זחילה איטית: השקל ממשיך לרדת מול הדולר
שער הדולר היציג נקבע על 3.888 שקלים לדולר - עלייה מינורית 0.051%. שער האירו היציג עלה אף הוא - ב-0.51% ל -4.890 שקלים. כך נראה המסחר במטבעות הזרים היום
השער היציג לצמד דולר/שקל נקבע היום (ג') ברמה של 3.888 שקלים לדולר, שער המשקף עלייה מינורית של 0.051% ביחס לשער היציג מאתמול. השקל ממשיך במגמתו דרומה מול הדולר, באופן איטי וזוחל.
ברמת המסחר לא ניכרת מגמת עלייה ברמת התנודתיות באופציות ה-OTC על הצמד דולר/שקל (אופציות הנסחרות בבנקים ולא בבורסה - בדרך כלל בהיקף עסקאות גדול מאוד). דבריו של שר האוצר יובל שטייניץ לגבי תגליות הגז האחרונות מול חופי ישראל והשווי הצפוי מהן, גם הם לא השפיעו על מגמת המסחר ואף לא תרמו להתחזקות השקל במהלך השבוע האחרון.
ייתכן כי דבריו של שטייניץ השפיעו יותר מכל על כלכלני בנק ההשקעות גולדמן זקס, אשר להערכתם המשק הישראלי צפוי לצמוח בשנת 2011 ב-4.3% (כאשר בנק ישראל צופה צמיחה של 4% בלבד). בסה"כ רצועת המסחר להיום נעה ברמה של 3.8675-3.902 שקלים לדולר.
אירו/דולר – הצמד נסחר היום סביב רמה של 1.255 דולר לאירו ואף "גירד" את רמת ה-1.26. נתוני שוק העבודה בארה"ב אשר התפרסמו בשבוע שעבר, מראים על בלימה בתהליך השיפור שהחל בו בחדשים האחרונים. הירידה בשיעור הבלתי מועסקים בארה"ב, מעידה על תפנית שלילית בשוק העבודה.
אחד ההסברים האפשריים לירידה בשיעור זה הוא פסימיות בקרב משקי הבית ביחס לסיכוי למצוא עבודה. לאמירה זאת צריכה להתלוות הוכחה. כך למשל, מספר התביעות החדשות לדמי אבטלה עלו בשבוע שעבר לרמה של 472 אלף - גבוה מצפי השווקים (454 אלף). מספר המשרות החדשות במשק האמריקני (ללא משרות חקלאיות) ירדו דרמטית. ביום שישי האחרון דווח על גריעה של 125 אלף משרות כאשר צפי השווקים עמד על גריעה של 106 אלף משרות. כאן ראוי לציין כי בחודש הקודם נתון זה עמד על תוספת של 433 אלף משרות חדשות. חלק נכבד מההבדלים הבולטים בין החודשים הוא גיוס רחב של עובדים זמניים בחודש הקודם (לצורך מפקד אוכלוסין) ופיטורם בחודש שלאחר מכן (עם סיום הסקר).
האם ייתכן כי המשק האמריקני לא ייצר משרות חדשות ורמת האבטלה המשקית תרד? ברור שלא. נתון זה יותר מכל מתאר את קצב ההתפתחות של שוק העבודה בארה"ב וגריעה של משרות עלולה לבשר על התמתנות הפעילות המשקית. ללא ספק, העולם כולו מצוי בחוסר ודאות. יתרה מכך, קשה מאד לאמוד את גודל ההשפעה השלילית והמדכאת של כלכלת גוש האירו על ארה"ב. על פי נתוני החודשיים האחרונים, ניכר כי קיימת השפעה וייתכן כי היא לא קטנה. התגובות בכלכלה הריאלית - אשר באות לידי ביטוי בירידות בשווקים וירידת תשואות האג"ח של ממשלת ארה"ב לרמה הנמוכה מ-3%, גם הן איתות לשבריריותה של הכלכלה בתקופה זאת.
כפועל יוצא, ניכרת מגמת תיקון בצמד המטבעות אירו/דולר. חשוב להדגיש כי לפי שעה זוהי מגמת תיקון ולא מגמה בת קיימא. כלומר הרצועה עליה הצבעתי בחודש האחרון שרירה וקיימת וברמה של 1.2-1.25 דולר לאירו.
התיקון באירו מול הדולר ויציבותו היחסית של הצמד דולר/שקל, הביאו לכך שהאירו מתחזק גם מול השקל. מצב זה מסייע ליצואנים הישראלים בבואם לבצע גידורי מטבע ואו המרות, וזאת לאחר תקופה קשה בה השקל היה חזק גם מול האירו. שער האירו היציג נקבע היום על 4.8905 שקלים - עלייה של 0.51%.
עוזי לוי הוא מנהל חדר מצב ואנליסט בשקל אג'יו מקבוצת שקל