשק במטען.
עם זאת, נאמר גם כי מגוון המשתתפים בהפלגה החליטו פה אחד להמשיך בנתיב לעבר עזה. זאת, "כדי למלא אחר שאיפותיהם ותקוותיהם של תושבי עזה, שלהם המטען שעל 'רייצ'ל קורי' שייך". הדבר גם יגשים את שאיפותיהם של תורמים שונים, שהיו רוצים לראות את הסיוע מועבר ישירות לתושבים ולא דרך גוף שלישי".
הספינה נקראת על-שם פעילת השמאל האמריקנית, שנהרגה ב-2003 מדחפור צה"לי ברצועת עזה. "רייצ'ל קורי", שעל סיפונה כ-15 איש, הייתה אמורה להיות חלק מהמשט שסוכל בתחילת השבוע.
ארה"ב: אם רוצים להעביר סיוע - אז דרך ישראל
החלטת הספינה להמשיך לעזה באה למרות הצהרה יוצאת דופן מוושינגטון, בה קרא הבית הלבן לנוסעים להימנע מעימות עם כוחות צה"ל ולהשיט את הספינה לנמל אשדוד. ההודעה האמריקנית באה בסיום יום של פעילות דיפלומטית קדחתנית מול האירים, במהלכו שוחח תת מזכירת המדינה, ג'ק לו, עם שר החוץ האירי והעביר לו מסר, שאם המטרה היא הומניטרית להעביר ציוד לעזה - אז הדרך היא לפעול יחד עם ישראל.
בהודעה שפרסם הלילה הבית הלבן נכתב כי "ממשלת ישראל הצהירה על רצונה להימנע מעימות ולחזור על האירועים הטרגיים של יום שני על סיפון 'מרמרה'. העדיפות של ארצות הברית נותרה לספק עזרה לתושבי עזה, לכן אנחנו קוראים לפעילים שעל סיפון הספינה להפליג לאשדוד ולהעביר את הסחורות שלהם לעזה".
דובר המועצה לביטחון לאומי, מייק האמר, הבהיר שהממשל האמריקני עבד בדחיפות מול ישראל, הרשות הפלסטינית וגורמים בינלאומיים אחרים כדי לפתח נוהל חדש להעברת יותר סחורות לעזרה לעזה, כל זאת תוך מניעת הברחת נשק לרצועה.
Read this article in English