43%: הדתיים חששו לתקציבים ולא באו למחאה
סקר ynet-גשר מגלה כי 56% מהחילונים אינם כועסים על כך שהדתיים לא השתתפו במחאה, לעומת 40% שכן. במגזר הדתי רק 14% סבורים שעל הרבנים היה להשתתף באופן אקטיבי - כפי שעשה הרב בני לאו
המאהלים אמנם קופלו, אך הדי המחאה הגדולה עוד נשמעים, וכך גם אלו של הסוגיה שהטרידה את הציבור הדתי - להשתתף או לא להשתתף: סקר ynet-גשר מגלה כי 57% מהציבור הדתי והחרדי מצדד ברבנים שהביעו הזדהות עם מטרות המחאה, אך לא עם האופן שבו התרחשה, ורק 14% חושבים שהיה על רבנים להשתתף באופן אקטיבי במחאות.
עוד עלה מהסקר - שנערך על-ידי מכון המחקר "פאנלס", בקרב 501 משתתפים המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל - כי 16% מהדתיים והחרדים חשבו שכך או כך, הרבנים פעלו נכון, ו-9% סברו שהיה צריך להתנגד למחאה.
עוד ביהדות . קראו:
62% מהמשתתפים בסקר אמרו כי המחאה החברתית שייכת גם לדתיים, לעומת 31% שלא סברו כך ו-7% שהגדירו עצמם כחסרי דעה בנושא. פילוח להגדות דתיות מלמד כי בכל מגזר נמצא רוב הסבור שהמחאה הייתה של כולם (61% מהחילונים, 66% מהמסורתיים, 60% מהדתיים ו-74% מהחרדים).
למרות זאת, לרוב הציבור אין טרוניה על ההשתתפות המעטה יחסית של הדתיים בהפגנות. 64% ממשתתפי הסקר אינם כועסים על כך שהציבור הדתי נעדר מהמחאה, לעומת 32% שזוקפים זאת לרעתם. במגזר הדתי יש כמובן רוב מוחלט שלא כועס על ההיעדרות מהכיכרות (88%), אך רוב נרשם גם בכל שאר המגזרים (חילונים - 56% אינם כועסים לעומת 40% שכן, מסורתיים - 67% לעומת 30%, וחרדים - 78% לעומת 22%).
אז למה הציבור הדתי לא השתתף במחאה?
בתשובה לשאלה מדוע הדירו הדתיים את רגליהם מהמחאה, התבקשו המשתתפים להצביע על תשובה אחת לפחות, מבין כמה אפשרויות. מתוך התוצאות עלה כי 43% מהציבור סבורים שהדתיים והחרדים חששו שבעקבות המחאה יקוצצו תקציבים ממשלתיים שהם מקבלים כיום. 33% תולים זאת בכך שלציבור זה לא היה ייצוג בהנהגת המאבק, 29.5% אמרו שחובשי הכיפה חוששים שהמטרה האמיתית של המחאה היא הפלת הממשלה, 19% חושבים שבעיניי הדתיים מדובר במאבק פופוליסטי ולא אמיתי, ו-2% משוכנעים כי הציבור הדתי והחרדי לא שותף פשוט משום ש"אין לו בעיות כלכליות".
ניתוח הנתונים לפי מגזרים מגלה כי 57% מהחרדים מסבירים את היעדרות הדתיים מהמחאה בכך שהם אינם מיוצגים בהנהגתה, 49% מהדתיים בחשש כי מטרתה היא החלפת השלטון, ו-48% מהמסורתיים ו-54% מהחילונים סבורים שהדתיים והחרדים חוששים לאבד תקציבים.
מנכ"ל גשר, אילן גאל-דור: "גשר מאמינה שהמחאה החברתית, או כל מחאה אחרת, היא פלטפורמה ראויה לדיון בין המגזרים השונים. במחאה הנוכחית מתברר שדווקא הציבור הדתי לא שותף באופן אקטיבי מסיבות שצריכות להיבדק לעומק. רוב רובם של המנהיגים והרבנים בציבור הדתי לא תפסו עמדה פעילה במחאה, ואלו שכן, כמו הרב בני לאו, לא מקבלים את תמיכת הציבור. מדוע? לא ברור!"