100 שנה להולדת רייגן: "האיש שניצח הקומוניזם"
בשמאל האמריקני טוענים כי הוא לא היה יותר מאשר שחקן הוליוודי, שבמקום לזכות באוסקר זכה בנשיאות. לעומת זאת, בימין משבחים את חלקו הגדול בנפילת הגוש הקומוניסטי. ארה"ב מציינת היום 100 שנה להולדת רונלד רייגן. ynet בוחן את המורשת שהותיר אחריו האיש שאובמה היה רוצה להיות כמותו
ספר שיוצא השבוע לאור בארצות הברית הצליח לספק לרפובליקנים ולדמוקרטים תחמושת חדשה כדי שיוכלו להחליף ביניהם מהלומות מילוליות. הספר שנכתב לרגל יום הולדתו ה-100 של רונלד רייגן, שחל היום (יום א'), אינו פוסח גם על שני בניו של הנשיא ה-40 של ארה"ב.
בספר הנקרא "אבי בן 100: זכרונות", רומז רון רייגן - בן הזקונים של ננסי ורונלד וליברלי בדעותיו - על האפשרות שאביו החל לפתח סימנים למחלת האלצהיימר עוד בשבתו בבית הלבן. "שלוש שנים לאחר תחילת הכהונה שלו כנשיא, חשתי צמרמורת ראשונה של דאגה", כתב רון רייגן.
חלה באלצהיימר בעת שישב בבית הלבן? ננסי ורונלד רייגן (צילום: רויטרס)
מייקל, שאומץ לאחר לידתו על ידי רונלד רייגן ואשתו הראשונה ג'יין וויימן, הוא שמרני בדעותיו. הוא תקף קשות את אחיו והאשים אותו שהוא משחק לידיהם של יריבי אביו, אשר טענו בזמנו כי בבית הלבן יושב אדם סנילי.
הנשיא סנילי, מבולבל ומגמגם
רייגן היה הנשיא המבוגר ביותר בהיסטוריה האמריקנית, שנכנס לבית הלבן בהיותו כמעט בן 70. לא פעם הוא שכח מה שאלו אותו אנשים בסביבתו ואשתו ננסי נחלצה לעזרתו ולחשה לו תשובות.
במהלך העימות הראשון עם המועמד הדמוקרטי וולטר מנדייל בבחירות של 1984, רייגן התחיל לגמגם, איבד את הריכוז ולא מצא מילים במשך זמן ממושך. הוא נראה מבולבל ואבוד.
עוזריו טענו לאחר העימות שהנשיא התבלבל באשמתם בגלל שינון יתר של טקסטים שהלעיטו אותו בהם.
רון רייגן מאמין כי בעקבות העימות ההוא החל אביו לפתח מחלת אלצהיימר. "בצפייה בראשון בין שני העימותים עם המועמד הדמוקרטי וולטר מנדייל ב-1984, התחלתי לחוות את המיאוס של חלום רע שמתגשם. הלב שלי צנח כשהוא התחבט בתשובתו. בגיל 73, רונלד רייגן יהיה הנשיא הזקן ביותר שנבחר מחדש. חלק מהבוחרים התחילו לדמיין סבא שלא מצליח למצוא את משקפי הקריאה שלו מופקד על ארסנל גרעיני, וזה גרם להם לעצבנות. גרוע מזה: אבי נתן להם סיבה לגיטימית לדאגה".
חמש שנים לאחר עזיבת הבית הלבן, בשנת 1994, הודיע רייגן במכתב לציבור האמריקני כי הוא חולה במחלת אלצהיימר, ומאותו רגע החלה שקיעתו העצובה עד למותו בשנת 2004.
הנשיא שלא זז בלי פתקים
רייגן הנשיא לא זז מבלי שהוא מחזיק בידיו כרטיסיות ובהן תשובות לשאלות שונות. לפני פגישה עם מנהיגים זרים, עוזריו רשמו לו לדוגמה מה לשאול וכיצד להתנהג עם המנהיג האורח.
השמאל בארה"ב טען שרייגן הוא לא יותר מאשר הצגה - שחקן הוליוודי בעל קריירה של יותר מ-30 סרטים, שמשחק חייו לא זיכה אותו בפרס אוסקר, אלא בנשיאות ארה"ב בנובמבר 1980. "הוא שיחק במשך שמונה שנים את תפקיד נשיא ארה"ב, על פי טקסטים שהכינו לו יועציו", היתה הטענה הרווחת בקרב השמאל.
מנגד, הימין בארה"ב דווקא חשב שרייגן היה נשיא דגול שקריאתו למיכאיל גורבצ'וב להפיל את חומת ברלין, גרמה לנפילת הגוש הקומוניסטי. בשמאל טענו בתגובה כי נפילת הגוש הקומוניסטי היתה חלק מתהליכים היסטוריים, וכי רייגן שיחק נפלא את המשפט שנכתב לו: "מר גורבצ'וב, הפל את החומה הזו".
"הוא הביא לנפילת הגוש הקומוניסטי". רייגן וגורבצ'וב (צילום: רויטרס)
100 שנה לאחר הולדתו ו-30 שנה לאחר השבעתו לנשיא ארה"ב, רונלד רייגן נחשב לאחד הנשיאים הרפובליקנים הפופולריים בהיסטוריה. הרפובליקנים אוהבים אותו כאילו מדובר באל, ואף דאגו להנציח את זכרו בקריאת נמל התעופה הלאומי בוושינגטון על שמו. מקומות נוספים בהם נחקק שמו של רייגן: נושאת מטוסים אמריקנית וקומפלקס בניינים מרשים במרכז וושינגטון, במרחק כמה בלוקים מהבית הלבן.
שונאים את מדיניות הנשיא, אוהבים את האיש
רייגן היה דמות מעניינת. הוא היה פופוליסט, ודיבר אל האזרח מהרחוב. במובן מסוים, הוא עצמו היה האיש מהרחוב - הוא אהב אנשים והם אהבו אותו. אפילו ליברלים שתיעבו את המדיניות שלו, אהבו את האיש, את חוש ההומור שלו, את האופטימיות המדבקת שלו. הם לא חששו ממנו, אלא מחוסר העניין שהפגין בנושאים רבים שהושארו לטיפול של שרים אידיאולוגים שמהם חשש השמאל.
רייגן לא היה אידיאולוג, אבל האנשים שעבדו מסביבו פעלו לדוגמה לבטל מדיניות סוציאלית. מבחינת הרפובליקנים, הוא הביא לארה"ב דוקטרינה שמרנית מנצחת - לראשונה מאז שנות החמישים של הנשיא דווייט אייזנהאואר.
הליברלים בארה"ב חשבו שאם כבר נגזר עליהם נשיא רפובליקני, אז עדיף נשיא חכם גם אם הוא נכלולי מסוגו של ריצ'רד ניקסון. אך בניגוד למה שניסו להציג, רייגן הגיע לבית הלבן כשבאמתחתו ניסיון של שמונה שנים בתפקיד מושל קליפורניה ועם מסר ברור של ממשלה קטנה. המוטו שלו היה ש"הממשלה היא הבעיה - לא הפתרון". אם משווים בין הנשיא ה-40 לבין כמה מועמדים פוטנציאליים לנשיאות מטעם המפלגה הרפובליקנית - שמתיימרים להיות ממשיכי דרכו - אפשר להעז ולומר שרייגן היה אלברט איינשטיין.
הדמוקרטי שחצה את השורות
למי שאולי שכח, רייגן היה בכלל דמוקרטי שחצה את השורות ועבר למפלגה הרפובליקנית בתחילת שנות השישים. בדרך לבית הלבן הוא סחב אתו דמוקרטים אקטיביסטים מהסוג של סנאטור סקופ ג'קסון, שמהווים היום את בסיס הניאו-שמרנים - חלקם יהודים ובמושגים של ישראל אפשר להגדיר אותם כליכודניקים אוהבי ישראל.
כל הפוליטיקאים האמריקנים הנוכחיים רוצים שמשהו מרייגן ידבק בהם. מושלת אלסקה לשעבר, הרפובליקנית שרה פיילין, מנסה להציג עצמה כ"רייגן מודרני" והיא תהיה הנואמת הראשית באירוע לזכרו.
ממשיכת דרכו של רייגן? שרה פיילין (צילום: רויטרס)
אפילו הנשיא ברק אובמה רוצה להידמות לרייגן. כמו רייגן לפניו, אובמה של ערב הבחירות לנשיאות ב-2008 היה "רייגן של השמאל" - הוא היה פופוליסט ובעל כושר ביטוי משובח, כמו רייגן, שאיבד מזוהרו במהלך כהונתו כנשיא.
כעת מנסה אובמה נואשות לחזור למה שהיה לו ואבד בין כתלי הבית הלבן. דובריו של הנשיא האמריקני הפיצו כי בין הספרים שקרא הנשיא במהלך חופשת חג המולד שלו בהוואי, הוא קרא גם את יומניו של רייגן.
קשה להאמין שאובמה קרא את ספרו של רייגן, אבל זה מה שעוזריו לרצו שהציבור ישמע. בכל זאת, לוח האירועים של נשיא ארה"ב בהוואי היה כה צפוף שכלל בין היתר משחקי כדורסל וגולף, צלילה בים ובילוי עם חברים, ישיבות יומיות ותדרוכים ביטחוניים וכלכליים ופגישות עם מקורבים בנושאים פוליטיים. מומחה פוליטי דמוקרטי אמר ל-ynet שאם אובמה יצליח לשכנע את הציבור האמריקני שהוא דומה לרייגן, מצבו ב-2012 יהיה טוב יותר.