הרצוג: להמשיך ההקפאה. ישי: זה כמו בת יענה
שבועיים לפני תום הקפאת הבנייה בהתנחלויות, נתניהו עדיין לא החליט לאן פניו מועדות. הוא רק דורש מהפלסטינים הכרה במדינה יהודית: "אני לא שומע שתי מדינות לשני עמים". בכניסה לישיבת הממשלהקראו בעבודה ל"צעדים אמיצים", בעוד בש"ס התעקשו ש"הפלסטינים רק מחפשים תירוצים"
רגע האמת של נתניהו מתקרב, והלחץ לפני הכרעה על המשך הבנייה בהתנחלויות גובר. אחרי שנשיא ארצות הברית קרא להמשך ההקפאה, לפני ישיבת הממשלה הבוקר (יום א') המשיך ראש הממשלה לשמור על עמימות בנושא, בעוד שרים משני קצוות הקשת הביעו עמדות סותרות לחלוטין.
נתניהו דיבר על המפגש הצפוי ביום שלישי בשארם א-שייח עם הנשיא הפלסטיני אבו-מאזן. הוא קרא שוב לפלסטינים להכיר בישראל כמדינת לאום יהודית: "שנינו
חיים על אותה פיסת ארץ, אבל בזמן שאנחנו אומרים פתרון שתי מדינות לאום - יהודית ופלסטינית, לצערי מהצד השני אני לא שומע את המשפט 'שתי מדינות לשתי עמים'. אני שומע שתי מדינות, אני לא שומע שני עמים".
נתניהו ציטט את ראש הממשלה הראשון, דוד בן-גוריון, ואמר ברוח הדברים כי מדינה יהודית מאפשרת שוויון זכויות גם לתושבים לא יהודים. אבל, הוא הוסיף, "היסוד הוא הכרה במדינת הלאום של העם היהודי. זה גם הבסיס האמיתי לקץ התביעות, בדיוק כמו שאנחנו מבקשים להכיר במדינה פלסטינית, כך אנו דורשים ומצפים מהפלסטינים להכיר במדינה יהודית. זה הבסיס האמיתי לשלום".
ראש הממשלה ציין עוד ש"לפגישה עם יו"ר הרשות, אבו מאזן, יצטרפו גם נשיא מצרים,מובארק, מזכירת המדינה הילרי קלינטון וג'ורג' מיטשל". לדבריו, אפשר להגיע להסכם מסגרת בתוך שנה, אך הדבר תלוי בפלסטינים. "אני מאמין שאם ההנהגה הפלסטינית תתמיד במשא-ומתן רצוף חרף המכשולים בכל צד, אם היא תהיה רצינית ונחושה כמונו להתקדם, ניתן יהיה להגיע תוך שנה להסכם מסגרת, שיהיה הבסיס להסכם שלום. הסכם שלום מושתת קודם כל על הכרה בישראל כמדינת העם היהודי".
נתניהו ספד לאלוף במיל' ישראל טל, שנפטר בערב ראש השנה. "הוא התייצב תמיד למול הסכנה. הוא היה מפקד ולוחם למופת, אבי המרכבה שהיא מהיסודות של צה"ל", הספיד ראש הממשלה. "הוא עשה זאת עם תחושת אחריות ומחויבות ציונית, יהודית ולאומית. אני מצדיע לו ומלווה אותו עם כל אזרחי הארץ, שיודעים כמה הוא תרם למדינה".
ברוורמן: חידוש הבנייה - טעות היסטורית
שרים אחרים כן התייחסו לסיום ההקפאה. "המפגש בשארם הוא צעד חשוב", אמר שר הרווחה, יצחק (בוז'י) הרצוג, לפני הישיבה. "ייקבעו כללים שנדרש ליישם אותם, ויידרש לקבל החלטות גורליות. צריך לעשות צעדים אמיצים להמשך המשא ומתן, גם אם זה אומר המשך הקפאת התנחלויות", קבע הרצוג.
מנגד, השר אלי ישי טען ש"אנחנו צריכים להתמודד עם האמת ולא לטמון את הראש בחול כמו בת יענה. אני מאוד סקפטי. אני לא מאמין שהפלסטינים רוצים מו"מ מדיני. הם מחפשים כל פעם תירוץ ועילה ולא מסוגלים להתקדם אפילו לא להכיר במדינה יהודית. קודם היו צריכים להפסיק את ההסתה בבתי הספר. פעם זו הקפאת הבניה, פעם הקפאה בירושלים, פעם אמירה כזו או אחרת. קודם כל שיעשו שלום מבפנים עם החמאס ואחר כך שינסו לדבר".
שרים אחרים יישרו קו עם נתניהו בכל הקשור להכרה במדינה יהודית, עוד לפני שהוא עצמו דיבר. שר האוצר, יובל שטייניץ, אמר כי "יש סרבנות פלסטינית שמסכנת את השלום. ראש הממשלה נחוש כמו כל ישראלי בעניין האלמנטרי והבסיס של הכרה בישראל כמדינה יהודית".
לגבי המלצת אובמה למצוא פיתרון שיאפשר את המשך הקפאת הבניה אמר שטייניץ: "החלטת הקבינט היא הקובעת מבחינתי ולפי החלטה זו, ההקפאה תסתיים". השר אבישי ברוורמן אמר כי "הקפאה היא דבר הנמוך בערכו. כל סידור שאבו מאזן ונתניהו יקבלו לגבי ההקפאה, מקובל עלי. המשך הבנייה תוך סיכון השיחות זו טעות היסטורית".
דיווחים בלבנון: הקפאה שקטה ל-8 חודשים
בתוך כך, הבוקר פורסם בכלי תקשורת בלבנון מפי "מקורות דיפלומטיים" כי נתניהו, העניק לממשל האמריקני הבטחה כי ממשלתו לא תחדש את הבניה בהתנחלויות בשמונת החודשים הבאים, אך לא תכריז על כך בפומבי. על פי הדיווח, אמר נתניהו לנציגי הממשל טרם כטקס השקת השיחות הישירות בוושינגטון ב-2 בספטמבר, כי ממשלתו לא תכריז בפומבי על הארכת ההקפאה ולא על חידוש הבנייה.
נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה,
אמר ביום שישי לעיתונאים כי המליץ לראש הממשלה להמשיך בהקפאת הבנייה ביהודה ושומרון, כל עוד השיחות הישירות נמשכות.
לדברי אובמה, כשנתניהו העביר את ההחלטה על הקפאת ההתנחלויות, "הפלסטינים היו ספקנים ואמרו שהוא לא יעשה כלום, אבל ההקפאה היתה משמעותית. אמרתי לנתניהו שבהתחשב בכך שהשיחות מתקדמות, צריך להמשיך את ההקפאה כל עוד השיחות ממשיכות בדרך מועילה. אם תשיג הסכם, תוכל לבנות כל דבר שנראה מתאים לישראלים באזורים לא שנויים במחלוקת".
Read this article in English