שתף קטע נבחר

 

המאבק במעשנים יעזור? "שליצמן ידאג לחולים"

לאחר שהממשלה אישרה הגבלות חדשות על עישון, תפסנו לשיחה שתי מעשנות כבדות, 30 שנה בתחום, שממש לא מתכוונות להפסיק עם ההרגל שלהן. "זה צעד פופוליסטי", טענה א'. בעמותת "אוויר נקי" בירכו, אך ציינו שדרושה "אכיפה רצינית"

א', היא האחרונה שניתן לומר עליה שהיא לא מודעת לנזקי העישון. מאז שהייתה בת 19 היא מעשנת שתי קופסאות ביום. מאז חלפו שלושים שנה וא', בעלת תואר שני בביולוגיה שחלתה בעבר בסרטן השד, לא מתכוונת להפסיק עם ההרגל. למרות ההגבלות החדשות שאישרה הממשלה בנוגע לצריכת סיגריות, היא מבהירה: "אמשיך לעשן את אותה כמות, אם אחליט להפסיק זה לא יהיה בגלל המחיר או בגלל גזרה אחרת".

 

"זה עתה קניתי סיגריות, והמוכר סיפר שמאז עליות המחירים המטורפות, אין שום ירידה בכמות המכירות, רק מעבר לסיגריות זולות יותר", סיפרה א', נשואה ואם לשניים מתל-אביב. בשיחה עם ynet היא ציינה כי גם כשהתגוררה בפריז ועישנה מרלבורו התמונה הייתה דומה: "יום אחד העלו כל חברות הסיגריות את המחירים, ורק וינסטון לא. התוצאה: אני וצרפתים רבים איתי פשוט עברו לווינסטון".


המעשנים יעברו לסיגריות זולות יותר (צילום: רויטרס)

 

בממשלה טענו כי ההגבלות החדשות נועדו להיאבק בעישון, אולם א' בטוחה שלא מדובר בדאגה לשלום הציבור או בהקטנת ההוצאה הממשלתית על טיפולים לציבור: "אם זה היה המצב, היו מעלים גם את המס על גבינה צהובה שמנה, על נתחי הבקר השמנים שמעלים סיכון להתקפי לב, היו משיתים את ההוצאות הרפואיות על הטיפול במספר העצום של חולי ריאות במפרץ חיפה על המפעלים המזהמים, והיו מכריחים את חברות האוטובוסים לעבור להנעה חשמלית, שהרי כל אימת שאתה עומד במכונית מאחורי אגזוז מפויח, אתה שואף כמות שזהה בוודאי ל-10 סיגריות".

 

היא ציינה כי היא אמנם בעד הגבלת העישון במקומות ציבוריים בשביל לא להפריע לאנשים, אך דוחה בתוקף את הנתונים השונים שהביאו היום כלי התקשורת וכינתה אותם "הפחדות": "כתבו ש-9,000 איש מתים כל שנה מעישון, ואלף מעישון פסיבי, שעה שאין שום דרך לבדוק לא את הראשון ובוודאי ובוודאי לא את השני".

 

השכבות החלשות ייפגעו

אז מה עומד מאחורי העלאת מחירי הסיגריות ויתר הגזרות? "זה צעד פופוליסטי, שהלא ברור שאף חבר כנסת לא יעז לטנף את תדמיתו ולהתנגד למהלך", טענה א' וציינה כי המדינה גוזרת כאן קופון כספי בלי שתקום זעקה ציבורית.

 

והנפגעים העיקריים? לטענת א', אלה כרגיל השכבות החלשות, "שמעשנות יותר גם מחמת המודעות הנמוכה יותר,

וגם כי אלה מן הסתם 'המותרות' היחידות שלהן. ברור גם שלא תתממש התחזית המופרכת שהכסף שייחסך מהפסקת העישון, אם תקרה, יופנה לקניית טלוויזיות. מה שיקרה זה שיהיה להם פחות כסף לאוכל.

 

המדינה הזאת עושה כל שביכולתה לפגוע בכל דבר שגורם הנאה, ומתמחה בהפיכת אזרחים טובים מן השורה לעבריינים. כמו בגזרת הבירה על החוף, מעשני הגראס, נושאי סכינים תמימים ועוד", סיכמה א'.

 

גם רחל (53), נשואה ואם לשניים מקריית אונו, ממש לא מתכוונת להפסיק לעשן את הקופסה היומית שלה לאחר 31 שנים. "זו בושה וחרפה. זכותנו המלאה לעשן", היא אמרה וטענה כי לדעתה מדובר ברדיפה לשם רדיפה. "רוצים לגרום לאנשים להפסיק לעשן? קדמו מודעות, תרופות, סדנאות בנושא, בחינם דרך קופות החולים".

 

היא הוסיפה כי "זו רדיפה של שונאי המעשנים", וטענה כי הבעיה היא דווקא התחשבות היתר של המעשנים שהפכו לסוג של מצורעים. "הגענו למצב אבסורדי בו במעבר חצייה מנפנפים לי עם הידיים להעיף את העשן, או בשיא החוצפה מבקשים ממני לא לעשן ברחוב. סליחה, הרחוב שייך לי בדיוק כמו להם ואמשיך לעשן בכל מקום שבו מותר לעשן. ואם למישהו זה מפריע? בבקשה שיחצה את הרחוב לצידו השני".

 

"תתעסק במצוקה בבתי החולים"

רחל סיפרה כי לפני מספר שבועות, שעה שעמדה לצאת מקניון שלפה סיגריה והתכוונה להדליקה עם יציאתה מהבניין, אבל עוד קודם זינק לעברה "גברבר יפה נפש" שהחליט שהוא צריך ללמד אותה לקח. "הוא פשוט התחיל לצרוח עלי שהריח מפריע לו, ושלא מעשנים בשטח ציבורי, ושזה שיא החוצפה מצידי", היא שחזרה,

"אז פשוט הראיתי לו את הסיגריה הלא דלוקה ושאלתי אותו איך סיגריה לא דלוקה מפריעה לך כל כך? כן, למצב כזה הגענו".

 

בכל מקרה רחל לא ממש חוששת מהגזרות, "בבתי הקפה אעשן בחוץ, זה מספיק לי. בנוגע למסעדות, הברים ושאר העסקים, ההפסד הוא כולו שלהם, אני לא הולכת למקום בו אי אפשר לעשן". ולליצמן יש לרחל כמה המלצות: "אדוני סגן שר הבריאות, תתעסק בלטפל במצוקה בבתי החולים, השירות הגרוע שהחולה ובני משפחתו מקבלים, שלא לדבר על היגיינה מינימלית כמו ג'וקים בחדרים ותוספת כוח אדם, בבריאות לכל העם ולא רק לעשירים. ותרד מהמעשנים שהתענוג שלהם הוא סיגריה".

 

איסור הצבת המכונות - "פרצה בחוק"

מנגד סבור אלעד שפר, מעמותת "אוויר נקי" כי יש לברך על התוכנית שאישרה הממשלה. "הצעדים של העלאת המס על מוצרי טבק ואיסור הצבת מכונות למכירת מוצרי טבק נועדו להקשות הן על בני נוער להתחיל לעשן והן על בגירים מעשנים להמשיך לעשן", הוא הסביר. לטענתו, העלאת המס תהפוך את הקנייה לכדאית פחות וקשה במיוחד עבור בני נוער. לדבריו, איסור הצבת מכונות למכירת מוצרי טבק ישרת למעשה את החוק שאוסר מכירת מוצרי טבק לקטינים "וקיים כבר כ-7 שנים, שעה שהמכונות למכירת סיגריות הן בעצם פרצה בחוק, והן מאפשרות לבני נוער לקנות סיגריות ללא פיקוח".

 

"בניו יורק, בבוסטון, בסן פרנסיקו, בלוס אנג'לס, בסיאטל ובערים נוספים בארצות-הברית - לאחר נקיטת צעדים אלו ונוספים - אחוז המעשנים עומד שם על 14-15%. בניו יורק, שבה חפיסת סיגריות עולה כיום $14, אחוז המעשנים ירד מ-21.5% בשנת 2002 ל-15% בשנת 2009",

הביא שפר חיזוקים לדבריו.

 

אך למרות זאת, גם בעמותת "אוויר נקי" זיהו מספר בעיות בצעדים שמתכננת הממשלה. "העלאה מזערית במס של כ-2 ש"ח לחפיסה - לא בטוח שתביא לשינוי המיוחל", ציין שפר, "צריך להעלות את המס ולקבוע מחיר מינימום כך שמחיר מינימלי של חפיסת סיגריות יהיה 50 שקלים". באשר לאיסור הצבת מכונות למכירת מוצרי טבק ציין שפר כי "לא ברור מתי החוק ייכנס לתוקף", וסיכם כי באופן כללי - חשוב לא להסתפק בצעדים אלו אלא לנקוט שורה של צעדים נוספים כמו "אכיפת רצינית ויעילה של החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים, קמפיין נגד עישון בטלוויזיה, מתן אישור לחברות תרופות לגמילה מעישון לעשות פרסומות בתקשורת, ואיסור הצגת עישון בתכניות טלוויזיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יעשנו פחות? בכלל לא בטוח
צילום: Shutterstock
צילום: סי די בנק
דאגה לבריאות הציבור?
צילום: סי די בנק
מומלצים