סטודנטים בכל הארץ מצטרפים למחאת הנדל"ן
מחאת האוהלים שוב יוצאת מגבולות תל אביב: מחר יפתחו אוהלים בשרון ובב"ש, ובהמשך השבוע גם בקריית שמונה. "מחירי השכירות מאמירים גם בפריפריה" מדגישים בהתאחדות, וקוראים לממשלה לספק פתרונות במסגרת "סופרטאנקר הנדל"ן"
האם הסטודנטים ילמדו לבחינות שנערכות כעת, בתוך אוהלים הפזורים ברחבי הארץ?
התאחדות הסטודנטים הארצית הודיעה היום (שבת) שהיא מצטרפת למחאת הנדל"ן שהחלה בת"א ובירושלים, והחל מהשבוע יקומו מאהלי מחאה בנקודות שונות בארץ.
בעוד שהמחאה בתל אביב נמשכת, בירושלים היא נמוגה בינתיים. אולם ביוזמת אגודות הסטודנטים המקומיות, כבר מחר ייפתחו מאהלי מחאה במכללת רופין בשרון ובבאר שבע. בהמשך השבוע יפתחו מאהלי מחאה במכללת בית ברל בשרון ובכיכר צה"ל בקרית שמונה.
ההתאחדות פנתה היום לכלל אגודות הסטודנטים המקומיות בארץ על מנת לעודד את הסטודנטים להצטרף למחאה, על אף שהם נמצאים בעונת הבחינות. "המטרה היא להציף את בעיית הדיור בשכירות ולקדם פתרונות ביצועיים", נמסר מההתאחדות.
"נמאס לנו לחכות", אומר עפרי רביב סגן יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, "בשנה האחרונה התאחדות הסטודנטים הארצית כיתתה רגליה בכל משרד ממשלתי אפשרי ובדיוני הכנסת והניחה על שולחנות מקבלי ההחלטות ניירות עמדה בנושאי דיור בר השגה בבעלות ובשכירות לצעירים. עד שיחליטו לקרוא ולאמץ את הפתרונות שאנו מציעים, הסטודנטים מצטרפים למחאה האותנטית שהגיעה מהשטח".
המטרה לדבריו, היא "לאותת למקבלי ההחלטות שזוהי בעיה שנוגעת לכלל הצעירים במדינה – צעירי המרכז, צעירי הדרום וצעירי הצפון. אני מבקש מכל צעיר וצעירה שמתקשה לשלם שכר דירה להגיע ללילה או שניים לאחד המוקדים של מאהלי המחאה שיפתחו השבוע. גם המבוגרים מוזמנים להגיע למאהל המחאתי שלנו."
"להוציא את המחאה משד' רוטשילד"
בהתאחדות מציניים, שכ-300 אלף סטודנטים מוציאים בממוצע כ-39% מכלל ההכנסות החודשיות שלהם על דיור. "אחת הזכויות המרכזיות לה זכאים כלל תושבי מדינת ישראל היא דיור נאות ובר השגה. זוהי זכות אוניברסאלית, שהולכת ומתרחקת מרבים, בשל האמרת מחירי הדיור בשנים האחרונות", מדגישים באגודה, "על המדינה לספק פתרונות למציאת הסדר דיור ראוי, בבעלות או בשכירות".
בהתאחדות מדגישים, כי דיור בשכירות הוא החלופה היחידה עבור מי שאינו יכול להשיג בעלות. "שוק הדיור בשכירות סובל מתנודות קיצוניות, והפער בינו ובין הדיור בבעלות (20%) צפוי להוביל לעלייה נוספת. ההשלכות העיקריות הן ירידת איכות הדיור, גידול בהוצאות, ערעור היציבות האישית והמשפחתית, והפרת האיזון בין זכויות השוכר ובין זכויות המשכיר".
לעמדתם, מדיניות הממשלה לטיפול בנושא צריכה להיות מיידית ולכלול את הגדלת היצע הנכסים לדיור בר השגה באמצעות חקיקה, בכלל כך ברפורמה בחוק התכנון והבנייה ובהצעת חוק הוד"לים, שנידונה בימים אלה בוועדה המשותפת של ועדות הפנים והכלכלה בכנסת, שמכינה אותה לקריאה שניה ושלישית.
אורי קידר, יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת בן גוריון, מדגיש כי מצב מחירי הדירות בדרום הארץ מתקרב לבעיות במרכז. "אנחנו עוד לא שם, אבל אין לנו שום כוונה להניח למצב להתגלגל ולהפוך לכזה", אמר, "כולי תקווה שלמחאה הזאת יצטרפו במהרה גם מי שאינם סטודנטים. זו מחאה בעלת חשיבות ציבורית כוללת, ויש לה השלכות רחבות הרבה מעבר לציבור הסטודנטיאלי."
אביעד רוזנפלד, יו"ר אגודת הסטודנטים במכללת תל חי, מציין כי גם בצפון המחירים אינם פרופורציונאליים. "הגיע הזמן להוציא את המחאה משדרות רוטשילד ולהשמיע את הצעקה שלנו במלחמה על הבית גם בצפון. אני קורא לכל מי שנמאס ממחירי הדירות הגואים והלא ולכל מי שחיפש דירה ביישובי הצפון שסמוכים למכללה ולא מצא להגיע לכיכר צה"ל בקרית שמונה לנער את האבק מהאוהל במזווה למחות."
אסף אזולאי מנהיג המחאה במכללת רופין, ציין כי " בדומה לשאר חלקי הארץ, מחירי הדיור באזור השרון מאמירים לשמיים ומונעים מאיתנו הסטודנטים לעמוד בעומס. אני מזמין את כל צעירי השרון להגיע למאהל המחאה במכללת רופין ביום ראשון הקרוב". שחר עבוד יו"ר אגודת הסטודנטים בבית ברל הוסיף, כי "המאבק בארץ בנושא הדיור הוא למען זכות בסיסית למגורים גם עבור מעמד הביניים והמעמד הנמוך. אני מזמין את צעירי ישראל לקמפוס בית ברל למחות נגד מחירי הדיור ביום רביעי השבוע".