סירוס כימי וטיפול: המדינה תשקם עברייני מין?
ועדת החוקה צפויה לאשר תוכנית שיקום לעברייני מין, בעלות 23 מיליון שקל, כדי שיוכלו להשתלב בחברה ובמעגל העבודה
המדינה תממן "סירוס כימי" וטיפול פסיכיאטרי לעברייני מין? ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת דנה היום (א') בהצעת חוק ממשלתית, שעשויה לחולל מהפכה ביחסה של המדינה לעברייני מין, שהורשעו ושילמו על מעשיהם. התוכנית, שעלותה 23 מיליון שקל בשנה, תאפשר להם לשלוט בדחפיהם המיניים ולהשתלב בחברה ובמעגל העבודה.
והתעסוקה שלהם. בעקבות זאת, כבר בשנת 2006 הוגשה הצעת החוק בנושא בשלושה חלקים.
בקבוצה מספר פעמים בשבוע.
לאחר שחרורם, סובלים עברייני המין מקושי רב להשתלב בחברה, בין השאר, בגלל הפיקוח הצמוד המגביל את חופש התנועה
לפני שיהיה מאוחר:
מטפלים במכורים למין
ליאת רותם מלמד
התחככות בנשים באוטובוס, צריכה של חומרים פדופיליים ואוננות יתרה - כל אלו הן התנהגויות מיניות המצביעות על כך שאדם עלול להפוך לעבריין מין
שניים מהם כבר יושמו בשטח – האחד עוסק באבחון רמת המסוכנות של עברייני המין והשני עוסק בהוצאת צווי פיקוח המונעים מהם להגיע למקומות, בהם עלולים לחזור על מעשיהם, כגון פאבים ומקומות הכוללים התרועעות עם קטינים.
החלק השלישי הנוגע לשיקומם של עברייני מין צפוי לעבור את אישור הוועדה בשבועיים-שלושה הקרובים, מתוך שאיפה שיאושר בקריאה שנייה ושלישית עד סוף מושב הקיץ, שמסתיים בתחילת חודש אוגוסט.
גורמים שונים במערכות הבריאות, הרווחה ושירות בתי הסוהר, שהיו מעורבים בגיבוש התוכנית, ציינו שמדובר ב"מהפכה של ממש". לדבריהם, בתוך שנתיים-שלוש יוכלו עברייני מין להקטין את רמת מסוכנתם באופן ניכר ולהשתלב בחברה.
לפי עיקרי התוכנית, כל עבריין מין ששוחרר מהכלא ורמת מסוכנתו נחשבת לנמוכה יחסית יוכל לקבל את תוכנית הטיפול. התוכנית משלבת טיפול בתרופות כימיות לדיכוי יצר מיני וטיפול נפשי אינטנסיבי, במהלכו ילמד המטופל כיצד לשלוט בדחפיו ולסגל לעצמו אורח חיים בריא.
"החוק יגן על הציבור"
במסגרת התוכנית, יישלח עבריין המין לטיפול שיקומי בהתאם לרמת מסוכנתו וצרכיו, מטיפול בהוסטל סגור ועד למפגשיםנגד מאגר פדופילים:
"לשקם, לא לקעקע אות קין"
נעמה כהן-פרידמן
יוזמה של הורים לפרסם נתונים על מאות עברייני מין באינטרנט עוררה מורת רוח בקרב מי שאמור לייצגם. "אולי נסקול באבנים כל מי שהורשע בפלילים", שאלה עו"ד נוגה ויזל
למרות שההשתתפות בתוכנית השיקום איננה חובה, תמריציה ברורים. עבריין מין שייקח חלק בתוכנית צפוי להפחית את רמת המסוכנות שלו באופן משמעותי וכך להגדיל את חופש התנועה שלו ולהגביר את סיכוייו להשתלב במעגל התעסוקה.
כיום קיים מחסור עצום בתקנים ובכוח אדם שעבר הכשרה מיוחדת כדי לטפל בעברייני מין. משוחררים טריים מתקשים למצוא גורם מוסמך ומקצועי לפנות אליו וחסרים מוסדות, שאליהם ניתן לשלוח אותם.
הפתרון שמציעה הצעת החוק הוא הקמת מערך חדש ומקיף, שיכלול הוסטלים וצוותים שיוכשרו לצורך טיפול בעברייני מין המעוניינים להשתקם, בעלות של 23 מיליון שקל בשנה. כמו כן, בתוכנית יוכלו לקחת חלק אסירים שעדיין מרצים את עונשם ומעוניינים להתחיל בטיפול כבר בבית הסוהר.
"זה חוק מאד חשוב שבא להגן על הציבור מפני אותם עבריינים", אמר יו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו), "החוק שנתמך על-ידי מספר משרדי ממשלה יביא לכך כי אותם עבריינים ישוקמו על חשבון המדינה, ובמקביל יפוקחו על-ידיה, כך שאנחנו כאזרחים, הורים לילדים נוכל להרגיש בטוחים יותר". הוא ציין כי נעשים מאמצים כדי שהצעת החוק תובא להצבעה בוועדת החוקה ובמליאת הכנסת עוד לפני פגרת הקיץ.
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים