שתף קטע נבחר

נלחם בדימוי הוועדה: טירקל יהפוך לווינוגרד

יו"ר הוועדה לבדיקת המשט דרש שהיא תהפוך לממשלתית כדי להתגבר על הדימוי המבוגר והבעייתי שלה - ונתניהו הודיע כי יתמוך בהרחבת הסמכויות. משפטנים לא מתפלאים מדרישת טירקל: "במצב הנוכחי עדים לא חייבים להופיע, ולא לדבר אמת"

יו"ר הוועדה נלחם בדימויה הבעייתי, נאבק לחיזוק מעמדה - ובקרוב יקבל שדרוג. אחרי שהשופט בדימוס, יעקב טירקל, דרש משר המשפטים להרחיב את סמכויות ועדת הבדיקה לאירועי המשט לעזה, הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו כי הוא שוקל להרחיב את סמכויות הוועדה ואת מספר החברים בה. בעקבות זאת, ניתן יהיה לקבל הכרעות גם בלי תמיכת שני החברים המבוגרים בה, שבתאי רוזן (93) ועמוס חורב (88).

 

ביום ראשון הממשלה צפויה לדון בנושא, והוועדה צפויה לפיכך להפוך לוועדת בדיקה ממשלתית, בדומה לוועדת וינוגרד שבדקה את פרוץ מלחמת לבנון השנייה. בסמכותה של ועדת בדיקה ממשלתית להוציא מכתבי אזהרה לעדים ולנחקרים, לקבוע מסקנות אישיות נגד מעורבים ולזמן כל אדם שתחפוץ בעדותו. במקרה של ועדת טירקל, חיילים לא יזומנו להעיד לפני הוועדה.


רוזן בביתו. דימוי מבוגר (צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות) 

 

טירקל, שרצה לחזק את דימוי הוועדה, הוביל את המהלך ולא ברור אם שני החברים הנוספים בה - הפרופסור למשפט בינלאומי רוזן ונשיא הטכניון בעבר חורב - ידעו על כך. המשקיפים הזרים, וויליאם דיוויד טרימבל וקן ווטקין, צפויים להמשיך ולכהן בוועדה.

 

טירקל, שחשש שבהרכבה הנוכחי והמבוגר הוועדה תיראה מגוחכת, דרש להרחיבה בפגישות עם שר המשפטים יעקב נאמן ועם ראש הממשלה והיועץ המשפטי יהודה וינשטיין. בהודעת ראש מערך ההסברה במשרד ראש הממשלה, ניר חפץ, נאמר שטירקל דרש לחייב עדים להופיע בפני הוועדה ולהעיד בשבועה וכי "יש תמימות דעים שאין מניעה להיענות לחיוב לדרישה זו".


הוועדה. צפויה להתרחב בקרוב (צילום: גיל יוחנן)

 

ביום שישי נפגשו טירקל ונאמן עם ראש הממשלה נתניהו ועם היועץ המשפטי וינשטיין. נאמן הציג בפניהם את דרישות טירקל, וקיבל תשובה חיובית. טירקל התלבט תחילה האם לכנס את הוועדה ביום שני, אבל בסוף הוחלט לכנס את מושב הפתיחה ולהמתין עד להרחבת הסמכויות.

 

"טירקל קלט את מצבו"

כמה משופטי בית משפט העליון בדימוס הסבירו בשיחה עם ynet כי דרישתו של טירקל איננה מפליאה. "על פי המנדט שהועדה קיבלה מבחינה משפטית אין לה שום משמעות", אמרו. "אין לה עיגון פורמאלי או סמכויות וכך הועדה מתכנסת מתוך רצון טוב, העדים לא חייבים להופיע, וגם לא לדבר אמת".

 

המשפטן הבכיר, פרופסור עמנואל גרוס, הרחיב על ההבדלים בין סוגי הוועדות: "טירקל מבקש להקים ועדה שתדמה לוועדת וינוגרד. לוועדה כזו מאפשר חוק יסוד הממשלה להצטייד בסמכויות רחבות יותר, כאשר היא מעמידה בראשה שופט מכהן, וסמכויות המקבילות לוועדת חקיקה ציבורית. כך יש לה סמכויות לקבוע את מי תשמע ולכפות על אנשים להגיע להעיד, ותחת אזהרה".

   

גרוס, שחזה כאשר התכנסה הועדה כי טירקל לא יסכים למעמדה, מעריך כי השופט בדימוס הבין כעת את מצבו. "אני לא יודע מה מניע את טירקל, אבל זה היה צפוי ואפילו נדרש", הוא אומר. "מדינה שבאמת רוצה לחקור ולבדוק לא יכולה לעשות זאת ללא סמכויות וחוק. טירקל קלט את המצב והעמיד את העניינים על מקומם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טירקל. לאן הוא חותר?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים