שתף קטע נבחר
 

הכנסת לחברות הגז: סכמו על מחיר קבוע ומפוקח

ועדת הכלכלה של הכנסת הודיעה לחברות כי עליהן לבסס את המחיר על המחיר הסיטונאי שקבע משרד התשתיות ולתאם את מרווח השיווק. "נוכח כוחו הדל של הצרכן מול ריכוזיות הכוח המאפיינת את הענף, על המדינה לקבוע אמות מידה מחייבות"

ועדת הכלכלה דרשה היום מחברות הגז הביתי לבסס את החוזים שלהן עם הצרכנים על המחיר הסיטונאי שקובע משרד התשתיות (כ-3,500 לטון או כ-3 שקל למ"ק), במקום הבסיסים השונים הגבוהים יותר שקובעות החברות, ולהסכים ביניהן על מרווחי השיווק.

 

כמו כן ממליצה הוועדה על הקמת גוף שירכז את כל הפעילות בענף ובין היתר יסייע בידי הצרכן להתמודד עם כשל השוק. זאת במקום פיזור הסמכויות הקיים בין משרדי הממשלה.

 

כך סיכם יו"ר הוועדה ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) את הדיון המיוחד על התחרות במשק הגז על בסיס ממצאי הבדיקה של רשות ההגבלים העסקיים לפיהם הרפורמה שנועדה לקדם את התחרות – נכשלה. בעקבות הדיון דרשה הוועדה ממשרד התשתיות לגבש בהקדם תקנות להגנת צרכני הגז שיוגשו לאישור הוועדה עד סוף 2011.

 

דרישות אלה עלו בעקבות הודעת משרד התשתיות שהוא משלים בדיקה שתאפשר לו לקבוע מחיר מכסימלי של הגז הביתי לצרכן, ואם יש צורך בהחזרת הפיקוח על משק הגז הביתי. כדי לזרז מהלכים אלה, דחתה הוועדה את בקשת המשרד להאריך ב-3 שנים את תוקף הוראת השעה של הרפורמה, ואישר הארכה רק עד סוף השנה.

 

"נסכים להארכה נוספת רק אם נראה תוצאות לדרישות שלנו", אמר ח"כ שאמה-הכהן. "נוכח פערי מחירים של עשרות אחוזים שמשלמים הלקוחות כפי שלמדנו בדיון, עולה השאלה מדוע להמשיך את הרפורמה באותה תרופה ואולי יש להחליף את התרופה או לשנות את המינון".

 

מנכ"ל המועצה לצרכנות, עו"ד אהוד פלג, אמר לוועדה: "נוכח כוחו הדל של הצרכן מול ריכוזיות הכוח המאפיינת את הענף, על המדינה לקבוע אמות מידה מחייבות בענף, בדומה לתחום הספקת המים והחשמל, אשר יסדירו את ההתנהלות בין החברות לצרכנים , ותחייבנה את כל החברות העוסקות בתחום".

 

הוראת השעה שתוקפה פג בינואר השנה, אוסרת על ספק גז לשדל צרכן שהחליט לעבור לספק אחר לפתות אותו בהצעות במשך 6 חודשים. בהארכת תוקף ההוראה נוסף לה חיזוק באיסור על ספק גז לסרב לבקשה של צרכן להתקשר אתו.

 

אהרון אביטן מנכ"ל חברת יגל מהקטנות טען שהגדולות מוכרות את הגז שהן קונות מבתי הזיקוק ב-15,000 שקל לטון כשבפועל הן משלמות תמורתו רק 3,500 שקל לטון. אבל מהלקוחות העסקיים הן גובות 4,000 שקל לטון.

 

לדבריו, אמישרגז השקיעה מאות אלפי שקלים בהנחות והטבות (5,000 שקל לבית אב) לתושבי אפרת ביהודה ושומרון כדי לדחוק משם את רגלו. "הם מוכרים גז במחירי הפסד, מתי הם ירוויחו את הכסף הזה"?

 

אלי פיימן מנכ"ל פזגז הפריך את טענת כשלון הרפורמה. הוא אמר, "יש תחרות בין החברות הגדולות, והמחירים ירדו למרות העלייה המשמעותית בהוצאות. נתח השוק של הלקוחות הביתיים ירד. משק בית לא משלם יותר מ-400 עד 600 שקל בחשבון הגז השנתי. למה שלא יעשו סקר לקוחות? זה לא שוק פשוט. שביעות הרצון של הצרכנים עלתה בשנות הרפורמה. הם מודעים לזכויותיהם. המעבר בין הספקים חופשי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
בלון גז
צילום: צביקה טישלר
מומלצים