מתלוצץ עם תובעיו. ליברמן בממשלה, בינתיים
כל עוד אין החלטה אחרי שימוע, השיירה של נתניהו תמשיך לנוע. ליברמן, שפתח את נאומו עם בדיחות על ג'סטין ביבר, יוכל לשבור את הכלים ולפרוש מהקואליציה לפני ההכרעה הסופית על עתידו. מהן כל האופציות שלו ומתי אפשר שנראה פיצוץ פוליטי?
אביגדור ליברמן פתח את דבריו אמש (יום ד') בוועידת "ישראל ביתנו" עם כמה בדיחות שהצחיקו את הקהל, על ג'סטין ביבר ועל גן עדן. כך חשב יו"ר המפלגה השלישית בגודלה בישראל שראוי להתייחס לאחד הרגעים החשובים בחייו הציבוריים. בצחוק.
תיק ליברמן, כותרות אחרונות
- גורם בפרקליטות: "פעל בשיטתיות להסתיר דרכיו"
תיק העשור: מדו"ח המבקר ועד להכרעה
עדכונים - גם בפייסבוק של ynet
כי ככה זה בישראל - כאשר שר בכיר בממשלה, סגן ראש הממשלה ושר החוץ למשל, שומע שמתכוונים להגיש נגדו כתב אישום על מרמה והפרת אמונים, הלבנת הון, קבלת דבר במרמה והטרדת עד - הוא מרגיש צורך להתלוצץ עם תובעיו, ולהריץ דאחקות עם תומכיו. והתומכים? הם עמדו דום ומחאו לו כפיים בהתרגשות, אחרי שחזר והבטיח להם כי "מילה זו מילה". אי אפשר שלא להתפעל מקור הרוח ומכישורי המשחק, או לדאוג מהאדישות והזלזול במערכת אכיפת החוק.
בכירי ישראל ביתנו נהגו להתפקע בחודשים האחרונים מצחוק כשנשאלו אם ליברמן מתכוון להתפטר אחרי החלטת היועץ. השאלה הזו ירדה בינתיים מן הפרק, אחרי שליברמן הבהיר, בקצרה אך בבירור, כי הקואליציה יציבה, וכי הוא יוכיח אחרי 15 שנות רדיפה את חפותו ואת יושרו.
הדעה הרווחת במפלגה היא שכל סיפור הוא כתב האישום קפקאי, כלומר לא יותר מאשר רדיפה אישית אחרי ליברמן, האיש שהצליח ועכשיו רוצים לבלום אותו מסיבות פוליטיות. שנים על גבי שנים מנסות המשטרה והפרקליטות לגבש כתב אישום, ולא הצליחו - אז למה דווקא עכשיו?
הספין של ליברמן: יגבש הסכם קבע
בנאומו המונוטוני של ליברמן, שאותו הקריא מתוך דף מבלי להרים את עיניו במשך כמעט 40 דקות, היו כמה רגעים תמוהים. התמוה שבהם היה כשהחליט ליברמן להציע, כבדרך אגב, יוזמה מדינית חדשה. לא עוד תוכנית ביניים ארוכת טווח, אלא הסכם קבע שיגובש על ידו, על ידי נתניהו ועל ידי לבני - כדי לבלום את "הצונאמי המדיני" לקראת ספטמבר. לא צריך אפילו לשנות את הרכב הממשלה, קרץ ליברמן. צריך רק להסכים יחד על תוכנית מדינית ולשווק אותה לעולם.
ליברמן לצד דני אילון באו"ם. תיק החוץ יחליף ידיים? (צילום: שחר עזרן)
זהו ספין לא רע בערב של כתב אישום, שעשוי היה לרגע להציב את ליברמן במרכז, אלא שהוא נבלע מהר מאוד בין הררי מילים פסימיות על חוסר היכולת לדבר עם הפלסטינים ולהגיע איתם להבנות. שר החוץ גם הבטיח כי הניסיונות ללחוץ על הממשלה מבחוץ, או לשווק לה רעיונות מדיניים, רק יחזקו אותה מבפנים. נתניהו מיהר לגמול לו על הנאמנות והיציבות, וכשעה לאחר נעילת הוועידה פרסם הודעה שבה הוא מחזק את ידיו של ליברמן ומאחל לשותפו הקואליציוני הבכיר רק טוב.
מבחינה פוליטית נתניהו אכן יכול להיות רגוע, לפחות בינתיים. הממשלה שלו לא צפויה להתפרק בתקופה הקרובה. כל זמן שלשר החוץ תינתן האפשרות לשימוע, השיירה של נתניהו תמשיך לנוע בחודשים הקרובים. כל זמן שנתניהו לא ישבור שמאלה מדי במגרש המדיני, ל"ישראל ביתנו" אין כרגע סיבות ממשיות לפרוש - התהליך המדיני תקוע, התקדמות דרמטית לא עומדת לפי שעה על הפרק.
השאלה היא מה יקרה בהמשך, אחרי השימוע. האם התפטרותו ההכרחית על פי חוק של ליברמן, אם יוגש נגדו כתב אישום, תביא דווקא באותו עיתוי גם לפיצוץ פוליטי? על השאלה הזו אפילו לבכירי מפלגתו שלו אין תשובה חד משמעית. בעוד חצי שנה אופק החיים של הממשלה כבר יהיה קצר, וליברמן יוכל, אם ירצה, לפרוש מן הקואליציה בסמוך להגשת כתב האישום.
סיעת ישראל ביתנו. כס היו"ר יישאר פנוי? (צילום: גיל יוחנן)
שר החוץ יוכל, אם יבצע אקט דרמטי שכזה, לבוא לציבור ולומר שעושים לו עוול, שזו רדיפה פוליטית. אפשר להרוויח מזה נקודות פוליטיות בבחירות הבאות, גם אם ליברמן עצמו לא יהיה יו"ר המפלגה בפועל. לא ברור גם מה יקרה אם התהליך עד השימוע יהיה ארוך מהצפוי, ויתגלגל אל תוך 2012. האם ימתין ליברמן לשמוע את החלטתו של היועץ המשפטי, או שטרם ההכרעה הסופית יפיל את נתניהו?
עוד שתי שאלות פוליטיות עולות בכל הנוגע לעתיד: מי יחליף את ליברמן כשר החוץ אם יתפטר, ומי יעמוד בראשות המפלגה. תיק החוץ שייך לישראל ביתנו, ולכן ליברמן עשוי להיות זה שיכריע. הוא יוכל להטיל על סגנו, דני אילון, להחליף אותו, ויוכל גם לבקש מנתניהו לשמור על התיק. שתי האפשרויות קיימות, ובמערכת הפוליטית מעריכים כי אם ליברמן ירצה "להתעלל" בנתניהו, הוא ימנה לתפקיד איש מטעמו, לאו דווקא פוליטיקאי פעיל. לפי שעה, זו האפשרות שנראית פחות סבירה.
באשר לראשות המפלגה, קיימות שתי אפשרויות: האחת, מינוי יורש מבין השניים שרואים עצמם כמחליפים אפשריים: השר סטס מיסז'ניקוב וחברת-הכנסת פאינה קירשנבאום, אשת סודו של ליברמן. שניהם נחשבים לדמויות חזקות במפלגה, אולם בסופו של דבר מי שיכריע הוא ליברמן. שמו של מיסז'ניקוב נקשר בשנה האחרונה לכמה פרשיות מביכות, וייתכן כי התמיכה הרבה שהוא זוכה לה במגזר הרוסי לא תסייע לו. האפשרות השנייה היא שליברמן ישאיר את הכיסא פנוי, ולא ימנה יושב ראש במקומו, גם אם יתפטר מן הממשלה.