שתף קטע נבחר

 

"יציאה מפתיעה". על עורכת CNN שצייצה ופוטרה

אוקטביה נאסר פוטרה אחרי 20 שנה מהרשת בגלל כמה מילים בטוויטר לזכר האייתוללה פדלאללה. רבים מסכימים שמדובר במסר חריג מעיתונאית ששמרה בקנאות על איזון, אך יש מי שטוען שתמיד הייתה עוינת לישראל, "בצורה מתוחכמת"

אמצעי התקשורת החדשים ממשיכים להפיל קורבנות מאחיהם הוותיקים. אחרי שהכתבת הוותיקה ביותר בהיסטוריה של הבית הלבן, הלן תומאס בת ה-79, נאלצה להתפטר בחודש שעבר בגלל הסרטון שהופיע ביוטיוב, בו היא שולחת את כל היהודים בחזרה לגרמניה ופולין - הגיע תורה של אוקטביה נאסר.

 

נאסר, בת 44, העורכת הראשית לענייני המזרח התיכון של CNN, פוטרה בשבוע שעבר אחרי 25 שנים בתקשורת, מתוכן 20 שנות עבודה ברשת החדשות בכבלים - והכל בגלל 140 תווים ששיגרה לאוויר בחשבון ה"טוויטר" שלה לפני שבוע,

שבהם ספדה למנהיג הרוחני של חיזבאללה שהלך לעולמו, האייתוללה פדלאלה: "עצוב לשמע על מותו של סייד מוחמד חוסיין פדלאללה, אחד הענקים של חיזבאללה, שאני מכבדת מאוד".

 

גוף פרו-ישראלי בשם Honest Reporting, העוקב אחר דיווחים על ישראל בתקשורת האמריקנית, היה הראשון לעורר מהומה בעניין - ומשם הדברים התגלגלו. נאסר, נוצרייה לבנונית הנשואה לערבי-ישראלי, עוד ניסתה ביום שלישי להציל את עורה. "התגובה לטוויט שלי היתה מיידית, מוחצת וסיפקה שיעור טוב מדוע אי אפשר להשתמש ב-140 תווים להעיר על נושאים שנויים במחלוקת או רגישים, במיוחד כאלה הנוגעים למזרח התיכון", כתבה.

 

"זו הייתה שגיאה בשיפוט שלי לכתוב תגובה פשטנית כל כך, ואני מצטערת משום שהיא מעבירה מסר כאילו תמכתי בעבודת חייו של פדלאללה", הוסיפה. "זהו לא המקרה בכלל...". על האייתוללה עצמו כתבה כי "הוא זוכה להערכה רבה, החוצה גבולות, אבל בכל זאת מסומן כטרוריסט - לא סוג של חיים להעיר עליהם ב'ציוץ' חפוז. זהו משהו שאני מצטערת עליו עמוקות".

 

אבל זה כבר היה מאוחר מדי. למחרת, יום רביעי, הודיעה הרשת על פיטוריה. במזכר פנימי לעובדים נאמר ש"נפגעה האמינות שלה כעורכת בכירה לענייני המזרח התיכון". מאז, מוצפת הרשת בתגובות על פיטוריה של נאסר, ואלו נעות בין שבחים ל-CNN על הפיטורים לבין טענות לקונספירציה ולחץ של גורמים פרו-ישראליים כגון אייפא"ק, שהשפיעו גם על פיטורי תומאס.

 

"לא אופייני לה"

אז מי היא אוקטביה נאסר, ועד כמה היא באמת תומכת-חיזבאללה? האמת כנראה פחות או יותר באמצע. "היא לא בדיוק חובבת ציון, אבל אפשר לדבר איתה", אומר דיפלומט ישראלי, בשפה דיפלומטית. "הדעות שלה בהחלט לא פרו-ישראליות, אבל היא מקשיבה".

לדבריו, גורמים ישראליים מסכימים שהיא אינה באמת תומכת בחיזבאללה, ומקבלים את טענתה כי ה"טוויט" שלה נועד בסך הכל להביע הערכה לפדלאללה על תמיכתו בשוויון לנשים בעולם הערבי.

 

נאסר, אם לשתי בנות החיה באטלנטה, ג'ורג'יה, נהגה לשמור על קשר עם הקונסוליה הישראלית בעיר, ואף אירחה תוכניות של ערוץ 1 וערוץ 2 במסגרת של תוכנית שערכה והגישה, של רשתות טלוויזיה מהעולם. מנגד, יש מי שטוען כי הייתה עוינת לישראל, והביעה זאת "בצורה מתוחכמת". אולם ישראל ללא ספק אינה המטרה היחידה לחיצי הביקורת שלה: בבלוגים שהיא כותבת מופיעה ביקורת גלויה וקשה, למשל, על המעורבות של איראן וסוריה בלבנון.

 

"מה שקרה עם הטוויטר זה כל כך לא אופייני לה", מציין גורם ישראלי. "היא דאגה לשמור בקנאות על לפחות מראית עין של אובייקטיביות. היא אירחה במטה באטלנטה עורכים ישראלים שהגיעו עם אחרים להשתלמויות. הטוויט שלה הפתיע את הישראלים שמכירים אותה. אחד מהם הגדיר את מה שקרה לה 'יציאה מפתיעה ולא מובנת'".

 

"תמיד חיובית, מקצועית ומאוזנת"

את הקריירה העיתונאית שלה החלה נאסר בתחנת הטלוויזיה הנוצרית LBC, לפני שהצטרפה ל-CNN ב-1990. היא עבדה ככתבת במלחמת עיראק הראשונה, ומאז כיסתה כל אירוע חשוב במזרח התיכון - החל במלחמות בעיראק ובלבנון וכלה בתהליך השלום. בקריירה הארוכה שלה ביקרה כמה פעמים בארץ לכיסוי אירועים חדשותיים, למשל רצח רבין.

 

CNN ספגה בשנים האחרונות ביקורת מכל עבר על אופן הסיקור של סכסוכים, ועיקר התלונות התייחסו למזרח התיכון. יש לציין כי ברשת הוקמה מחלקת בקרה, שבודקת כל שורה וכל מילה שנאמרת, במאמץ לגלות רגישות גדולה לאיזון בשידור. כמדיניות, הרשת אינה מעסיקה אנשים בעלי דעות קיצוניות.

 

נאסר, שזכתה בעבר בפרסים על עבודתה, לרבות הפרס היוקרתי על שם אד מורו, הייתה כנראה קורבן למאמצים לשמור על איזון בכל מחיר. "אני חושב שהיא כיסתה את ישראל בצורה די מאוזנת", אומר ישראלי שתפקידו בין השאר לעקוב אחר שידורי CNN על המזרח התיכון. "לא זכור לי שיש בעיות. תמיד חיובית, מקצועית ומאוזנת. היא לא קיצונית, וסיפור החיים שלה לא מתאים לטוויט שלה".

 

אבל על טעויות משלמים - וכך קרה שאוקטביה נאסר, שהביאה באמצעות הטוויטר את החדשות החמות מאיראן על המהומות לפני שנה - צייצה ציוץ אחד יותר מדי, שחיסל את הקריירה שלה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לפחות מראית עין של אוביקטיביות. נאסר
צילום: AFP
הכל בגללו. פדלאללה המנוח
צילום: רויטרס
מומלצים