אובמה לאבו-מאזן: 'אטיל וטו אם לא תהיה ברירה'
בפגישה הלילה בין שני המנהיגים סיכל הנשיא האמריקני את תקוות הפלסטינים והבהיר לאבו-מאזן באופן חד-משמעי - מועצת הביטחון לא תכיר במדינה. אנשי רה"מ כבר חוגגים: "הפלסטינים ספגו מכה והובסו, הם בדרך להתקפל"
נאום פרו-ישראלי של נשיא ארצות-הברית , הצעות פשרה מנשיא צרפת וקולות של נסיגה מפמליית הנשיא הפלסטיני . לא מפתיע שלאחר היום הראשון בכינוס העצרת הכללית שביעות הרצון במשלחת הישראלית מרקיעה שחקים. "הפלסטינים הובסו והם בדרך להתקפל. עוד לא הכל סגור, אבל ברור שהם קיבלו מכה חזקה מאוד מהעמדה האמריקנית והצרפתית", אמרו הלילה (יום ה') גורמים בפמלייתו של בנימין נתניהו. לאנשיו אמר ראש הממשלה: "האמת מחלחלת".
במקביל, אמר בן רודס, סגן היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן, כי הנשיא אובמה הבהיר מפורשת במהלך פגישתו עם אבו-מאזן שיטיל וטו, על הצעה פלסטינית להכרה במדינה, אם לא תהיה ברירה אחרת. "אנחנו נתנגד לכל מהלך במועצת הביטחון של האו"ם, כולל - אם יהיה צורך - להטיל וטו". את הדברים הוא אמר לאחר הפגישה בין שני המנהיגים.
כינוס סוער בעצרת הכללית של האו"ם:
- "חלום פלסטין מתרחק". כעס ותסכול ברמאללה נתניהו לא היה כותב את זה טוב יותר. נאום אובמה אבו מאזן נכנע ללחץ? ייתן שהות למועצת הביטחון
- מלך ירדן: אנחנו במצב קשה, פספסנו הזדמנות נתניהו לאובמה: תעודת כבוד שעמדתנו - עמדתך
- השנה האבודה: כשלון ארה"ב הוביל לאו"ם
הישראלים מרוצים, והאמריקנים לא מאבדים את תקוותם ומנסים לחדש את המשא ומתן. לאחר הפגישה בין אובמה לנתניהו, נפגש הלילה הנשיא האמריקני גם עם אבו מאזן - על רקע האכזבה הפלסטינית העצומה מנאום "ישראל מוקפת אויבים" של אובמה. זו היתה הפגישה הראשונה בין הנשיא האמריקני ליו"ר הרשות הפלסטינית, מאז חודש פברואר.
בתיאומים שבין ישראל לארצות-הברית נקבע כי אובמה יבהיר לאבו מאזן את המשמעויות הכלכליות שעשויות להיות להכרזה חד-צדדית. אובמה היה צפוי לדרוש מאבו מאזן: "פגוש את נתניהו כמה שיותר מהר, אל תביך אותי". הנשיא הפלסטיני העדיף להיפגש עם נשיא ארצות-הברית רק אחרי שיגיש את בקשת החברות, אך האמריקנים לחצו עליו והכריחו אותו להתייצב לפגישה כבר כעת. הם מאיימים בפגיעה בסיוע לפלסטינים, בסך חצי מיליארד דולר לפחות.
גם מזכירת המדינה הילרי קלינטון נפגשה בנפרד עם נתניהו ועם אבו מאזן, בניסיון נוסף להפעיל לחץ על שני הצדדים, כדי שאלו יגיעו לנוסחת פשרה. הקוורטט, המורכב מארצות-הברית, רוסיה, האיחוד האירופי והאו"ם, רוצה לצאת בהצהרה, שתהיה המנוע לדחיפת תהליך השלום.
לפני הפגישה עם קלינטון אמר נתניהו: "אני למעשה עשיתי משהו שאף ממשלה קודמת בישראל לא עשתה, הקפאתי את הבנייה בהתנחלויות לעשרה חודשים. חיכיתי תשעה חודשים ועוד שבוע ולבסוף הלפסטינים הגיעו ואמר: 'תמשיכו להקפיא'".
נתניהו הוסיף: "לדעתי סיכמנו בחוכמה עם ארצות הברית, שמה שבאמת עלינו לעשות זה לטפל בבעיות האמיתיות ולשבת למשא ומתן. במטרה להשיג שלום עלינו לשבת למשא ומתן ולפתור את הבעיות. אי אפשר רק לקיים משא ומתן על משא ומתן".
אמש אמר הבכיר הפלסטיני נביל שעת' כי אבו מאזן עדיין נחוש בדעתו להגיש למזכ"ל האו"ם באן קי-מון את בקשת החברות באו"ם אחרי נאומו מחר, אך הוא עשוי לתת "שהות" למועצת הביטחון - דבר שלמעשה יביא לדחייה במועד ההצבעה. בראיון ל-CNN נשמעה הבכירה הפלסטינית חנאן עשראווי אחרת, ואמרה שהארכה שמוכנים הפלסטינית לתת היא "שבוע עד שבועיים" - ולא יותר. בכל מקרה, ישראל והאמריקנים עדיין נאבקים על כל קול במועצה. קלינטון נפגשה עם שרי החוץ של גבון וניגריה - שתי המדינות האפריקניות שעדיין לא הודיעו כיצד יצביעו.
במהלך היום כולו המשיכו להתנהל מגעים שקטים בין ישראל לארצות-הברית, בריטניה ונציגי אירופה, כדי להציג חזית אחידה. בישראל מעריכים שגם הבריטים יצטרפו לנשיא האמריקני ברק אובמה ויביעו עמדתם נגד פנייה חד-צדדית לאו"ם. מזכ"ל האו"ם באן, שנפגש אף הוא עם נתניהו, אמר כי "יש למצוא את הדרך חזרה לשולחן המשא ומתן". נתניהו הסכים אותו, והודה לו על דרך העבודה בדו"ח פאלמר בנוגע למשט לעזה.
בפגישתו עם הנשיא הצרפתי ניקולא סרקוזי, שהציע מתווה לחידוש המשא ומתן מעל בימת הנואמים, ביקש נתניהו מסרקוזי להתנגד להצעה הפלסטינית. גורמים מדיניים ציינו כי נאום אובמה הוא לא רק תוצאה של התמונה הגיאו-פוליטית במזרח התיכון, אלא גם של המצב הפוליטי של אובמה בארצות-הברית.
ישראל פעלה מאחורי הקלעים בחודשים האחרונים באמצעות חברי קונגרס, כדי שיפעילו לחץ על הנשיא האמריקני, יבהירו לו את המשמעויות של המהלך הפלסטיני, וידרשו מאובמה להתייצב לצד ישראל. בפמלייה אומרים כי לאחר שנתיים של חריקות עם הממשל, התיאום בשבועות האחרונים בין ישראל לאמריקנים השתפר והם עובדים בשיתוף פעולה.
במשלחת הישראלית אומרים כי האמריקנים ואירופה מתחילים להבין את התמונה הקשה במזרח התיכון. ישראל הציגה חומרים מודיעיניים רבים על חדירת אל-קאעידה למצרים, והתחזקות האיסלאם הקיצוני במדינה. גורמים מדיניים ציינו כי ישראל התריעה כי חצי האי סיני עלול להפוך לאפגניסטן 2 ואמרו: "התמונות של הפריצה לשגרירות בקהיר והמשפט של מובארק בכלוב שינו את התפישה במערב לגבי המתרחש במזרח התיכון".
Read this article in English