שתף קטע נבחר

ארגוני הסביבה: נעצור את ה"הולילנד" הבא

קואליציה לא שגרתית של ארגוני סביבה וחברה לצד נציגי קבלנים ומשפטנים, מקווים לרתום את הציבור למחאת הענק נגד הרפורמה בתכנון מחר בירושלים. הקושי, הם אומרים, היה להסביר לציבור שלא מדובר בהתנגדות ל"סגירת מרפסת" אלא לחוק שהיה מגביר את החיבור בין הון ושלטון. "לכן מחאה למרגלות פרויקט הולילנד נראתה לנו מתאימה ביותר"

"מתודלקים" באופטימיות לאחר הניצחון המרשים בחוף פלמחים, מקווים ארגוני הסביבה והחברה להפוך את ההפגנה המרכזית מחר (חמישי) נגד הרפורמה בתכנון ובבנייה לאחד מאירועי המחאה ה"ירוקים" הגדולים ביותר של השנה.

 

ההפגנה תערך במתחם הולילנד בירושלים, ולא בכדי נבחרה הזירה הזו. בחודשים הרבים שחלפו מאז החל המאבק נגד הרפורמה שמקדם ראש הממשלה בנימין נתניהו, התקשו המארגנים לפצח את השיטה שתהפוך נושא מקצועי ומורכב כמו תיכנון ובנייה, ואיומים עתידיים על שטחים פתוחים, למשהו שהציבור יכול להתחבר אליו ולהבין אותו.

 

גם בחברה להגנת הטבע, למודת המאבקים הסביבתיים המורכבים, שמובילה גם כעת את המחאה, מודים שבניגוד למאבקים אחרים, במקרה הנוכחי לציבור לא ברור לגמרי נגד מה הארגונים נלחמים. לכן ברור מדוע מתחם הולילנד, שהפך לאחרונה לסמל של הקשר המושחת בין ההון והשלטון, הייתה כמעט בחירה טבעית.

 

"פרשת הולילנד ממחישה את הבעייתיות של הקשר בין פוליטיקאים, ברמה הארצית והמקומית, לבין יזמים", הסביר דובר החברה להגנת הטבע, דב גרינבלט. "הקמת המתחם הזה ממחישה את הכוח של הוועדות המקומיות בתחום התכנון והבנייה, ואת החשיבות שיש לפיקוח ובקרה על הוועדות הללו. החשש שלנו הוא שאם הרפורמה תעבור במתכונתה הנוכחית, פרוייקטים כמו 'הולילנד' ילכו ויתרבו. לכן המיקום הזה, עם כל מה שהוא מסמל, נראה לנו המתאים ביותר למחאה".  

  

40 ח"כים תומכים במאבק

להפגנה הזו צפויים להגיע כאמור מאות אנשים; המארגנים מקווים שיבואו אלפים. אך ההשתתפות בהפגנה, הם חשים, אינה מהות העניין. בעיניהם, אחד ההישגים הבולטים של המאבק שלהם הוא בעצם שיתוף הפעולה שהושג בין הגופים המארגנים - ארגונים שלעיתים מחזיקים באג'נדות מנוגדות לגמרי.

 

פרט לאנשי החברה להגנת הטבע שותפים במאבק גם אנשי המטה לתכנון אחראי - קבוצה של 48 ארגוני סביבה וחברה - ולצידם התאחדות הקבלנים, לשכת עורכי הדין וגופים מקצועיים נוספים. כולם חברו יחד כדי להיאבק בנוסח המוצע של הרפורמה.

  

בימים האחרונים גייסו המארגנים למאבקם גם לא מעט חברי כנסת. למעלה מ-40 ח"כים, מכל קצוות הקשת הפוליטית, חתמו על עצומה נגד הרפורמה, וחלקם אף צפויים להגיע להפגנה. בין השאר צפויים להגיע גם צעירי האיחוד הלאומי, צעירי המפד"ל החדשה, המשמרת הצעירה של העבודה, מר"צ ותא קדימה.

 

עוד על הרפורמה בתכנון:

 

תמיכה אם כן, לא חסר. הבעיה היתה ונותרה הדרך בה ניתן להראות לציבור נגד מה הם מוחים. זו אינה הפגנה בעד השלום, או נגד ההתנתקות; זו אפילו אינה הפגנה נגד בנייה על חוף בתולי או בעד סגירת מפעל מזהם. המארגנים התקשו להמחיש לציבור מדוע הם סבורים שהרפורמה שמקדם נתניהו כה בעייתית עבורם.

 

בשבועות האחרונים הם קיימו ברחבי הארץ משמרות מחאה, חילקו עלונים והסבירו לכל מי שהסכים לשמוע אודות המהלך וההשלכות הבעייתיות שלו. הם חשים שנתניהו, אשף התקשורת, הצליח למתג את המהלך בעזרת מטבע לשון קליטה: "רפורמת המרפסות". הוא שב וטען שכל רצונו הוא לפשט ולייעל את הליכי הבנייה, כדי שכל אחד יוכל לסגור מרפסת בלי להיתקל בחומת ביורוקרטיה בצורה.

 

המארגנים: סגירת המרפסת אינה לב העניין

הביטוי "רפורמת המרפסות" הקשה על מתנגדי המהלך. אם הם מתנגדים למהלך, הם מוצגים כמי שתומכים בביורוקרטיה המקשה על האזרחים. הם שבו וטענו שגם הם עצמם בעד ייעול התהליכים, ולכן צריך להפריד בהרפורמה את פרק הרישוי מפרק התכנון.

 

שינוי החקיקה בתחום הרישוי היא לדעתם הדחופה ביותר, מאחר שזהו החסם העיקרי שמקשה על האזרחים. לאחר הסרתו ניתן יהיה לקצר משמעותית, בין השאר, גם את תהליכי סגירת המרפסות. (קראו: איפה הכי קל לסגור מרפסת?)

 

מאמרים על הרפורמה בתכנון:

 

אבל בניגוד להסכמה בנושא הרישוי, המארגנים מתנגדים לפרקים האחרים של הרפורמה העוסקים בתכנון. בין מאות הסעיפים, הם טוענים, ישנו מהלך שתכליתו להחליש את הוועדות המחוזיות ולהעניק כוח רב יותר לוועדות התכנון המקומיות. אנשי התנועה הסביבתית טוענים שמצב זה יחליש משמעותית את כוחו של הציבור, ויעניק סמכויות רבות יותר לפוליטיקאים - "ששולטים" הלכה למעשה בגופים אלה.

 

"המאבק ברפורמה אינו עוד מאבק סביבתי רגיל, חשוב ככל שיהיה. זהו מאבק על דמותה של הארץ, על יכולתו של האזרח להשפיע על עתיד סביבת חייו בדורות הבאים", אומר ניר פפאי, ראש אגף שמירת סביבה וטבע בחברה להגנת הטבע. "כל מי שגורלה של הארץ יקר לו, חייב להיות שם, על מנת שלא נתעורר בעוד מספר שנים ונמצא עצמנו ב'מדינת הולילנד', עם מפלצות בטון לאורכה ולרוחבה של המדינה".

 

בתקווה כי המסר הזה, מופשט ככל שיהיה, הצליח לחדור את חומת האדישות הציבורית, יוצב מחר במתחם ההפגנה גם קיר גרפיטי גדול. "על הקיר הזה יוכל כל אזרח לכתוב את דעתו על הרפורמה", מסבירים המארגנים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתחם הולילנד. אתר סמלי
צילום: AFP
מומלצים