שתף קטע נבחר
 

הצעה: תרומות מחו"ל למוסדות יחוייבו בשקיפות

החוק, שאושר לקריאה ראשונה בכנסת, יחייב מוסדות הפועלים ללא כוונת רווח לחשוף את זהות התורמים שלהם וכן את סכום התרומות. ההצעה מתייחסת רק לתרומות שנתקבלו מגופים מדיניים, אולם הכוונה היא להחיל אותו גם על תרומות פרטיות. ח"כ חנין: "פגיעה חמורה ביסודות הפעילות הדמוקרטית"

גופים ישראליים הפועלים ללא כוונת רווח והמתקיימים מתרומות יחויבו לחשוף את סכומי התרומות שקיבלו מגופים מדיניים בחו"ל ואת זהות התורמים למימון פעולותיהם; כך לפי הצעת חוק פרטית שאושרה היום (ב') לקריאה ראשונה בוועדת חוקה חוק ומשפט בכנסת. בשלב הבא, לקראת אישורה הסופי, היא תורחב, ככל הנראה, גם על תרומות פרטיות מחו"ל.

 

 

יוזמי הצעת החוק הם יו"ר הוועדה, ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו) ויו"ר הקואליציה וסיעת הליכוד ח"כ זאב אלקין. מטרתם היא להגביר את שקיפות מקורות המימון של עמותות וחברות לתועלת הציבור אם הכספים הגיעו מ"ישות מדינית זרה", כלשון הצעת החוק.

 

ח"כ רותם טען כי "גופים רבים בישראל פועלים מכוח סכומי כסף גדולים המוזרמים אליהם מגורמים זרים בעלי אינטרסים, וראוי שהציבור בארץ ידע מי הוא בעל הממון שסביר להניח כי הוא גם בעל האינטרס בפעולות של הגוף המתקיים מתרומותיו".

 

ח"כ אלקין טען כי "הצעת החוק דווקא באה להגן על אזרחי ישראל מהשפעה זרה שאינה תואמת את הצרכים והאינטרסים הלאומיים, כגון מניעת מקרים כמו דו"ח ועדת גולדסטון על מבצע עופרת יצוקה, שהתבסס ברובו על חומר שהתקבל מארגונים ישראליים".

 

הצעת החוק היתה במקורה תקיפה יותר ושללה את הפטור ממס לעמותות שקיבלו תרומות מגופים לא ישראליים. היא עלתה לפני כחצי שנה על רקע הביקורת נגד פעילות הקרן החדשה לישראל. רשם העמותות לשעבר, עו"ד ירון קידר, יצא נגדה בחוות דעת בה נטען כי יש בה הפרה של הדין הבינלאומי. לטענתו, בחוק העמותות הקיים ישנן חובות דיווח לגבי הכנסות עמותה לרבות מ"ישות זרה". לדבריו, הנוסח שעבר היום לא מוסיף על הקיים אבל מאזן בין תפיסות הדמוקרטיה השומרת על זכויות אדם לבין הצורך בשקיפות של ארגוני החברה האזרחית.

 

הצעת החוק עברה ברוב הקואליציוני בוועדה, אך נציגי חד"ש תקפו אותה בחריפות. ח"כ דב חנין טען ש"החוק המוצע הוא סלקטיבי ומכוון לסוג מסוים של עמותות ויש בו פגיעה חמורה ביסודות הפעילות הדמוקרטית". עמיתו לסיעה, ח"כ חנא סוויד טען כי "זהו חוק מקארתיסטי שמטרתו ליצור הפחדה".

 

ביקורת האופוזיציה התייחסה גם לעובדה שהצעת החוק מתמקדת בתרומות של גופים מדיניים ומתעלמת מתרומות פרטיות, מה שאילץ את יו"ר הועדה להודיע כי ישקול להוסיף להצעת החוק גם שקיפות לגבי מימון המגיע מאנשים פרטיים בחו"ל, כשיכין אותה לקריאה שניה ושלישית.

 

הבהרה זו קוממה על ח"כ רותם את נציגי האוניברסיטאות והמוסדות הלאומיים שנכחו בדיון. המשנה לנשיא אוניברסיטת בר-אילן, פרופ' יפה זילברשץ, התריעה כי "הרחבה זו של החוק עלולה לפגוע קודם כל בנו, שמתקיימים מהרבה תרומות אישיות המותנות בכך שיהיו בעילום שם".

 

הצעת החוק תעלה לקריאה ראשונה במליאת הכנסת לאחר פגרת הקיץ ותחזור לוועדת החוקה כדי להכין אותה לאישור סופי, עוד במהלך כנסת החורף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"ההצעה תגן על האזרחים" (צילום אילוסטרציה)
צילום: Index Open
מומלצים