שתף קטע נבחר

הפגנה בירושלים: לעצור את "הקומבינה" בתכנון

כאלף פעילים של ארגוני סביבה וחברה, משפטים וגם נציגי קבלנים עלו לירושלים למחות נגד הרפורמה בתכנון ובבניה שמקדם ראש הממשלה. הם דורשים: יש לשפר את הרישוי שמונע "סגירת מרפסות" אך לשקול היטב שינויים במערכת התכנון, כדי שפרוייקטים כמו "הולילנד" לא יתרבו

כאלף איש מכל רחבי הארץ הגיעו הערב (חמישי) לירושלים להפגנה נגד הרפורמה בתכנון ובבניה שמקדם ראש הממשלה בנימין נתניהו.  

 

את ההפגנה ארגנו החברה להגנת הטבע והמטה לתכנון אחראי, שהוא קואליציה לא שגרתית של ארגוני סביבה, ארגוני חברה וזכויות אדם, ארגוני קבלנים משפטים - גופים שלעיתים קרובות נמצאים משני צידי המתרס. הערב, כולם מחו יחד והזהירו שהרפורמה הנוכחית תפגע במערכת התכנון ותקל על יזמים לבנות על שטחים ציבוריים ושטחי טבע.

 

"זוהי לא רפורמה – זוהי קומבינה", אמר בהפגנה ח"כ דב חנין. "לא קומבינה מקומית, אלא קומבינת ענק. הרפורמה הזו היא פיגוע נדל"ן ואנחנו ננצח במאבק הזה – כי אין לנו ארץ אחרת". מי שנחשב יריבו האידאולוגי, ח"כ אריה אלדד, הפך הערב לשותפו למאבק: "במסווה של סגירת מרפסת רוצה ראש הממשלה לפתוח פרצות ענקיות במה שעוצר היום כרישי נדל"ן מלהשתלט על השטחים והארץ. בימים שהשחיתות הפכה מכת מדינה צריך להדק את הפיקוח לא להסיר אותו".


מיקום סמלי, למרגלות הולילנד (צילום: אביב נווה)

 

הארגונים חוששים מסעיפים ברפורמה שיחזקו את הוועדות המקומיות לתכנון, על חשבון החלשת הוועדות המחוזיות המפקחות עליהן. מצב כזה, לדבריהם, יגביר את הלחצים על מקבלי ההחלטות ברמה המקומית, ולא יאפשר למתנגדים לעצור אישור של תוכניות בניה חריגות. הם מוחים גם על סעיפים שימנעו מהם להתנגד לתוכניות בוועדות מחוזיות, יפחיתו את השקיפות של הדיונים, ויפתחו פתח לשחיתות.

 

לא רק מדינה לקבלנים

ההפגנה נערכת במיקום סמלי - למרגלות פרויקט "הולילנד", שהפך בעיני רבים לסמל של היחסים הבעייתיים שנרקמים בין נציגי מוסדות השלטון ויזמים עתירי הון. "הקמת המתחם הזה ממחישה את הכוח של הוועדות המקומיות בתחום התכנון והבנייה, ואת החשיבות של הפיקוח עליהן. אנו חוששים שאם הרפורמה תעבור במתכונתה הנוכחית, פרוייקטים כאלה ילכו ויתרבו", הסביר דובר החברה להגנת הטבע, דב גרינבלט.

 

בין הדוברים הבולטים בהפגנה היה ח"כ מאיר שטרית, שאמר: "הפיל המכוער הזה, הולילנד, יהיה משחק ילדים לעומת מה שיקרה פה אם הרפורמה הזו תעבור". שטרית, שכיהן בעבר גם כשר הפנים, המשיך והתריע: "היום כל תוכנית צריכה לעבור גם ועדות מחוזיות, ערכאות ערעור, והתנגדויות ציבור – אבל מחר, כשהרפורמה תעבור, כל זה יתבטל והתוצאות יהיו איומות".  

 

ח"כ ניצן הורביץ, שנכח גם הוא בהפגנה, אמר: "גם אנחנו צריכים לחיות במדינה הזו, לא רק הקבלנים והעסקנים. אם נמשיך בלחץ ולא נרפה, הממשלה תיקח חלק מהרפורמה בחזרה. הממשלה תתקפל בסוף, ואם נמשיך – ננצח".

 

עוד על הרפורמה בתכנון ובבניה:

 

כדי לקדם את הרפורמה חזר וטען נתניהו כי המהלך שלו נועד לפשט ולייעל את מערכת התכנון, כדי לאפשר למשל לכל אזרח "לסגור מרפסת" בלי ביורוקרטיה מתישה. אנשי נתניהו ניסו להציג את כל מי שמתנגד ל"רפורמת המרפסות" כמי שמנסים להקשות על הציבור.

 

ארגוני הסביבה טוענים מנגד שקשה לקבל אישור ל"סגירת מרפסת" בגלל חוסר יעילות במערך הרישוי - ולא בגלל מערכת התכנון. לכן הם קוראים לממשלה להפריד את הפרק שמטפל ברישוי מהרפורמה ולקדם אותו, אך לא לקדם את הפרקים העוסקים בתכנון לפני שיתקיים עליהם דיון מעמיק ורציני.

 

מאמרים על הרפורמה בתכנון:

   

44 חברי כנסת מתשע סיעות שונות, לרבות סיעות הקואליציה, חתמו לאחרונה על עצומה הקוראת לראש הממשלה לגבש רפורמה אחרת בחוק התכנון והבנייה, ולהפריד את תחום הרישוי ותחום התכנון. בין החותמים: זבולון אורלב, אורי אורבך, עמיר פרץ, אילן גילאון, חיים אורון, משה גפני, ואחרים.

 

"ההתנגדות לרפורמה במתכונתה הנוכחית משותפת לארגונים מתחומים שונים ומגוונים, למפלגות מכל קצוות הקשת הפוליטית, לבני נוער ולאזרחים וותיקים יותר ולאלפים רבים של תושבים מכל רחבי הארץ", אמר ניר פפאי, ראש אגף שמירת סביבה וטבע בחברה להגנת הטבע. "כולם בעד רפורמה אחרת, אחראית, ולא זו המקודמת כיום". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגנה נגד הרפורמה
צילום: אביב נווה
עומרי שרון בהפגנה בירושלים
צילום: אביב נווה
מומלצים