מחאה? עובדי ההיי-טק רוצים להתרחק מת"א
סקר בקרב עובדי היי-טק מגלה כי המחאה כמעט שלא שינתה את נכונותם לקנות דירה - אבל היא כן גרמה להם לחשוב פעמיים על המיקום שלה. כמעט 40% מהעובדים השיבו כי ערים כמו נתניה וראש העין מהוות כעת חלופה מבחינתם. מבצעי הסקר: "אין ספק שגם בהיי-טק מהדקים את החגורה"
כמות עובדי ההיי-טק ששוקלים לרכוש דירה באזור גוש דן ירד ב-20% בחצי שנה - רק 30.6% מהעובדים סבורים כיום שמדובר בצעד ראלי, לעומת 38% שהשיבו על כך בחיוב בסקר קודם. כך עולה מסקר שערך מועדון הצרכנות הייטק זון ושבדק כיצד השפיעה המחאה הציבורית על תהליך קבלת ההחלטה לקנות דירה בקרב עובדי היי-טק.
- רכישת דירה בעידן הדיגיטלי: אתרים לקונה הנבוך
- מחירי הדירות בירידה? תלוי את מי שואלים
רה"מ ומשבר הדיור: הבטחות לחוד ומעשים לחוד
מבין יתרת המשיבים, כ-30% השיבו שברצונם לגור בכפר סבא או הוד השרון, לעומת 34% שהעידו כי ברצונם לעשות זאת בסקר הקודם. כ-39.4% העידו שערים מו פתח תקווה, רחובות, ראש העין, נתניה וקדימה צורן, מהוות כעת חלופה מבחינתם.
"אין ספק שגם עובדי ההייטק מהדקים את החגורה ומנהלים כעת את מערך הסיכונים הפיננסיים שלהם באופן מחושב יותר", אומר דגן רונן, מנכ"ל משותף בהיי-טק זון, "לראייה, רבים מעוניינים כעת לרכוש דירות זולות יותר ובכך להקטין את תשלומי המשכנתא והסיכון הנגזר מכך".
עוד עולה, כי חלה ירידה בנכונות של עובדי חברות הייטק לרכוש דירת במגדל מגורים: רק כ-7.2% רואים בכך אפשרות ריאלית, לעומת 13.4% בסקר הקודם. שיעור העובדים שמעדיפים לרכוש דירה בבנייה נמוכה עלה ל-כ51.3%, לעומת 42.7%, ולשאר אין העדפה ברורה לגבי תפיסת המגורים. לדברי דגן, מגורים במגדלי מגורים כרוכים בעלויות גבוהות, שמרבית העובדים אינם מעוניינים לשאת בהן.
רוצים "הכל כלול"
לצד זאת, המחאה כמעט שלא השפיעה על עצם הנכונות לרכוש דירה: שיעור העובדים שמתכננים לרכוש דירה ב-5 השנים הקרובות נותר יציב, 47% לעומת 50% שהעידו כך בסקר הקודם. דגן טוען, כי המחאה מתבטאת אלא ברצון לנצל את הלך הרוח הציבורי וחששות הקבלנים לצורך מקסום התמורה הנתנת להם.
"הסתבר לנו כי התפיסה של "הכל כלול", חלחלה גם לתוך מערך קבלת ההחלטות בנוגע לרכישת דירה. הרצון לקבל כמה שיותר אינו חדש, אולם ההבנה כי כח הקנייה שלהם עלה משמעותית, מכתיב לנו מציאות שונה: קבוצת עובדים בררנית הרבה יותר ותובענית , באופן שמציב רף חדש לקבלנים שמעוניינים בקהל היעד הזה".
ואכן, הסקר גם בדק עד כמה משפיעות הטבות הכלולות בדירה על החלטת הרכישה, ומהנתונים עולה, כי 47% לא ישקלו כלל לרכוש דירה, אם מחירה לא כולל הטבות בגובה מינימאלי של 80 אלף שקל, בנוסף להנחה שנתנת להם במחיר הדירה.
הסקר הקיף כ-1,432 עובדי חברות היי-טק, בלמעלה מ-300 ארגונים המנויים, והתבצע לקראת שיווק פרויקט של חברת הבנייה רם אדרת בשכונת גבעת טל בראש העין. הפרויקט כולל 5 בנייני מגורים בני 4 קומות, 2 דירות בכל קומה. החברה מציעה לחברי המועדון הנחה בגובה של 240 אלף שקל על 26 דירות בפרויקט. ביום שישי הקרוב ייערך כנס השקת אתר הפרוייקט לחברי המועדון ברחוב דיה בראש העין.