שתף קטע נבחר

 
צילום: MCT

לונדון: "עברנו את הבליץ הגרמני, נעבור את זה"

בטוטנהאם החלו במלאכת שיקום ההריסות כשברקע נוכחות משטרתית מוגברת. סטפורד ויליאמס, סטודנט בן 20, ושני חבריו התנדבו להביא בגדים וציוד למשפחות נזקקות שבתיהן נהרסו. ויליאמס מכיר היטב את חלק מהפורעים. "ידעתי שיש כאן תסכול וכעס, אבל לא דמיינתי שזה יגיע למצב כזה", הוא מספר ל-ynet

"טוטנהאם בלהבות" זעקה הכותרת מבעד לחינמון שמחלק בצהרי חמישי מוכר העיתונים בתחנת הרכבת, מטרים ספורים מהגשר שבו נורה תושב השכונה מארק דוגאן, במה שהצית את גל המהומות ששטף בימים האחרונים את בריטניה. ובשער העיתון תמונת מבנה שהוצת כליל במרכז השכונה. תחת גשם שוטף, חמישה ימים אחרי, הכותרת של העיתון כבר לא רלוונטית.   

 

בריטניה בוערת - כל הכותרות האחרונות ב-ynet:


אחרי הגשמים, הכותרת לא רלבנטית. "טוטנהאם בוערת" (צילום: רועי מנדל)

 

המבנה בווסט רוד הפך הבוקר, בעזרת הדחפורים, לערימת אבנים מרוסקות. עובדי העירייה פועלים במרץ לפינוי ההריסות. עוברי אורח עוצרים להתבונן במבנה שהפך בשכונה לסמל הפורענות שאחזה בחלק מתושבי המקום, כשהציתו אותו בלהבות.

 

שוטר לונדוני: "מעולם לא חוויתי דבר כזה"

המשטרה, שנמצאת במקום בכוחות מתוגברים, מגדרת את האזור כדי לאפשר לפועלים לסיים את מלאכת השיקום ולהרחיק את התושבים מהמפגע.

  

השוטר אלן קייל מסרב בנימוס להתראיין למצלמה. צוותי תקשורת רבים נמצאים כאן בשטח, לצדם הרבה מאוד קציני משטרה שהינחו במפורש את הכוחות לעבוד ולא להגיב. זה לא הזמן להפר הנחייה ברורה של המשטרה, כעת זמנם של השוטרים להוכיח מקצועיות בשטח ולציית להנחיות. שלא למצלמה הוא מודה: "מעולם לא חוויתי דבר כזה בחיי".   


עוזרים לנזקקים בטוטנהאם. רוברט, אלכס וקים (צילום: רועי מנדל)

 

"אני עובד במשטרה כבר הרבה שנים", סיפר ל-Ynet, "התמודדתי עם התפרעויות של חוליגנים, אבל מעולם לא ראיתי התפרעות כזו של כל כך הרבה צעירים בכל כך הרבה מוקדים. תסתכל מה הם עשו כאן, הציתו מבנים עם אנשים חיים בתוכם. מי עושה דבר כזה ולמה?". 

 

"לא דמיינתי שהתסכול יגיע למצב כזה"

רוברט סטפורד ויליאמס וחבריו קים ואלכס, בשנות ה-20 לחייהם, ילידי השכונה, מבקשים לחצות את מחסום המשטרה בשכונה.

אולם השוטר קייל נאלץ להשיב להם בשלילה, אף על פי שהוא מבין שכוונותיהם טובות: לחלק חבילות סיוע, ובהן בגדים, למשפחות בשכונה שבתיהן נהרסו כליל. "אני מבין, אבל תאלצו לעקוף את האזור, הכניסה מכאן אסורה", הוא מתנצל. השלושה ממשיכים למרכז צבא הישע בשכונה.

 

סטפורד ויליאמס, בן 22, סטודנט באוניברסיטת שפילד, גר בטוטנהאם כל חייו. את חלק מהפורעים הוא מכיר היטב. "הם לא חברים, אלה חברים של חברים", הוא מסביר במבוכה. "ידעתי שיש כאן תסכול וכעס, אבל לא דמיינתי שזה יגיע למצב כזה", הוא אומר.    


קהילה בתהליך של שיקום. שכונת טוטנהאם (צילום: AFP)

  

"זה שאנשים יהרסו לחבריהם בקהילה את הבתים, יציתו בתים על יושביהם ואנשים יקפצו מהגגות כדי לא למות - לא מדובר כאן בכעס כלפי הממסד, זה משהו שאני לא מסוגל להסביר", אומר ויליאמס.

 

"החובה שלנו - לשקם את הקהילה בטוטנהאם"

את היוזמה להביא בגדים וציוד למשפחות נזקקות גיבש ויליאמס כששמע על זוג שאמור להתחתן בעוד מספר ימים, ועכשיו נותר ללא כלום. "החובה שלנו עכשיו היא לשקם את הקהילה, להראות סולידריות ולהוכיח שיש גם צדדים אחרים בטוטנהאם".

 

ג'ון רובין, נהג מונית שעובד באזור, מקווה שהרוחות יירגעו ושלונדון תוכל לשקם את עצמה במהרה. "אנשים יצאו לנקות את הרחובות כי כולם רוצים לחזור לנורמליות. לונדון ידעה בעבר מתקפות רבות: הבליץ של גרמניה בשנות ה-40', המחתרת האירית בשנות ה-70', הטרור בעשור הקודם ועכשיו האירוע הזה. אבל ללונדון יש את היכולת לקום על רגליה במהירות".

 

צפו: שוטרי לונדון בפשיטה על בתי צעירים שהשתתפו במהומות

 

מוקדם יותר אתמול כינס ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, דיון חירום בפרלמנט בלונדון על המהומות שטלטלו את הממלכה המאוחדת. קמרון אמר בפני המחוקקים כי ממשלתו פועלת "בהחלטיות" כדי להחזיר את הסדר לרחובות. "לא נאפשר לפחד להתקיים ברחובותינו. נשתמש באמצעים קשים נגד האלימות ונשקול כל אפשרות", טען. הוא הוסיף אזהרה למתפרעים: "אנחנו נמצא אתכם, נעצור אתכם ונעניש אתכם. איש לא יתחמק מהישג ידו של החוק".

 

על אף מילות התמיכה החמות שהרעיף ראש הממשלה הבריטי על המשטרה, הוא הוסיף: "זו אחריות הממשלה להבטיח כי כל אפשרות פעולה תיבחן, ובהן האם ישנן משימות שהצבא יכול לבצע כדי לשחרר עוד שוטרים לפעולה בקווים הקדמיים".

  

כמו כן, שלל קמרון את הטענות כי גל ההתפרעויות הוא ביטוי למחאה פוליטית ואמר כי "אין לכך תירוץ. מדובר בפעילות פלילית לכל דבר ועניין". הוא הכריז כי החובה הראשונה של הממשלה היא לשמור על ביטחון האזרחים וטען: "הצעירים שגנבו ובזזו לא מחו על מדיניות מסוימת, אלא רצונם היה פשוט לגנוב". עם זאת, הוא הודה כי יש מקום לבחינת הסיבות העמוקות יותר שהביאו להתפרצות האלימות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרושים בכל מקום. משטרת לונדון
צילום: EPA
"אנשים יצאו לנקות את הרחובות כי כולם רוצים לחזור לנורמליות"
צילום: MCT
צילום: רויטרס
"איש לא יתחמק מהחוק. קמרון
צילום: רויטרס
מומלצים