פעילי המשט נחושים להפליג לעזה: "זה לא נגמר"
למרות כל הקשיים, מארגני המשט לרצועת עזה מסרבים להרים ידיים. "אנחנו נחושים לצאת, בדרך אחת או אחרת", אמרה אחת מהם ל-ynet, יום לאחר שיוון עצרה את אחת הספינות והודיעה כי לא תאפשר להפליג לרצועה. בתוך כך, העיתון "הורייט" דיווח כי הנזק לספינה האירית נגרם כנראה לפני שעגנה בטורקיה
למרות החבלה המסתורית בספינות, עצירת אחד מכלי השיט וההודעה של יוון שלא תרשה להפליג לרצועת עזה - פעילי המשט נחושים בדעתם לשבור את המצור: "לא נישאר פה", אמר הבוקר (שבת) ל-ynet דרור פיילר, שמתכנן להפליג למובלעת הפלסטינית על סיפון האוניה "ג'וליאנו" העוגנת ביוון.
לא רחוק משם, על סיפון "תעוזת התקווה", אמרה גרטה ברלין מארגון Free Gaza: "אנחנו נחושים לצאת לעזה, בדרך אחת או אחרת. הספינה הזאת נקראת תעוזת התקווה. זה עוד לא נגמר".
"תעוזת התקווה" מפליגה, אתמול (צילום: רויטרס)
בתוך כך, העיתון הטורקי "הורייט" דיווח כי חקירת התקלה שהתגלתה השבוע בספינה האירית Saoirse, העלתה שייתכן שלא מדובר בחבלה. הפעילים בספינה טענו כי ישראל חיבלה בה בזמן שעגנה בנמל בטורקיה. מהחקירה עולה כי הנזק לספינה נגרם עוד לפני שבכלל עגנה במדינה.
אתמול הפליגה "תעוזת התקווה" מהנמל ביוון לכיוון רצועת עזה, אך נעצרה על-ידי משמר החופים היווני תוך זמן קצר ונלקחה למספנה צבאית. פעיל השמאל יונתן שפירא, אחד מאנשי הצוות של הספינה, אמר ל-ynet כי הרשויות טוענות כי הספינה אינה כשירה לשיט, אבל לדבריו "לממשלת יוון יש בוסים יותר גדולים שלוחצים עליה".
"קראתי רק עכשיו שמישהו שהתקשר לשגרירות יוון בארה"ב למחות על עצירת הספינה והאנשים בשגרירות השיבו לו 'מה אתה רוצה, ארה"ב אמרה לנו לעצור אותכם'", סיפר שפירא, "הלחצים הרבה יותר גדולים מאיזה מפקח ברשות הנמלים שרוצה שיהיה לנו עוד כמה חבלים בספינה".
"נעשה מה שאנחנו יכולים"
אתמול הודיע משרד ההגנה האזרחית ביוון כי "יציאתן של ספינות מנמלי יוון תחת דגל יוון ודגלי מדינות זרות, אל האזור הימי של עזה, נאסרה". בחמאס גינו את ההחלטה ואמרו כי מדובר בהתנהגות לא אנושית המנוגדת לנורמות ולחוקים הבינלאומיים. בארגון גם קראו לפרלמנט האיחוד האירופי להתערב.
"אנחנו נעשה מה שאנחנו יכולים כדי לצאת", אמר שפירא, "אני יודע שכולם פה משתוקקים שזה יקרה". על עצירת הספינה סיפר: "שורה של חיילי קומנדו חמושים בנשק אוטומטי ולבושים במסכות תפסו עמדות על הספינה של משמר החופים, כיוונו אלינו את הנשק ואמרו שזה למען הבטיחות שלנו. זה היה פארסה אחת גדולה. אנחנו מצדנו שרנו, ניגנו ודיברנו אליהם במגפון. אמרתי לחיילים שינסו לחשוב על זה שרוב, אם לא כל העם היווני, כן תומך בנו ורוצה שנוכל לשוט לעזה".
"תעוזת התקווה" לצד אוניית משמר החופים (צילום: רויטרס)
דרור פיילר סיפר ל-ynet כי הסתיימו עבודות התיקון בספינה "ג'וליאנו", בה חיבלה ישראל לטענת מארגני המשט. "היום נוריד אותה למים ונמשיך בהכנות שלנו", אמר. לדבריו, הוא אינו חושש מעימות עם הצבא היווני. "אני לא חושש מפעולת קומנדו של ישראל, אז למה שאחשוש מפעולת קומנדו של יוון? אם יחליטו לעצור אותנו הם יכולים, אין לנו אמצעים של מדינה. אנחנו לא צבא". הוא הוסיף בכעס כי "יוון מכרה את הגוף שלה לבנקים ואת הנשמה לישראל ולארצות הברית. אני לא חושב, אני יודע שלחץ של ישראל וארה"ב גרם לזה".
פיילר קרא לממשלת ישראל לאפשר לפעילי המשט להגיע לרצועת עזה. "אין לנו דברים
מסוכנים", הדגיש, "הסרת המצור תעזור לישראל להפסקת ההקצנה של הפלסטינים ותפתח את סיר הלחץ שנקרא רצועת עזה".
גם שפירא טוען שאין סיבה לעצור את המשט, ומזכיר כי הספינה "תעוזת התקווה" נושאת רק מכתבים לתושבי הרצועה. "אנחנו לא מהווים סכנה", הסביר, "הסכנה שאנחנו מהווים היא תודעתית בלבד".
שפירא התייחס לדברים שאמרו ל-ynet אנשי עסקים פלסטינים, שטענו כי המשט לא יפתור את הבעיות ברצועה מכיוון שהבעיה העיקרית שם אינה הכנסת סחורות אלא דווקא הוצאתן. "כל הדברים שאנחנו עושים הם בעלי אופי של מחאה ונועדו להפעיל ולחץ פוליטי על ממשלת ישראל. לא מדובר בעוד שק מלט או תרופה", הסביר. לדברי פיילר, "הרעיון הוא לפתוח מסדרון ימי שייתן לתושבי עזה אפשרות להחליט בעצמם".
Read this article in English