שתף קטע נבחר

צילום: AP

"קואליציית הנשים" שכנעה את אובמה

הנשיא האמריקני הכריז שקדאפי צריך ללכת, ומאז נעלמו עקבותיו. הוא לא רצה שום מעורבות צבאית בלוב, ולפי "ניו-יורק טיימס" נגרר בלחץ קלינטון, השגרירה באו"ם והיועצת שלו

הדיווחים על אובמה בתקשורת האמריקנית של השבוע שעבר היו שהנשיא נעלם. הוא הכריז ביום שישי שעבר ש"קדאפי צריך ללכת" ומאז נעלמו עקבותיו. הרפובליקנים האשימו אותו שהוא משחק גולף. התקשורת ביקרה אותו על כך שמצא זמן להתייצב לצד כתב ערוץ הספורט ESPN ולנחש את תוצאות אליפות המכללות בכדורסל שנפתחה ביום חמישי, אבל הוא לא הפגין שום נוכחות בנושא הלובי או האסון ביפן.

 

קדאפי תחת מתקפה - סיקור נרחב ב-ynet:

 

אחת הכותרות היתה NO-BAMA (אובמה איננו). דונלד טראמפ, המנסה להידחק למירוץ לנשיאות, עשה כותרת כשאמר שאובמה צריך לעלות על מטוס לטוקיו. זו כמובן הגזמה פראית. אבל הנשיא האמריקני, שהצהיר שקדאפי צריך ללכת, היה יכול להימע מהופעה בערוץ הספורט, כשמועמר קדאפי שב והשתלט במשך השבוע כמעט על כל לוב.

 

קדאפי לא היה המנהיג הערבי היחידי שהתעלם מדרישת הנשיא האמריקני לא לפעול באלימות נגד מפגינים ולקדם רפורמות פוליטיות. עבדאללה מלך סעודיה, שראה מה קרה למובארק, החליט שאצלו זה לא יילך. בניגוד למצרים שמקבלת מארה"ב סיוע כלכלי בסך מיליארד וחצי דולר בשנה, סעודיה היא ספקית הנפט העיקרית של ארה"ב.

 

עבדאללה לא רצה לצאת לפנסיה לצד מובארק בשארם א-שייח. הוא שיגר חיילים סעודים לבחריין להתחיל לטפל במפגינים. אובמה טילפן למלך סעודיה ולמלך בחריין, וטען שאלימות נגד מפגינים תפעל נגדם כבומרנג. מלכי המדבר לא שעו לעצות הנשיא. בעקבות זאת התחילו גם בתימן לקצור מפגינים בחוצות צנעא.

 

אובמה איים על קדאפי, אך בעוד כוחות אמריקנים נשחקים באפגניסטן ועיראק, והכסף האמריקני נשפך כמים במדינות אלה - הוא לא רצה שום מעורבות בלוב. מעורבות זו, כך סבר, עלולה להגביר את האיבה של הערבים כלפי ארה"ב. מה עוד שהיועץ למלחמה בטרור, ג'ון ברנאן, הזהיר שלקדאפי יש יכולות לנקום באמצעות מסע טרור.


לא שש לפעולה. נגרר אליה. אובמה, אמש (צילום: AP)

 

שר ההגנה, רוברט גייטס, התנגד אף הוא לכל מעורבות והזהיר עד כמה קשה לנהל משטר של מצור אווירי. במשך ימים יקרים לחצו הליגה הערבית, הבריטים והצרפתים לפעול. הרוסים, הסינים, ההודים והגרמנים התנגדו. האמריקנים לא ממש לחצו, ודבר לא קרה. 

 

פעולה בינלאומית, לא אמריקנית 

אז מה שינה את מאזן הכוחות בוושינגטון לטובת פעולה? לפי "ניו-יורק טיימס", זה קרה כשמזכירת המדינה, הילרי קלינטון, שינתה את דעתה ושוכנעה באמצע השבוע שצריך לפעול. היא הגיעה למסקנה שבהיעדר פעולה בינלאומית עלול להתרחש רצח עם בלוב. אם יש משהו שבעלה ביל קלינטון מצטער עליו מימי נשיאותו, זו ההחלטה לא לשגר צבא לרואנדה - החלטה שהיתה מונעת רצח העם שם.

 

הילרי גייסה לקואליציה שלה שתי נשים נוספות המקורבות מאוד לאובמה: השגרירה באו"ם, סוזן רייס, ויועצת הנשיא, סמנתה פאוול. ביום חמישי שוכנע אובמה שארה"ב צריכה לפעול ובערב כבר דחפה ארה"ב להחלטה במועצת הביטחון.

 

אבל אפילו לאחר ההחלטה, אובמה לא נראה נלהב למהלך צבאי נגד לוב והבהיר בהודעתו שארה"ב לא תשגר חיילים אמריקנים להילחם על אדמת לוב. לארה"ב יש בים התיכון צי של שלוש צוללות, שתי משחתות, שתי נחתות אמפיביות, ספינת פיקוד ומטה ושלוש ספינות אספקה. ההובלה היא צרפתית ובריטית. הנשיא סרקוזי נשמע נלהב לשגר מטוסי קרב צרפתיים לשטח לוב. אובמה פחות. הסיוע האמריקני בשלב הראשון של התקיפה היה טילי שיוט לשיתוק סוללות טילים נגד מטוסים.

 

כשהנשיא אובמה דיבר אמש מברזיל, בה הוא שוהה, על המבצע בלוב, הוא השתמש במילה "קואליציה" חמש פעמים וגם במילה "בינלאומית" חמש פעמים. הכל כדי שיהיה ברור לכולם שלא מדובר במבצע בהובלה אמריקנית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טילי טומהוק בדרך למטרה
צילום: אתר הצי האמריקני
נגרר. NO-BAMA
צילום: AP
הובילה את המהלך. קלינטון
צילום: AP
מומלצים