שתף קטע נבחר
 

מלך מרוקו על הכוונת: ההון של מוחמד נחשף

עד עתה נמנעה מרוקו מלהיקלע לסערות פוליטיות משמעותיות כמו במדינות המקיפות אותה, אולם גם שם תיתכן מהפיכה. עיסוק גובר בכספי המלך מגלה כי בבעלותו מיליארדי דולרים, אדמות במדינה, בניו-יורק ובפריז ושלל חשבונות סודיים באירופה

מרוקו עלתה לכותרות אצלנו כאן לפני כשבועיים כשמחבל מתאבד התפוצץ במסעדה בעיר התיירות מרקש. אזרחית ישראל ובעלה היהודי נהרגו בפיגוע הזה, שקטל עוד 14 בני אדם - רובם זרים. הפיגוע הזה אותת על השבריריות של מרוקו מבחינה בטחונית, על אף רגיעה שהושגה בשנים האחרונות.

 

 

האיום הביטחוני מצד תומכי אל קאעידה מגיע על רקע אי השקט החברתי השורר במרוקו מאז החל גל המהפכות בעולם הערבי. עד כה, מרבית ההפגנות כנגד השלטון היו רגועות יחסית ולא אלימות כמו במדינות אחרות. המפגינים מתרעמים על השחיתות, המצב הכלכלי והיעדר חירויות - בדיוק כמ במדינות האחרות.

 

עידוד מסויים יכלו ראשי המדינה לשאוב השבוע עם ההצעה שהגיעה מערב הסעודית להצטרף למועדון האקסלוסיבי של "מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ הערביות". עבור מרוקו ההצטרפות למועדון המדינות העשירות בעולם הערבי יוכל להוות נקודת יתרון כלכלית בתקופה לא קלה זו. היא גם מחזקת את התדמית של מרוקו הנחשבת למדינה מתונה בזירה הערבית.

 

בלב מערבולת אזורית 

מאז החל גל המהומות בעולם הערבי מוצאת עצמה מרוקו מוקפת במערבולת אזורית, הכוללת את השכנות תוניסיה, אלג'יריה, לוב ומצרים. כדי למנוע תסריט דומה בארצו הצהיר המלך מוחמד על שורה של רפרומות חוקתיות. במקביל הוא הודיע על הגדלת הסובסידיות בשיעור של 15 מיליארד דירהם (1.92 מיליארד דולר) על מוצרי יסוד וזאת בנוסף ל-17 מיליארד דירהם (2.18 מיליארד דולר) שנכללו בתקציב.


העימותים הגיעו גם למדבר סהרה (צילום: רויטרס)

 

מרוקו סובלת בשנים האחרונות מעליית מחירי הסחורות ומקצב אינפלציוני מדאיג. הרשויות מקוות כי הגדלת הסובסידיות לא ירחיבו משמעותית את הגרעון התקציבי העומד כיום על 4% מהתוצר המקומי הגלמי. מובן כי יעד זה יושג אם ההשקעות הזרות יתגברו, דבר שכרגע נראה קלוש נוכח האירועים באזור.

 

התיירים אוהבים את מרוקו

מרוקו גם תלויה רבות במגזר התיירות והתקווה היא שהפיגוע בסוף החודש שעבר לא ינחית עליו מהלומה קשה.

 

מגזר התיירות הוא המוביל מבחינת הכנסות מט"ח במרוקו. מגזר זה אחראי ל-10% מהתמ"ג וחשוב מכך - מעסיק למעלה מ-400 אלף מרוקאים. לפני הפיגוע במרקש קיוו פרנסי ענף התיירות במרוקו להשיג השנה עלייה של 8% בהכנסות. עד סוף אפריל התקוות התממשו כשנרשמה עלייה של 10% במספר התיירים. בשנה שעברה הכנסות התיירות של מרוקו נאמדו ב-7.3 מיליארד דולר, כ-40% מסך כל הייצוא של הממלכה.

 

העיסוק בכספי המלך

מעבר לאיום על מגזר התיירות, חווה באחרונה הארמון ברבאט הבירה גם איום מסוג אחר ולא מוכר. המהפכות בעולם הערבי והשתחררות התקשורת הערבית מכבלי הצנזורה, הובילו להתעסקות גם בנושא שהוא טאבו במרוקו - הונו האישי של המלך מוחמד. בפרסומים מהשנים האחרונות של מגזין "פורבס" דורג המלך המרוקאי כאחד מעשירי המלכים בעולם עם הון של 4-5 מיליארד דולר. ידיעות אלה לא מפורסמות, כמובן, במרוקו עצמה.

 

ברם, מקורות במרוקו ומחוצה לה מדברים בעיקר באתרי האינטרנט על הון כפול ומכופל של המלך מוחמד. עיקר ההון נצבר בתקופת אביו של המלך הנוכחי, המלך חסן. מקורות בספרד טוענים כי ההון הכולל של משפחת המלוכה מגיע ל-40 מיליארד דולר וזה כולל אדמות ופרויקטים רבים במרוקו ומחוצה לה. יש הטוענים כי הארמון אחראי בלעדית על הכנסות החקלאות והתעשייה של המדינה. עיתון בספרד דיווח לפני מספר שנים כי למלך חסן היו לפחות 20 חשבונות בנק סודיים במערכת הבנקאות הספרדית.

 

עבד אלמואמן דיורי, עיתונאי מרוקאי אמיץ, החל בשנים האחרונות לעסוק בעניין ההון המלכותי. הוא עשה זאת כמובן מהגלות ומבלי לקבל חשיפה במרוקו עצמה. מאז החל גל המהומות במרוקו החלו יותר ויותר גורמים להתעניין בפרסומיו.

 

לאחר תחקירים מאומצים הוא דיווח כי למשפחת המלוכה תיק השקעות מגוון הכולל בין השאר ניירות ערך בבורסות המובילות באירופה ובארצות הברית וכן נכסי נדל"ן ברחבי העולם. לדברי דיורי, בין השאר, למשפחה המלכותית יש 20 ארמונות במרוקו, היא שולטת ברוב המוחלט של האדמות החקלאיות בממלכה וכן נכסי נדל"ן בניו-יורק ופריז.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 


פורסם לראשונה 14/05/2011 17:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנות נגד השלטון במרקש
צילום: AP
מומלצים