שתף קטע נבחר
 

כלכלת העולם דוהרת מזרחה. לא תקפצו לרכבת?

משני עברי ההימלאיה ניצבות שתי המעצמות המובילות של מחר, סין והודו. עם מעמד ביניים שצומח במהירות ועלייה ברמת החיים הן סוחפות איתן את כל מזרח אסיה. איך זה קשור אליכם? בשפע ההזדמנויות הכלכליות, שבעתיד יבואו בעיקר מהשווקים החדשים

מי שרוצה לראות בחטף את תמונת השינוי שעבר מאזן הכוחות הכלכלי בעולם בשנים האחרונות, יכול להשוות את רשימת חברות ה-G7, חבורת מנהיגות העולם של שנות ה-90', ל-G20 של ימינו.

 

המעבר מהמספר 7 ל-20 הוא מעבר מעולם צר שבו השגשוג וההשפעה נתונים בידיים מועטות, אל עולם רב כוחות שיותר ויותר מדינות משחקות בו תפקיד מרכזי.

 

 

הנקודה הנוספת היא התפוצה של חברות ההנהגה: לצד ארה"ב, איטליה, גרמניה, צרפת וקנדה השייכות למרכזי הכוח המסורתיים של מערב אירופה וצפון אמריקה (ויחד איתן רוסיה ויפן הוותיקות), המצטרפות החדשות לגוש ההנהגה, מגיעות משאר היבשות: אוסטרליה, אינדונזיה, ארגנטינה, ברזיל, דרום אפריקה, דרום קוריאה, הודו, טורקיה, מקסיקו, סין, ערב הסעודית.

 

העולם משתנה, זה ברור. עד לא מזמן דיברו על הגוש המערבי מול הגוש הקומוניסטי, אחר כך עברו למושגים של צפון מול דרום, כלומר העולם העשיר מול העולם העני, עכשיו מילת המפתח היא "שווקים מתעוררים". בין השורות עובר מסר סמוי אך ברור: לא מדובר יותר בעולם מפותח ועשיר מול עולם מתפתח ועני, אלא העולם של אתמול מול העולם של מחר.

 

העולם של מחר הוא קודם כל סין. בפברואר השנה פירסם האוקונמיסט תחזית על פיה כלכלת סין תעקוף את זאת של ארה"ב ותהיה למעצמה המובילה כבר בשנת 2027. עוד לא יבש הדיו על ההערכה הזאת וקרן המטבע העולמית פירסמה הערכה שעל פיה זה צפוי להתרחש כבר בשנת 2016, כן, בעוד 5 שנים מהיום.

 

הפער בין שתי ההערכות הוא הפער בין תחשיב של תוצר במונחי מטבע חוץ או במונחי כוח קניה מקומי (PPP). כך או כך, הצופה מן הצד יכול להבין כי הדחתה של ארה"ב מההובלה הכלכלית היא עובדה שעומדת להיות מוגמרת, ונותר רק לקבוע את המועד.

 

סין אינה לבדה בפסגה המיועדת. מאחוריה נושפת הודו, קצב הצמיחה שלה הולך ומתגבר, רמת הילודה הגבוהה שלה מבטיחה (בניגוד לסין) המשך זמינות גבוהה של כוח אדם צעיר, התרבות שלה מאפשרת פתיחות מחשבתית ואף חשיבה חדשנית יותר מאשר בכל תרבות אחרת במזרח אסיה, וכבר יש מי שתוהה מתי תעבור כלכלת הודו את זאת של סין.

 

הכפריים מגיעים לעיר

משני עברי ההימלאיה ניצבות שתי המעצמות המובילות של מחר, מעמד הביניים שלהן צומח במהירות, עולה רמת החיים והן סוחפות איתן את כל מזרח אסיה. התוצאות נראות כבר היום בשטח, והביטוי הראשון לכך הוא בסחורות שאותן צורכות השכבות המתפתחות החדשות, סחורות היוקרה. קחו למשל את התעופה.

 

IATA, ארגון התעופה הבינלאומי, דיווחה בתחילת השנה כי בתוך שנתיים צפויות הן סין והן הודו להיות בין 5 שווקי התעופה הפנימית הגדולים בעולם, כאשר התחום הזה מתפתח בסין בקצב של 13.9% לשנה וזה של הודו ב-10.5%, הרבה יותר מהקצב במדינות המערב.

 

אסיה היא לא רק סין והודו, תחום הטיסות הפנימיות יתפתח בשנים הבאות בקצב דו ספרתי גם בוויאטנם ובפיליפינים, ובשנת 2014 כמיליארד איש יטוסו במזרח אסיה, מה שמהווה כ-30% מהסך העולמי הצפוי. לאנשים רבים מאוד באסיה עומד להיות הון זמין שיוכל לאפשר להם לטוס לעסקים או לחופשה. מנין הם באים?

 

חלק גדול מהם מגיע מהכפר. בשנת 2008, לראשונה מאז ומעולם, חיו יותר אנשים בעולם בערים מאשר בכפרים ומאז היחס הולך ונהיה עירוני יותר ויותר, ורבים נוספים צפויים להמשיך ולעבור. עד שנת 2030 יעברו בסין אנשים נוספים מן הכפר אל העיר במספר גדול יותר מאשר כל אוכלוסיית ארה"ב, ומספרים דומים צפויים גם בהודו.

 

בסין, שבה יש פער הכנסות עצום בין המזרח העירוני והעשיר והמערב הכפרי, מגיעים עובדים חדשים לראיונות עבודה במפעלים של טיאנג'ין, דאילן ושנז'ן. מהצד השני של השולחן יושב פעמים רבות מנהל מעונב בוגר אוניברסיטה נחשבת, המסתכל מלמעלה על הכפרי אשר זה מקרוב הגיע, פעמים רבות הוא ילגלג עליו ויאמר כי "בוץ שדות האורז טרם יבש על מגפיו" אך האמת היא שייתכן ואותו מננהל עצמו הגיע בשעתו מהכפר, ואם לא הוא אז הוריו.

 

יותר יותר אנשים עוברים מן הכפר אל העיר, סחורות יותר ויותר מתקדמות מיוצרות בשווקים המתעוררים, המעמד הבינוני בהן צומח, וכל אלה יוצרים שינוי בביקושים, בהיצעים ובהזדמנויות שהשווקים מציעים.

 

מאז שנחרב בית המקדש, כך אומרים, ניתנה הנבואה לשוטים. ייתכן, אך ישנן כמה הערכות אשר ניתן לעשות בזהירות ביחס לעתיד ולאפשרויות הכלכליות שהוא מביא איתו:

• השגשוג ימשיך ויתרחב, וההזדמנויות הכלכליות צפויות להיות בעיקר בשווקים החדשים, ובעיקר באלה של אסיה. שם כדאי למקד את מאמצי הרחבת העסק הפועל בשוק הסחר העולמי. כבר בדקתם את גובה דמי השכירות של משרד במומבאי?


אירועים בתחום העסקים במזרח אסיה

אירועים בתחום העסקים במזרח אסיה
מתי? האירוע
13 ביוני מפגש עם משלחת אנשי עסקים מטאיוון בחסות הנציגות הטאיוונית בישראל, מלון קרלטון בת"א
16 ביוני מפגש עם משלחת אנשי תקשורת וטכנולוגיית מידע מויאטנם במכון היצוא
19 ביוני יום עיון בנושא סחר עם מדינות ה-BRIC בחסות לשכות המסחר בבניין הבורסה בת"א
20 ביוני סמינר מטעם משרד טכנולוגיית המידע הקוריאני בנושאי שיתוף פעולה טכנולוגי בין המדינות במלון דן פנורמה בת"א
4 ביולי הוועידה השנתית הראשונה לעסקים עם סין בארגון מכון היצוא הישראלי
5 ביולי מפגש פורום העסקים סין, אסיה-ישראל במסגרת תערוכת הקלינטק 2011 בגני התערוכה בת"א

 

• מתלבט באיזה תחום כדאי לפעול? התפתחות כלכלית של מדינה מחייבת הרחבת תשתיות, זה אומר שצפוי ביקוש ער לכל מה שנדרש לשם בניית כבישים, מסילות ברזל, שדות תעופה, מערכות אספקת מים, חשמל, בריאות וחינוך, בעיקר חינוך טכנולוגי.

 

• המשך גדילת המעמד הבינוני משמעה המשך עליית הביקוש למוצרי מותרות. עם הזמן יהיו יותר ויותר אנשים במדינות השווקים המתעוררים שיוכלו להרשות לעצמם מוצרי איכות המיובאים מישראל, מוצרים שלא פשוט להעביר את ייצורם לסין, כמו יין, קוסמטיקה, ריבות ושוקולד בתור דומגאות מיידיות, והדבר נכון גם למגזרים תומכי מוצרי איכות כמו משק החלב, חקלאות של פירות אקזוטיים וירקות איכותיים, והפקת מינרלים לתחום הקוסמטיקה.

 

• יותר כסף משמעו יותר אטרקטיביות לגופי פשע. לפיכך ככל שיהיו שווקי המזרח יותר עשירים יהיה יותר ביקוש למוצרי ביטחון פנים ותחומים נלווים להם, תחומים בהם יש לישראל מוניטין טוב.

 

• יותר פעילות כלכלית במזרח משמעה יותר זרים המגיעים לשם, הווה אומר רילוקיישן. מישהו עומד לספק ליותר ויותר חברות כרטיסי טיסה, שירותי שילוח, ביטוח בריאות לחו"ל, איתור והרשמה למוסדות חינוך לילדים, שירותי ליווי אישי והתאקלמות.

 

• המעבר של פעילות כלכלית לשווקים מתעוררים משמעה פעילות ענפה בסביבה תרבותית בלתי מערבית, סביבה שיש להכיר אותה, להבין אותה ולפעול בהתאם לקוד התרבות העסקי בה על מנת לקנות את אמונו של איש העסקים המקומי ולהגיע לתוצאות. שוק שירותי היעוץ והתיווך הבין-תרבותי שמלווה חברות בתהליכי משא ומתן, ניהול עובדים ושליחת עובדים לחו"ל הינו כבר עתה פעיל ותוסס וזה צפוי להמשיך ולהתפתח.

 

טל רשף מנהל את פורום סין - אסיה-ישראל, הוא יועץ ומרצה לתרבויות ולעסקים בהודו , מאמן עובדים ומנהלים לרילוקיישן . מרצה לתרבויות בחברות ובחוגי בית .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבורסה בהונג קונג. הפנים - מזרחה
צילום: AFP
טל רשף
מומלצים